Utbrudd etterforskes

Salmonella-utbrudd i fem fylker: - Ni er syke så langt

En sjelden variant av salmonella har spredd seg til fem fylker.

BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kan bekrefte at vi har oppdaget et nytt salmonellautbrudd og så langt påvist smitte hos ni personer, bekrefter avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet overfor Dagbladet.

Instituttet har valgt å starte full etterforskning i nært samarbeid med kommunelegene og Mattilsynet.

- Sjelden variant

- Salmonella Agbeni er en litt sjelden variant, men den oppfører seg som andre mage- og tarmbakteriene. Vi har ingen grunn til å tro at denne varianten er mer aggressiv enn andre salmonellaer, sier Vold.

Så langt er det rapportert pasienter fra Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Vest-Agder. Folkehelseinstituttet er blitt oppmerksom på det nye utbruddet gjennom sin mikrobiologiske overvåkning.

Møysommelig detektivarbeid

- Det jobbes nå med å intervjue pasientene om mulige eksponeringer før de ble syke. Målet er å finne fram til hovedkilden til utbruddet. Etterforskningen er akkurat startet, så det er for tidlig å si om hvor mistanken går - annet enn at det trolig er mat som er kilden. Etter å ha studert hva pasientene har spist og hvor de har beveget seg, vet vi mer. Det er et møysommelig detektivarbeid, og det er heller ikke alltid å komme fram til kilden, framholder Line Vold.

Avdelingsdirektøren oppfordrer alle til å være ekstra nøye med håndhygienen, både etter toalettbesøk - og før og etter man har spist.

- Er man rammet eller sliter med diaré, bør man unngå å lage mat til andre, sier hun.

Slik unngår du å bli syk

Smittestoffer i mat og vann kan gjøre oss syke på to måter; Noen danner giftstoffer som gjør at du blir syk, dette er de klassiske matforgiftnings-bakteriene. Andre smittestoff gir i seg selv en infeksjon, da er det selve bakterien eller viruset som gjør at du blir dårlig.

Som regel gir smittestoffene mage-tarminfeksjoner som går over av seg selv, men av og til kan disse sykdommene også være årsak til alvorlige tilstander, og av og til kroniske, følgetilstander. Det er derfor lurt å følge noen enkle tips for å unngå å bli syk:

• God kjøkkenhygiene: Husk spesielt å vaske kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt til råvarer, som rått kjøtt, før utstyret brukes til annen mat.

• God håndhygiene: Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider. Dersom du er syk med oppkast og diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

• Fjørfe og farsemat som hamburgere og kjøttkaker, bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.

• Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.

•Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) o

• Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.

• Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk. Kilde: Folkehelseinstituttet

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer