Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Saltsjokk etter analyser: - Store avvik

Mattilsynets inspektører lot seg overraske over deres egne analyser. Det er langt mer salt i produktene enn det som oppgis.

FOR MYE SALT: Mattilynets analyser viser at saltinnholdet er langt høyere enn det som oppgis. Foto: Elisabeth Dalseg
FOR MYE SALT: Mattilynets analyser viser at saltinnholdet er langt høyere enn det som oppgis. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Da Mattilsynet analyserte næringsstoffer og tungmetaller i 24 bestselgende kjøttprodukter, fant de avvik i hele ni av produktene de testet.

Her fant man at produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen.

Ellen Kielland er seniorrådgiver i Mattilsynet og har vært prosjektleder og bestiller for analyseprosjektet som har tatt for seg kjøttprodukter.

- Er du overrasket over funnene?

OVERRASKET: Ellen Kielland i Mattilsynet ble skuffet og overrasket over funnene i kjøttproduktene. Foto: Mattilsynet
OVERRASKET: Ellen Kielland i Mattilsynet ble skuffet og overrasket over funnene i kjøttproduktene. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Analyseresultatet som viste at ni av 24 produkter hadde et saltavvik på mer enn 20 prosent enn oppgitt i merkingen, er både overraskende og litt skuffende. Vi fant også for mye salt da vi undersøkte kjøttpålegg i 2018. Da viste seks av 20 avvik med samme analysemetode, sier Kielland til Dagbladet.

- Hvordan følges dette arbeidet opp overfor produsentene?

- Mattilsynet har allerede informert produsentene om funnene og bedt de om å se på saltavvikene.

Ingen tungmetaller

- Mattilsynet er mest opptatt av at innholdet i produktene samsvarer med varedeklarasjonen slik at forbrukerne kan ta informerte valg. De aller fleste produsentene i denne undersøkelsen er med i saltpartnerskapet, og salt i maten er redusert betydelig over tid, sier Kielland.

I laboratorie-undersøkelsene ble produktene også testet for tungmetaller. Resultatene var positive, sier Kielland.

- Kan man si noe om utviklingen av tungmetaller over tid? Er det økende eller stabilt?

- I de undersøkelsene vi har gjort på kjøttpålegg og kjøttprodukter i seinere tid finner vi lave verdier av tungmetaller som er under grenseverdiene og det er veldig bra, sier Kielland.

Avdekket flere avvik

- Vi har jobbet mye med dette det siste året og ser forbedringer, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til Dagbladet.

- Kundene skal kunne stole på de produktene de handler hos Coop, og være trygge på at produktene inneholder det som står på pakningen, og ikke noe annet.

Kristiansen forteller at de selv har gjennomført tester:

EGNE TESTER: Harald Kristiansen i Coop forteller at de kjenner godt til utfordringene med salt. Foto: Coop
EGNE TESTER: Harald Kristiansen i Coop forteller at de kjenner godt til utfordringene med salt. Foto: Coop Vis mer

- Vi har gjennom våre egne internkontrollrutiner avdekket at kjøttprodukter kan ha avvik på saltinnhold. Det siste året har vi derfor jobbet tett med vår leverandør for å finne årsaker til varierende saltinnhold, samt komme fram til den mest optimale produksjonsprosessen som gir et jevnest mulig produksjonsresultat.

- Hva har undersøkelsene ledet til?

- Det er gjort en rekke forsøk og undersøkelser fra produsentens side for å avdekke hva som ligger bak årsakene til for høyt saltinnhold i produkter.

- Leverandøren har investert i nye reseptberegningssystem, samt at det er gjort endringer i produksjonsprosessen for å holde et jevnt produksjonsresultat for å oppnå et jevnest mulig saltinnhold. Arbeidet har tatt tid, og nå begynner vi å se de gode resultatene av arbeidet som er lagt ned, forteller Kristiansen og legger til:

- Det er viktig for Coop å vite at produktene er riktig merket så vi vil fortsette det tette samarbeidet med leverandøren som vi har hatt det siste året.