FULLT: Det er plass til mange, men likevel ofte fullt på de fineste dagene. Foto: JOHN  T. PEDERSEN
FULLT: Det er plass til mange, men likevel ofte fullt på de fineste dagene. Foto: JOHN  T. PEDERSENVis mer

Südøst byr på god mat - og imponerende logistikk

Her bør du bestille bord på de fineste dagene.

- Oi. Dette kommer til å ta tid. Lang tid.

Robinson og Fredag så utover det enorme utearealet til Südøst, ved krysset Trondheimsveien og Thorvald Meyers gate.

Sentralt og urbant, men samtidig idyllisk og nesten landlig, i skyggen under de høye trærne ved Akerselva.

Stemningen var dannet lystig – og ikke en eneste ledig stol var å se.

- Bra at vi har bestilt plass. Og hvis alle disse munnene skal mettes innen anstendig tid, kreves et ekstremt, ja, nesten umenneskelig effektivt og velsmurt maskineri, sa Fredag.

- Vel, vi får se. Eierne driver også Dinner, og selv om det alltid er fullt der, kan jeg ikke huske å ha irritert meg over lang ventetid der, sa Robinson.

Full pakke

- Et godt valg, sa den svensktalende servitøren da Robinson og Fredag valgte hver sin setmeny av typen Yang, til 485 kroner per person.

SÜDØLST: Det er god plass og høyt under taket på Südøst, også inne. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SÜDØLST: Det er god plass og høyt under taket på Südøst, også inne. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Og når vi først er i gang: Skal vi ikke like godt slå til med en tilhørende vinpakke? lurte Fredag.

Robinson nikket. Servitøren nikket. Så slik ble det.

Kort tid etter sto første rett på bordet, et avlangt fat med sashimi av laks og tunfisk, på salat og overstrødd med «sesamsnø».

Den bebudede ponzusausen var imidlertid praktisk talt fraværende. Da Fredag påpekte dette, tok det bare et minutt eller to før en liten skål med den syrlige sausen sto på bordet.

- Nå er det kanskje ingen stor utfordring å skjære opp fisk, men dette smaker godt. Og jeg er enig med kjøkkenets valg av drikke: Sake gjør seg absolutt til fiskefileter, sa Robinson.

- Synes også det er morsomt at nordmenn kan lykkes med noe så eksotisk og unorsk som risvin, sa Fredag og hevet glasset med sake fra Nøgne Ø.

Crispy duck, vassen hummer

Neste post var crispy duck, servert på tradisjonelt vis med flortynne pannekaker, finstrimlet vårløk og agurk - samt hjemmelaget hoisinsaus.

Anda kunne kanskje vært et par grader varmere, men smaken var det ikke noe å si på.

CRISPY DUCK: Den kinesiske klassikeren imponerte. Foto: JOHN T. PEDERSEN
CRISPY DUCK: Den kinesiske klassikeren imponerte. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Som flytende følge hadde kjøkkenet valgt tørr rosé fra Ville Wolf i Pfalz. Greit nok, men Robinson og Fredag ville kanskje valgt noe med en tanke mer sødme.

Det høres kanskje dekadent ut, men jeg synes faktisk flere andre skalldyr er å foretrekke framfor denne, sa Fredag etter å ha tygget litt på hummeren som ble servert med salat, mango, og en orientalsk pestovariant på blant annet koriander og søt chili.

- Må si meg enig der, sa Robinson.

- Både kongekrabbe og sjøkreps er bedre enn den kanadiske utgaven av havets kardinal. Den smaker greit, men konsistensen er litt vassen, noe hummer ikke skal være.

En tørr, men ikke veldig spennende Chablis fra Charly Nicolle fulgte med.

Hyggelig bekjentskap

Ting tok seg opp med de to siste rettene: asiatisk BBQ, grillspidd med scampi, kylling og biff, servert med ymse sauser.

SÜDØST RESTAURANT
Trondheimsveien 5, 0560 – Oslo
Tlf: 23 35 30 70
www.sudost.no/
Mat: 4 ★★★★☆☆
Miljø: 5 ★★★★★☆
Service: 5 ★★★★★☆
Totalt: 4 ★★★★☆☆
7 sashimi/ maki/ nigiri Kr: 85 – 129
7 små- og forretter Kr: 39 – 339
8 hovedretter Kr: 159 – 299
4 desserter Kr: 69 – 98
4 setmenyer Kr: 295 – 485
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

Scampien var saftig, kyllingen myk og oksekjøttet mørt. Alle hadde fått en markant og delikat grillsmak, og sausene tilførte spenst og snert. Her ble det servert en elegant rødvin på Pinot Noir, fra samme tyske produsent som sto bak rosévinen til anda.

- Tysk rødvin drikker jeg ikke veldig ofte. Men dette var et hyggelig bekjentskap. Fin balanse mellom sødme og syre, og et tydelig, men ikke dominerende hint av eik.

Nydelig, mente Robinson.

Måltidet ble avrundet med en rød dessertvin fra Valpolicella i glassene, og sjokoladefondant, romrosin-is og kokospannacotta med pasjonsfrukt, på tallerkenen.

Kanskje ikke noe man husker for evig, men absolutt godtatt. Som måltidet i sin helhet.

STRÅLENDE SERVERING: Service og miljø imponerte hakket mer enn maten på Südøst. Foto: JOHN T. PEDERSEN
STRÅLENDE SERVERING: Service og miljø imponerte hakket mer enn maten på Südøst. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- God mat, flotte omgivelser – og imponerende service, oppsummerte Robinson.

- Logistikken imponerer. Og at servitøren klarer å være både hundre prosent oppmerksom og smørblid hele veien står det respekt av, sa Fredag.

Robinson sukket, løftet glasset og utbrøt stille:

- Heia Sverige