PÅSKEGODT: Sjokolade, marsipan, skum og egg:  Det er mye godt å velge mellom for deg som har lyst til å kose deg med godteri i påsken.
PÅSKEGODT: Sjokolade, marsipan, skum og egg:  Det er mye godt å velge mellom for deg som har lyst til å kose deg med godteri i påsken.Vis mer

Dagligvarenyheter, påskegodteri 2017:

Se alt det gode du kan fylle påskeegget med i år

Ingen påske uten påskeegg. Se alt det gode du kan fylle i det. 

Sunne initiativ og sunnere smågodt fra dagligvarekjedene til tross: Tradisjonen med påskeegg av, eller fylt med, sjokolade og marsipan ser ikke ut til å bli borte med det første, og butikkhyllene bugner av godteri i gule poser.

Godt er det, for hyllene med sunt smågodt begynner å bli faretruende tomme.

Lønner seg å vente

Til tross for at dagligvarekjedene lovet mer edruelige priser på smågodt før påske i år, er kiloprisen nå nede i 6,90 kroner per hekto i de billigste dagligvarebutikkene.

Om du ikke ønsker å plukke selv, byr flere av godteriprodusentene på poser med blandet godteri.

Også disse koster langt mindre nå enn om du var tidlig ute med å kjøpe påskegodt. For eksempel har prisen på Nidars Favoritter falt fra 69,90 kroner for en pose på 300 gram i midten av mars til 24,50 kroner mandag i påskeuka.

SMÅGODT: Ferdige godteposer fra Brynild, Nidar og Minde.
SMÅGODT: Ferdige godteposer fra Brynild, Nidar og Minde. Vis mer

Årets variant av påskefristelser fra Minde sjokolade er en blanding av sjokolader fylt med marsipan, melkesjokolade, påskeskum, bringebærgelé og appelsin-karamell.

Brynilds er friskere, med forskjellige figurer i fruktgelé og skum, samt melkesjokolade.

Nidar har to poser; én påskeutgave av Favoritter med kolibristenger, Bamsemums, sjokoladeegg, knaz og figurer av Stratos til og én Påskemiks med påskemarsipan og melkesjokolade.

Alle posene har figurer med påskeformer som egg, kyllinger og påskeharer.

Gul marsipan

Ifølge Nidar spiser nordmenn 70 prosent mer marsipan i påskeuka enn om sommeren, og totalt vil vi spise nesten 20 millioner påskefigurer i marsipan i løpet av de neste dagene.

Dette tilsvarer fire marsipanfigurer per nordmann.

NIDAR: Påskegul marsipan i ulike versjoner, samt palmeoljefri påskeegg. Nytt av året er  blant annet de palmeoljefrie påskeeggene nederst til høyre.
NIDAR: Påskegul marsipan i ulike versjoner, samt palmeoljefri påskeegg. Nytt av året er  blant annet de palmeoljefrie påskeeggene nederst til høyre. Vis mer

I dagligvarebutikker er det Nidar som er størst på påskemarsipan. Den er for anledningen gul og dyppet i sjokolade.

Noen varianter er rullet i tuttifruttistrøssel og selges som kolibriegg og -stenger. Dette er samme marsipan som selges i de ferdige smågodtposene.

Selv om Nidar er størst på marsipan, er de langt fra alene om å lage påskemarsipan.

Har du en Nille i nærheten, kan du også få store bokser med påskegul marsipan dyppet i sjokolade fra Hval sjokolade.

Pastellfargete egg

For mange er det ingen påske uten de pastellfargete påskeeggene fra Anthon Berg.

Eggene kommer i ulike varianter og fasonger, store marsipanegg, sjokoladetrukne mandler og små sjokoladeegg - de aller fleste med det klassiske dragétrekket (sukkertrekk, red.anm.).

