Utbrudd etterforskes

Salmonella-utbrudd i fem fylker: - Ni er syke så langt

En sjelden variant av salmonella har spredd seg til fem fylker.

BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Jeg kan bekrefte at vi har oppdaget et nytt salmonellautbrudd og så langt påvist smitte hos ni personer, bekrefter avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet overfor Dagbladet.

Instituttet har valgt å starte full etterforskning i nært samarbeid med kommunelegene og Mattilsynet.

- Sjelden variant

- Salmonella Agbeni er en litt sjelden variant, men den oppfører seg som andre mage- og tarmbakteriene. Vi har ingen grunn til å tro at denne varianten er mer aggressiv enn andre salmonellaer, sier Vold.

Så langt er det rapportert pasienter fra Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Vest-Agder. Folkehelseinstituttet er blitt oppmerksom på det nye utbruddet gjennom sin mikrobiologiske overvåkning.

Møysommelig detektivarbeid

- Det jobbes nå med å intervjue pasientene om mulige eksponeringer før de ble syke. Målet er å finne fram til hovedkilden til utbruddet. Etterforskningen er akkurat startet, så det er for tidlig å si om hvor mistanken går - annet enn at det trolig er mat som er kilden. Etter å ha studert hva pasientene har spist og hvor de har beveget seg, vet vi mer. Det er et møysommelig detektivarbeid, og det er heller ikke alltid å komme fram til kilden, framholder Line Vold.

Avdelingsdirektøren oppfordrer alle til å være ekstra nøye med håndhygienen, både etter toalettbesøk - og før og etter man har spist.

- Er man rammet eller sliter med diaré, bør man unngå å lage mat til andre, sier hun.