MATNYHETER: Om et par uker er alle disse varene i butikk. Foto: Produsentene
MATNYHETER: Om et par uker er alle disse varene i butikk. Foto: ProdusenteneVis mer

Nye dagligvarer til middag, høst 2017

Se alle middagsnyhetene: Texmex-pizza, flesk & duppe, og Linda McCartneys vegetarburgere

Vi har tatt en smugtitt på ferdige - og halvferdige - middagsnyheter som snart er i butikk. Se alt du kan glede deg til.

(Dagbladet): Det er snart tid for utskifting i butikkhyllene igjen.

Flere hundre matnyheter er på vei i butikk. Offisielt sett er lanseringsvinduet uke 38, uka som starter 18. september, men flere av nyhetene er allerede sniklansert.

Her kan du se alt det nye du kommer til å finne i meierihylla framover.

Sunnere, fra bunnen, tradisjonelt

Et par klare trender utmerker seg når vi har sett på hel- og halvferdignyhetene:

Sunnere: Salt, sukker og fett kuttes helt eller delvis, kanskje til og med kjøtt? Det er mer grønnsaker, renere råvarer, og palmeolje er fy-fy.

Gjør-litt-selv: En gang iblant vil vi ha det kjempeenkelt og kjøper ferdigmat, men aller helst liker vi å føle at vi gjør noe selv. Middagsbaser ser ut til å ha kommet for å bli.

- Folk ønsker å lage maten fra grunnen, men i en hektisk hverdag er det også samtidig viktig at maten kan lages på under en halvtime, sier Jarle Nygaard, kokk og produktutvikler i Orkla.

Tradisjonsmat: Hurra for taco, poke, sushi og kjøtterstatning, men mat slik mor laget den, kjøtt, med poteter, saus og kanskje en liten grønnsak, blir vi aldri lei. Når kommer raspeballene og gourmetfiskepuddingen?

Eksotisk: Selv om vi elsker kjøttkaker og poteter, er nordmenn et eventyrlystent folk, som reiser mye - og vil gjerne gjenoppleve litt når vi er hjemme på kjøkkenet. Ulike asiatiske kjøkken er i vinden, spesielt thai, indisk og japansk mat.

Vegetar

VEGETAR: Linda McCartney-produkter har vært tilgjengelig et par steder, men disse burgerne blir kun å få kjøpt hos Rema 1000.
VEGETAR: Linda McCartney-produkter har vært tilgjengelig et par steder, men disse burgerne blir kun å få kjøpt hos Rema 1000. Vis mer

En annen trend som ikke ser ut til å gi seg med det første, er vegetarmat, og her finner vi en av høstens største middagsnyheter: Vegetariske quarter pounders fra Linda McCartney.

Linda McCartney's Amazingly Indulgent quaterpounderburgere kommer i to versjoner; «Vegetarian pulled pork» og «Vegetarian mozzarella».

Tradisjonsmat

Fra Fjordland kommer tre nye tradisjonsretter signert tidligere Dagblad-kokk Arne Brimi. Det er kjøtt, det er brun saus, men samtidig er det nok hakket mer raffinert enn det hvermannsen ville laget på en vanlig tirsdag.

VILTBOLLER: Laget med råvarer fra Brimis nabolag - og selvsagt sjalottlauk.
VILTBOLLER: Laget med råvarer fra Brimis nabolag - og selvsagt sjalottlauk. Vis mer

Den mest eksotiske er kanskje «Viltboller i fløtesaus» med Snøfrisk og Gudbrandsdalsost fra Lom & Sjåk - og selvfølgelig sjalottlauk; servert med sellerirotpuré og tyttebærsyltetøy med eplebiter.

Søndagsmiddagskandidaten er «Lammelår i sjalottløk- og estragonsaus», med potetskiver og bygg fra Skjåk, samt grønnsaker, mens «Arne Brimis Grove middagskaker» er inspirert av Brimis egen barndomsmat: Klappkaker. Klapp- fordi kjøttkakene ble klemt flate med håndflaten. Disse blir servert med potetstappe med rotgrønnsaker og tyttebærsyltetøy med eplebiter.

FLESK OG DUPPE: Mer tradisjonelt blir det neppe.
FLESK OG DUPPE: Mer tradisjonelt blir det neppe. Vis mer

- Jeg håper rettene blir oppfattet som det de er. Enkle, næringsrike med et tradisjonsrikt utgangspunkt, sier Brimi i en pressemelding.

Lage fra bunn? Arne Brimis kjøttkaker i brun saus er en av de mest populære oppskriftene våre.

Fra Fjordland kommer også «Lys lapskaus» i en større variant med gaffel, så du ikke trenger å vaske opp noe, samt «Risgrøt» i porsjonsbeger, med sukker og kanel.

«BIFF MED BEARNAISE:» Hverdagslig vri på gammel klassiker.
«BIFF MED BEARNAISE:» Hverdagslig vri på gammel klassiker. Vis mer

NorgesGruppen har redesignet og rebrandet sine Fersk & Ferdig-retter, som nå finnes i hyllene under navnet «Mors tradisjonelle». Her vil det fortsatt være blant annet kjøttkaker og svinestek, men nytt i høst blir «Mors tradisjonelle Flesk og duppe», i tillegg til en mer franskinspirert «Biff bourgignon».

Findus har oppgradert en gammel klassiker, God Gammeldags Fiskesuppe, med friske urter.

GRØNNSAKSSUPPE: Fersk og klar til å varmes opp.
GRØNNSAKSSUPPE: Fersk og klar til å varmes opp. Vis mer

Toro har gjort en liten tvist på en gammel festrett: biff i bearnaise, og lanserer «Biffboller i krydret bearnaisesaus» med gulrot og potet.

Oppdatert: Denne seriene blir ikke lansert i høst likevel. (Toro kommer også med en hel serie baser, både klassiske sauser, supper og gryteretter, og noen litt mer eksotiske. Her er både klassisk bearnaisesaus og peppersaus, samt en base til viltgryte eller fiskesuppe.)

Eldorado lanserer fire ferske supper - noen eksotiske - og noen mer klassiske som grønnsaksuppe, blomkålsuppe - eller base til fiskegryte.

Texmex og meksikansk

Vi var litt i stuss om vi skulle regne Toros Meksikansk Gryte som norsk tradisjonsmat eller meksikansk, ikke minst etter at vi tok med oss Meksikansk gryte til Mexico, men okke som: Den populære gryteretten kommer nå i en glutenfri versjon.

FISK OG KYLLING: Er du klar for å utvide taco-repertoiret?
FISK OG KYLLING: Er du klar for å utvide taco-repertoiret? Vis mer

Santa Maria kommer med krydderblandinger til fisk- og kyllingtaco for dem som våger seg forbi kjøttdeigen, og i tillegg kommer en mangosalsa som skal passe godt til.

Er det endelig tid for å utvide tacohorisonten?

Se alle middagsnyhetene: Texmex-pizza, flesk & duppe, og Linda McCartneys vegetarburgere

Old El Paso prøvde seg med kits for mer autentisk taco et par år tilbake; Baja fish, Pork el Pastor og Chicken tinga, men det har nå kun en kylling-variant tilbake, mens Rema 1000 har satset på mer autentisk meksikansk taco, blant annet med krydderblandinger til fisk, kylling og kjøtt.

Fra Dr.Oetker kommer pizzaen for deg som ikke helt klarer å bestemme deg for om du vil ha pizza eller taco: «Rustica Tex-Mex med biff og nachos».

Italiensk

Texmex blir det også fra Peppe's Pizza som lanserer to nye pizzasauser: Tex Mex og «Hvit pizzasaus».

PEPPES PIZZA: To nye sauser, blant annet denne med tex mex-vri.
PEPPES PIZZA: To nye sauser, blant annet denne med tex mex-vri. Vis mer

«Tex-Mex pizzasaus» er basert på Peppe's Pizzas texmexpizza, og er en sterkere tomatsaus med biter av løk, tomat og jalapeños. Denne skal også kunne brukes som tacosaus eller dipp.

Den hvite pizzasausen tar tak i en voksende trend både på restaurant og hjemme; å lage hvit pizza. Tine lanserer også en crème fraîche med pizzasmak nå i september, som egner seg til dette formålet.

First Price lanserer en Pizza Pepperoni.

FERSK PIZZADEIG: Surdeigsbunn til pizzaen er snart kun en handletur unna.
FERSK PIZZADEIG: Surdeigsbunn til pizzaen er snart kun en handletur unna. Vis mer

Fortsatt i Italia, kommer en av Norgesgruppens andre merkevarer, Eldorado, med noe helt nytt: «Fersk surdeig til pizza». Du må kjevle selv, mens elte- og hevejobben er gjort i forkant.

Se vår test av ferdigpizza med rå deig.

Fra Eldorado kommer også tre ferdige pastasauser, «Tomat & basilikum», «Bolognese» og «Carbonara», og GoEco, kommer med en økologisk pastasaus.

Sausene har ett minutts koketid, og kan has rett på pasta uten å tilsette noe annet.

FERSK PASTA: Spaghetti med grønnsaker.
FERSK PASTA: Spaghetti med grønnsaker. Vis mer

Se vår test av pasta med grønnsaker, erter, linser og bønner

Fra Fjordland kommer to ferdige pastaretter i skål i stor porsjon: «Pasta penne med ostesaus» med bacon og grønnsaker, og «Ravioli med ricotta og spinat» i tomatsaus med grillet paprika og soltørkede tomater.

Tysk & britisk

Verken tyskere eller briter er mest kjent for sitt kjøkken, men et par klassikere har funnet veien inn i nordmenns hverdagsrepertoir. Fiskepinner er en av dem.

RULLEFISK: Fish & Crisp rolls, til wraps, sandwicher eller som forrett med dipp.
RULLEFISK: Fish & Crisp rolls, til wraps, sandwicher eller som forrett med dipp. Vis mer

Fra Findus kommer fiskepinner i et litt nytt format, nemlig ruller. Fish & Crisp rolls er laget med tanke på å servere i wraps, i en sandwich - eller med dipp. Fisken er bærekraftig fisket og MSC-merket.

OKTOBERFEST: Brødrene Finsbråten har tatt på seg tyrolerhatt og er klare for fæst.
OKTOBERFEST: Brødrene Finsbråten har tatt på seg tyrolerhatt og er klare for fæst. Vis mer

Fersk & Ferdig-ferdigmiddager kommer med en tysk godbit: Baconwurst og Stappe.

Fra Brødrene Finsbråten kommer ferdig langtidsstekt svineknoke, eller «Svinehaxe» som de har valgt å kalle det, etter den tyske tradisjonsretten sweinhaxe.

Pakken er merket med oktoberfest, og er ikke det eneste oktoberfest-brandede produktet som finner veien inn i butikkene i år.

Indisk

VEGETAR: Grønnsaker og bønner med eksotiske krydder.
VEGETAR: Grønnsaker og bønner med eksotiske krydder. Vis mer

Findus har også beveget seg utenfor Europa, og lanserer en indisk ferdigrett: «Indian Curry» er en indisk vegetarrett med kikerter, søtpotet og garam masala-krydder.

Santa Maria har oppgradert sine indiske ferdigsauser, Tikka Masala, Korma og Vindaloo, og kuttet salt og sukker.

Thai

Fra Blue Dragon kommer to nye thai-retter, en rød og en grønn curry, i en 3-trinnsserie; «3-step Curry». Pakkene inneholder curry paste, frisk kokosmelk og pikant krydder, og må tilsettes kjøtt eller fisk og grønnsaker - og serveres til ris.

TRETRINN: Blue Dragons 3-step curry.
TRETRINN: Blue Dragons 3-step curry. Vis mer

Flere produsenter har nå litt mer avanserte løsninger, blant annet har Knorr et thaicurrysett med curry paste, chili, krydder og ris - men her må du tilsette kjøtt, grønnsaker og kokosmelk.

Blue Dragon-serien som kom i fjor, har både rød, grønn, gul og massaman-currysett som består av curry paste, krydder, fiskesaus og kremet kokosnøttpulver. Her må du tilsette kjøtt eller fisk og grønnsaker.

Eldorado har også et par gode thainyheter: «Red curry paste» og «Green curry paste», samt en «Sriracha chilisaus», samt en fersk thaisuppe.