PÅSKEEGG: Små og store påskeegg fra Anthon Berg. Litt voksnere smak, vil noen mene, og litt voksnere pris (fra venstre: marsipanegg til 49,90; mandelegg til 23,70 og marsipanegg til 32,90)
PÅSKEEGG: Små og store påskeegg fra Anthon Berg. Litt voksnere smak, vil noen mene, og litt voksnere pris (fra venstre: marsipanegg til 49,90; mandelegg til 23,70 og marsipanegg til 32,90) Vis mer

Klassikerne fra Freia

Nidar er kanskje størst på påskemarsipan, men spør du gjennomsnittsnordmannen om hvilken sjokolade han forbinder med påske er sjansen stor for at det er en 80 år gammel Freia-sjokolade han nevner: Kvikk lunsj.

Kvikk lunsj er tursjokoladen over alle, spesielt i påsken. I 2015 ble det solgt 20 millioner Kvikk Lunsj i påsken. Det er like mange plater Kvikk Lunsj som appelsiner.

FREIA: Klassisk påskegodteri fra Freia; sjokoladeegg, sjokoladeappelsin, påskeegg og Kvikk lunsj.                    
FREIA: Klassisk påskegodteri fra Freia; sjokoladeegg, sjokoladeappelsin, påskeegg og Kvikk lunsj.                     Vis mer

En annen og litt nyere sjokolade som mange nå forbinder med påske er sjokoladeappelsinen, som forener disse to smakene.

Stridens påskeegg

Freias påskeegg med melkefyll er en gjenganger i påsken, men de har måttet tåle mye kritikk etter bruk av palmeolje.

Nidar har tidligere laget mindre - og halve - kremfylte påskeegg. I år lager de også større egg eksklusivt for Rema 1000, fri for palmeolje.

Vi har smakstestet dem, og hvordan det gikk kan du se til høyre.

Søtt skum

Som Anthon Berg byr også svenske Cloetta også på dragéegg, men disse er fylt med skum, i tillegg til en pose med påskeskum.

Med henholdsvis 68 og 67 prosent sukker må dette bokstavelig talt være påskens søteste godteri.

Se alt det gode du kan fylle påskeegget med i år

(De fleste andre ligger på mellom 50 og 60 prosent sukker.)

Påskefigurer

Påskegodteriet er også ekstra søtt av utseende, og det er bare å boltre seg i kylling, egg og harefigurer.

SMARTIES: Sjokoladehøne fylt med små smarties. 
SMARTIES: Sjokoladehøne fylt med små smarties.  Vis mer

Selv om man får kjøpt Kinderegg hele året, gjør eggeformen at mange velger dette også til påske. Fra Kinder får du også en matchende påskehare, og små og store påskeharer fra Lindt hopper rundt i kiosker og større supermarkeder nær deg.

Fra Smarties kommer en morsom påskehøne i sjokolade, fylt med små smarties.

Lakriskonfekt

Lakrids by Johan Bülow lanserer jevnlig nye sesongvariasjoner, årets påske intet unntak.

DYRT OG DEILIG: Johan Bulows lakriskonfekt kommer i gjennomsiktige påskeegg. 
DYRT OG DEILIG: Johan Bulows lakriskonfekt kommer i gjennomsiktige påskeegg.  Vis mer

I år kan du velge mellom to nye trekk til lakrisen; mørk sjokolade med pasjonsfrukt og dulce de leche-sjokolade. Disse kommer i flere ulike pakker, den mest påskete er et gjennomsiktig påskeegg med 300 gram sjokolade til 360 kroner.

Eggene fås kjøpt i utvalgte gourmetbutikker, eller fra Bülows nettbutikk eller shop-in-shop i kjelleren på Steen & Strøm.

Chocolatièren og flødebollemesteren Summerbird har også en herlig påskekolleksjon, ulike kombinasjoner av større sjokoladeegg fra 105 kroner til poser med små vaktelegg med smak av lakris, mynte eller amber (karamellisert sjokolade).

Også disse fås kjøpt i små gourmetbutikker og fra Summerbirds shop-in-shop i kjelleren på Steen & Strøm.

Les også:

Test av årets nye småis

Slik holder smågodtet lenger

Smakstest av sjokoladepizza