Anmeldelse av Vinoteket

- Samle en vennegjeng, bestill pizza og noen flasker vin

Nye Vinoteket handler om vin og pizza. Og, eh, er ikke noen av de pizzaene litt rare ...?

POPULÆRT: Vinoteket i Henrik Ibsens gate byr på et bredt utvalg vin og et kuriøst utvalg pizza. Foto: Christian Roth Christensen
POPULÆRT: Vinoteket i Henrik Ibsens gate byr på et bredt utvalg vin og et kuriøst utvalg pizza. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
- Samle en vennegjeng, bestill pizza og noen flasker vin

- Øøøh, sa kelneren. - Hvilken vin som er til sopp-pizzaen det husker jeg faktisk ikke. Og så er det noe rødt til hovedretten.

Der det å drikke vin i hovedstaden for bare få år siden ofte betydde romtempererte flasker fra polets basisutvalg – til 4-5 ganger prisen – har det på kort tid skjedd store ting. Byen har fått flere vinbarer og en rekke restauranter i ulike prissjikt satser på vin – og har fornuftig prisede vinkart.

Men første møte med vinserveringen på Vinoteket – Oslos nye, selverklærte storstue for vininteresserte – var et trist tilbakeblikk til en forgangen tid.

- Vinserveringen kan bare bli bedre enn dette, konstaterte Fredag.

GOD PÅ BUNN: På Vinoteket får du pIzza i alle tenkelige og utenkelige varianter
GOD PÅ BUNN: På Vinoteket får du pIzza i alle tenkelige og utenkelige varianter Vis mer

Vinoteket er den nye satsingen til Dagbladets vin-ekspert Robert Lie. Lies forrige prosjekt var Pink Elephant på Tjuvholmen.

- Det ser ikke ut til å være noen umiddelbar fare for at det blir folketomt her, sa Robinson og tittet rundt seg. Det var knapt nok et eneste ledig bord – selv på en grå hverdagskveld.

Kanskje ikke så rart, når det i tillegg til vin er pizza som står på menyen. Og ikke tynne, sprø pizzaer av den italienske skolen. Men høye, fluffy, skikkelig deigete saker. Vinotekets pizzaer lages nemlig på surdeigs- eller hydrolysebunn – baketeknikker som sikrer luftige bunner, velegnet for mange norske ganer.

- Dette er Big One goes gourmet, humret Fredag.

- Det er også en sjelden anledning til å spise fire pizzaer på rappen, sa Robinson.

PÅ HØYDEN: Vinoteket leverer mye god og spennende vin.
PÅ HØYDEN: Vinoteket leverer mye god og spennende vin. Vis mer

Husets femretter – fire pizzaer og dessert – bød på pizza med krabbe, sopp, tandoori og tartar (!), i tillegg til en dessert på mascarpone og marengs. Resten av menyen var ikke så rent lite fristende heller: Hva med pizza med entrecôte, løyrom eller porcini?

Krabbe-pizzaen kom med et artig vinvalg, tørr tokaji fra Ungarn.

- Men selve pizzaen er jeg usikker på. Det blir for stor kontrast mellom det kalde krabbekjøttet og den varme bunnen, sa Fredag.

Da var sopp-pizzaen et betraktelig bedre valg. Et tjukt og herlig fyll av sopp og ulike oster fikk en flott match med sørafrikansk chenin blanc i glasset.

Måltidets høydepunkt kom likevel i neste rett: En spicy tandoori-pizza, helt hysterisk flott parret med en sublim riesling spätlese fra Fritz Haag.

- Nå snakker vi, sa Fredag.

- Helt nydelig. Det er skikkelig sting i tandoori-toppingen, og sødmen og friskheten i vinen er en helt perfekt match.

VIN SENTRALT: Vinoteket ligger sentralt i Oslo og er et flott sted for å samle en gjeng til vin og pizza, mener anmelderne.
VIN SENTRALT: Vinoteket ligger sentralt i Oslo og er et flott sted for å samle en gjeng til vin og pizza, mener anmelderne. Vis mer

Tartar på pizza viste seg å fungere dårligere. Vinen, sørafrikanske Badenhorst sin Papegaai Cinsault, var ok til maten, men i seg selv en lite inspirerende vin.

- Denne får du på Vinmonopolet for 160 spenn. Dette er for slapt, mente Robinson.

- Og igjen blir det krasj med kaldt fyll og varm bunn, sa Fredag.

- Det er lov å eksperimentere, men tartar på pizza er ikke et vellykket eksperiment.

Robinson var fornøyd med desserten av mascarpone med snev av sitrus og en makron ved siden av. Fredag var mer skeptisk.

- Selve desserten blir litt endimensjonal. Og marengsen er tørr.

Dessertvinen var imidlertid et funn: Molino Real 2013, en uendelig frisk og floral moscato fra Malaga – som sto perfekt til desserten.

Etter den nølende starten hadde vinserveringen tatt seg opp. Robinson og Fredag prøvde både vin på glass, vinpakka og en flaske fra kjelleren. Samtlige viner ble servert med passende temperatur, og kjellerflaska ble korrekt dekantert. Servitørene var også flinke til å fylle på glassene underveis.

- Flaskevinene er godt valgt ut og godt priset. Men oslofolk er villige til å betale for gode viner på glass. Her burde det vært flere valgmuligheter, mente Fredag.

- Dette er ikke stedet for en romantisk date, konkluderte Robinson vel ute på fortauet.

- Men samle en vennegjeng, bestill noen flasker og et utvalg med pizzaer, og du har en helt fin kveld.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer