Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Store prisforskjeller på påskegodteri i Sverige og Norge:

Samme påskeegg, men det til høyre koster det tredobbelte

Så mye sparer du når du handler over grensa.

PRISFORSKJELL PÅ GODTERI: Sverige kommer absolutt best ut i vår lille pristest av godteri til påsken. Foto: Jenny Mina Rødahl
PRISFORSKJELL PÅ GODTERI: Sverige kommer absolutt best ut i vår lille pristest av godteri til påsken. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

(Dagbladet): Påska er her, og med høytiden følger for svært mange et påskeegg fylt med smågodt, sjokolade og vingummi med.

At prisen på søtsaker har gått opp, er lett å se på prislappene i butikkene landet over, så vi tok turen over grensa; nærmere bestemt tilNordby Shoppingsenter i Sverige.

Her var prisen en helt annen.

TRE GANGER SÅ DYR: Japp King Size er mye dyrere i Norge enn i Sverige. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
TRE GANGER SÅ DYR: Japp King Size er mye dyrere i Norge enn i Sverige. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

For en dobbel Japp-sjokolade betalte vi 7,99 kroner i på Gottebiten i Sverige. For den samme sjokoladen måtte vi ut med 21,70 kroner på Kiwi Løren i Oslo. En liten Kick kostet 5,90 kroner hos søta bror, og 8,90 kroner på hjemmebane. Og Ahlgrens bilar, en av Sveriges mest kjente godteri: 14,90 hos Gottebiten, 33 kroner hos Kiwi.

- En viktig lokkevare

- Prisforskjellene på godteri mellom Sverige og Norge er i det lange løp umulig å leve med for den norske matnæringen, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

FORSKJELL: Prisforskjellen på godteri mellom Sverige og Norge er til å ta og føle på. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
FORSKJELL: Prisforskjellen på godteri mellom Sverige og Norge er til å ta og føle på. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

En viktig årsak til prisforskjellene er den norske avgiftspolitikken, ifølge Brubakk. Norge har siden 1920-tallet hatt en egen sjokolade- og sukkervareavgift. Sverige har ikke en tilsvarende avgift.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. (Foto: NHO)
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. (Foto: NHO) Vis mer

- Godteri er en viktig lokkevare i grensehandelen. Grensehandelen har eksplodert det siste året, og økte med over 23 prosent fra fjerde kvartal 2016 til tredje kvartal 2017, sier han.

Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vedtok et avgiftssjokk på 83 prosent i statsbudsjettet for 2018.

- De samme partiene har sørget for at du kan få kjøpt godteri uten avgift og merverdiavgift dersom du bestiller for inntil 350 kroner på nettet. Det er derfor all grunn til å tro at mange nordmenn handler påskegodtet i Sverige, enten fysisk eller på nettet, sier Brubakk, og fortsetter:

Tollerne har sin egen måte å avsløre hvorfor du virker nervøs. Vis mer

- Det koster den norske staten avgiftsinntekter, og fører til tap av verdiskaping i norsk næringsliv. Siden vi ofte handler mer enn vi trenger når vi grensehandler, og siden vi ofte spiser mer enn vi ellers ville gjort når vi likevel har et lager i huset, bidrar dette heller ikke til bedre folkehelse, tvert imot.

Sunnere påskegodt

Når mat er billig, kan det være lett å miste «respekten» for den, og fråtse, sløse og kaste.

- Alle ønsker selvsagt å kose seg ekstra i påska, men prisras og priskrig på godteri hjelper oss ikke til moderasjon. For dem som ikke handler i Sverige, betyr den nye sukkeravgiften høye priser og mindre grunn til fråtsing. Det er et forståelig grep for folkehelsen, men vil nok oppleves urettferdig, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Hun tror likevel at påskeuka er mindre kaloritett enn jula fordi den ikke varer en hel måned, og fordi mange er i mer bevegelse.

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog. (Foto: Juha Rossi)
Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog. (Foto: Juha Rossi) Vis mer

- For deg som vil kose deg litt sunnere, må det jo sies at det er nå appelsinene er på sitt aller beste. De er søte, saftige og smakfulle. Og om du vil ha sjokolade, så er en varm kopp sjokolade lagd på 70 prosent mørk sjokolade, melk og en kremtopp et smartere valg enn en håndfull fargerikt smågodt. Påskemarsipan med mye mandler og mindre sukker er også kos, og hva med å bake noen litt grove påskeboller? De metter mer og dermed spiser du mindre enn boller fra butikken, sier Arsky.

Når godteriet kan kjøpes for under halvpris i Sverige er det lett å kjøpe med seg litt mer enn man egentlig trenger for å fylle opp påskeegget. Når det er lav pris blir de fleste av oss fristet til å kjøpe litt mer, og ofte er det lett å tenke at «da har jeg godteri for en lengre periode og ikke bare til påske». Utfordringen er at når vi begynner å spise av godteposen, blir den som oftest litt raskere tom, enn det vi så for oss.

BILLIG SMÅGODT: Prisen per hekto hos Gottebiten i Strømstad: 7,90 kroner. I Norge, på Meny: 17,90 kroner hektoen. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
BILLIG SMÅGODT: Prisen per hekto hos Gottebiten i Strømstad: 7,90 kroner. I Norge, på Meny: 17,90 kroner hektoen. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

Mange kalorier

Det kan lett bli mye kalorier, for 100 gram smågodt bidrar med 400 til 500 kcal, litt avhengig av varianter du velger.

Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik. (Foto: Tine)
Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik. (Foto: Tine) Vis mer

- Sjokolade og marsipan gir litt mer kalorier enn det skum- og gelégodteri gjør. Kjøper man da en kilo med smågodt,tilsvarer det et kaloribehov for cirka 2-2,5 dager. Skum- og gelégodteri inneholder mye sukker, mens sjokolade og marsipan har mer fett. En av utfordringene i norsk kosthold er at vi får i oss mer tilsatt sukker enn vi er anbefalt, sier klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik.

Hun understreker at det skal være lov til å kose seg og nyte litt godteri, men det er viktig å ha litt måtehold og balansere inntaket.

- Det smarteste trikset er å kjøpe en av de litt mindre eggene eller de som før var normalen, og fylle det med smågodt. Går du for et av de større eggene er det lurt å fylle det med litt mer enn bare smågodt, marsipan og sjokolade, råder Skjølsvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling