EN LITEN EN: Forskerne ville undersøke om litt alkohol gjorde studentene i stand til å prate bedre på fremmedspråk. Foto: Scanpix/Shutterstock
EN LITEN EN: Forskerne ville undersøke om litt alkohol gjorde studentene i stand til å prate bedre på fremmedspråk. Foto: Scanpix/ShutterstockVis mer

Seriøs forskning:

Schkål! Denne drikken får deg til å prate på flere språk

Nyttig Verdens beste sosiale smøremiddel.

Schkål! Denne drikken får deg til å prate på flere språk

- Ja, da kan dere finne fram blyant, papir og øl, alle sammen, så kan vi komme i gang med dagens spansktime, sier læreren.

- Finn dere en samtalepartner og gå i gang med å lage setninger med dagens gloser. For eksempel «Como abrir una cerveza», oppfordrer læreren. Øl jekkes og kurset er i gang.

Skal man ta moderne forskning på alvor, er dette scenarioet kanskje en god plan.

Ja, for du har lagt merke til at spansken, eller engelsken, flyter litt greiere etter en øl eller to? At tungebåndet løsner opp litt?

Vel, nå får du støtte fra universitetshold.

Seriøse forskere ved universiteter i Liverpool, Maastricht og London har nå funnet ut at du faktisk prater fremmedspråket bedre etter en halvliter.

De tok for seg en gruppe på 50 tyske studenter som var i ferd med å lære seg å snakke nederlandsk. Halvparten av studentene fikk drikke alkohol, og den andre ikke.

Hvor mye? Omtrent en halvliter.

Studentene fikk snakke med nederlendere. Disse samtalene ble tatt opp. I etterkant ble samtalene avspilt for en annen gruppe nederlendere og de fikk i oppgave å sette karakter på elevenes innsats. De fikk selvsagt ikke vite hvorvidt studentene hadde drukket øl eller ikke.

Resultatet? Jo, studien viste at de med øl innabords fikk bedre karakterer enn de som var klink edru. Spesielt hadde ølet god effekt på uttalen, viste tallene.

Søk i Norges beste oppskrifter

Nå tenker du: - Og dét var etter ÉN halvliter! Hva om de tok to? Eller tre? P

Beklager. Doktor Fritz Renner, som ledet studien, må skuffe oss. Høyere doser har ikke samme effekt. Snarere tvert imot.

Nei, skulle du ha sett.

Poenget med studien var å undersøke hvordan alkohol påvirker hjernens kontrollfunksjon, den som gjør at du vanligvis legger bånd på deg. Å kaste seg ut i en samtale på et fremmed språk, kvier man seg for. Med pittelitt alkohol i blodet, så tør hjernen (altså du) opp.

Nå gjenstår det å se om forskerne også kan gi oss svar på om øl øker dansefrekvensen blant menn og kvinner, hvorvidt det kan ha effekt på motet i sjekke-situasjoner og om inntaket eventuelt kan øke syngetrangen.

Blir spennende å følge med.

Det er fint at akademia bekrefter det vi vet. Dersom konklusjonene blir tatt på alvor og settes ut i praksis, ja, da skal jeg jammen vurdere å ta meg et nytt spanskkurs.