Utbrudd etterforskes

Salmonella-utbrudd i fem fylker: - Ni er syke så langt

En sjelden variant av salmonella har spredd seg til fem fylker.

BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kan bekrefte at vi har oppdaget et nytt salmonellautbrudd og så langt påvist smitte hos ni personer, bekrefter avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet overfor Dagbladet.

Instituttet har valgt å starte full etterforskning i nært samarbeid med kommunelegene og Mattilsynet.

- Sjelden variant

- Salmonella Agbeni er en litt sjelden variant, men den oppfører seg som andre mage- og tarmbakteriene. Vi har ingen grunn til å tro at denne varianten er mer aggressiv enn andre salmonellaer, sier Vold.

Så langt er det rapportert pasienter fra Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Vest-Agder. Folkehelseinstituttet er blitt oppmerksom på det nye utbruddet gjennom sin mikrobiologiske overvåkning.

Møysommelig detektivarbeid

- Det jobbes nå med å intervjue pasientene om mulige eksponeringer før de ble syke. Målet er å finne fram til hovedkilden til utbruddet. Etterforskningen er akkurat startet, så det er for tidlig å si om hvor mistanken går - annet enn at det trolig er mat som er kilden. Etter å ha studert hva pasientene har spist og hvor de har beveget seg, vet vi mer. Det er et møysommelig detektivarbeid, og det er heller ikke alltid å komme fram til kilden, framholder Line Vold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer