Kanskje det er i år du skal bytte ut matpakka med varm turmat laget over åpen ild?

Dagblad-kokk Arne Brimi er blant dem som elsker å lage mat over bål. Selv festmaten lager han gjerne slik. Han synes ikke lengden på turen skal være avgjørende. Ta med en grillrist i sekken, lag et bål i skogen eller fyr opp i nærheten av der du holder til. Det kan godt være på stranda nedenfor hytta en fin høstdag.
Turburger
Mye av kosen er å sitte ved bålet og vente mens maten godgjør seg, mener Brimi. En av favorittrettene er turburger med svinenakke. Svinenakke er mørt og fint kjøtt med fin smak. Det er også godt kjøtt å starte med for unger som er vant til pølser og kjøttkaker.

To skiver ferdigstekt svinenakke med sennepsløk og tynne skiver fennikel mellom, der har du turburgeren. Innpakket i folie varmer du den lett over bålet.
En annen mulighet er å lage varmesmørbrød eller bake poteter over bålet.
Å varme ost over bål er en enkel ting som gir turen gourmet-touch. Mange hvitmuggoster egner seg perfekt til å varmes over bålet. Brimi serverer den lune osten med en god puré av purreløk og ristet brød.
Er du glad i utstyr og ikke går av veien for litt ekstra vekt, prøv toastjern for bål. Men hvor god maten blir utendørs står ikke på utstyret. Det er snarere planlegging og fantasi det handler om.
Vil du gjøre det enkelt, prøv ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Kroghs pinnebrød.
Kjapp suksess vil du antagelig også sikre deg om du tar med en kjele og popper popcorn ute.
Pakk det inn
Er bål for ambisiøst, lag noe annerledes hjemme og putt det i sekken. Å overraske med ostepiroger, kan gi mange glade ansikter. Polarbrød er også super turmat.
- Ha alltid en pose polarbrød i fryseren. Da har du turmaten klar, sier Espen Vesterdal Larsen, daglig leder i Kulinarisk Akademi.
Han bruker en blanding av gjær og bakepulver i oppskriften du finne nedenfor. Da blir polarbrødene lette og luftige. Et annet råd: Ta deg tid til etterheving. Da blir polarbrødene aller best.
- Og ikke lag dem for tynne. Husk, du skal skjære dem opp og ha fyll i, sier Vesterdal Larsen.
En type polarbrødfyll som passer for kjølige høstdager er en blanding av cottage cheese, brunost og ripsgelé, mener han.
- Det smaker kjempegodt, gjerne samme med en kopp kakao, sier han.
Går du heller for noe salt, fyll dem med kylling, rødløk, salat og tzatziki.
Tzatziki lager du før turen og serverer når dere skal spise. Litt rømme eller kesam, hvitløk og agurk og du er mål. Legg tingene hver for seg godt innpakket i sekken, så blir det ikke kliss.
Søtt på tur

Kvikklunsj er en redning man ikke skal kimse av. Mange har kommet seg videre etter noen munnfuller kjekssjokolade. Men det går an å variere. Hva med å steke noen pannekaker hjemme og gi dem en søt touch på tur?
Pannekaker i appelsinsaus dufter og smaker supergodt i kjølig høstvær.
Alt du trenger er en turpanne, smør, sukker, eplesaft og appelsinskall. Lar pannekakene lune seg i den søte appelsinsausen, og du får varme pannekaker med ekte tursmak.
Arne Brimi pynter gjerne panna med tynne appelsinskiver før han serverer.
Ikke alle unger jubler over turer i skog og mark. Det er fristende å la nettet være barnevakt, også på hytta.
Før du vet ordet av det har høstferieuka forsvunnet i småkrangling og dataspill.

En passe blanding lar seg forhandle fram. En times spill mot en time på tur og løfte om pannekaker i appelsinsaus, for eksempel.
Les også: Full fyr med gjenbruk
– Hold kald mat kald, og varm mat varm
Niste: Bytt ut smør med avokado
