SØTT OG GODT: Her er noen av de mange sjokolade- og godterinyhetene som er i butikk - nå. Foto: Produsentene
SØTT OG GODT: Her er noen av de mange sjokolade- og godterinyhetene som er i butikk - nå. Foto: ProdusenteneVis mer

Nye sjokolader og godteri høst 2017:

Se alt du kan glede deg til: Her er godteri- og sjokoladenyhetene

Vi tar en titt på årets søteste nyheter.

(Dagbladet): I september lanseres hundrevis av nye matvarer i dagligvarebutikkene.

Vi har funnet fram til de aller søteste av dem.

Når nye produkter lanseres, ryddes andre matvarer bort fra hyllene. Hele sju av ti nye produkter flopper, men de fleste får prøve seg i rundt ett år før de blir trukket tilbake.

Sjokoladepizza - nå i butikk

Høstens mest etterlengtede sjokoladenyhet må utvilsomt være Dr. Oetkers sjokoladepizza. Dagbladet omtalte pizzanyheten første gang i vår, og fikk smaksteste et av prøveeksemplarene.

Siden den gang har redaksjonen fått jevnlige spørsmål fra leserne hvor og når man kan få kjøpt den - og nå er den altså i butikk.

Nye smaker

Fra Karl Fazer, merket de fleste nok kjenner som Fazer, kommer flere søte nyheter.

Mest spent er vi på tre sjokoladeplater, inspirert av ulike byers kulinariske kjennetegn: New-York-inspirert sjokolade med iskaffe og mudcake, London-inspirert med salt kjeks, og sist, men ikke minst, en København-inspirert plate av hvit sjokolade med biter av frysetørrede bringebær og lakris.

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer
NYE SMAKER: Hvit sjokolade med lakris og bringebær er en søt trend mange forbinder med København.   Foto: Jørn Moen / Dagbladet
NYE SMAKER: Hvit sjokolade med lakris og bringebær er en søt trend mange forbinder med København. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

Denne smaken fant vi også igjen hos Rema 1000: ORO, konfektkuler av hvit sjokolade, fylt med flytende lakris og rullet i bringebærpulver.

FRISKT: Frysetørkede jordbær i sjokolade. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FRISKT: Frysetørkede jordbær i sjokolade. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

En annen spennende nyhet fra Fazer er Berry Pearls: Frysetørkede jordbær som er trukket med et tykt lag melkesjokolade, en godteri trend vi har sett mye av i USA og Storbritannia, som nå begynner å få fotfeste i Norge, også utenfor helsekostbutikkene.

Til de litt større anledningene har Fazer to bokser med sjokoladepraliner, en med smak av bakt eple, en med bringebær og yoghurtfyll.

Klassikere på nye måter

Melkesjokoladen blir stadig ny, og kommer nå i en ny smakfull-versjon: Toffee Helnøtt, fylt med melkekrem, toffee og hele hasselnøtter. Sjokoladeplata er så full av fyll at den øker fra 200 til 300 gram.

NY SMAK: Walters mandler får selskap av karamell. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NY SMAK: Walters mandler får selskap av karamell. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Walters Mandler får også en liten makeover, Walters karamell, med sprø karamell, ristede mandler og havsalt.

Freia Premium kommer i en økologisk versjon. Denne sjokoladeplata er mørk og inneholder 70 prosent sjokolade, og er litt mindre, men tjukkere enn resten av Premium-serien.

De mørke Freia Premium-sjokoladene lanseres også som konfekt: Freia Premium Petit er en eske med små sjokoladepraliner fylt med mørk sjokoladekrem, sprø maisflak og en hasselnøtt. Disse er pakket inn hver for seg, og egner seg fint til å dele.

Fra Freia kommer også Kvikk Lunsj med mørk sjokolade - i begrenset opplag. Det er ikke helt nytt - men en relansering.

Da Kvikk Lunsj ble lansert, var det nettopp med mørk sjokolade - men det ble ingen publikumsfavoritt. Det måtte melkesjokolade til for å gjøre Kvikk Lunsj til nordmenns tursjokoladefavoritt. Den gjorde en kort gjesteopptreden i 2016, og relanseres nå i forbindelse med sjokoladens 80-årsjubileum.

RISPUFF: Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
RISPUFF: Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
TILBAKE TIL ORIGINALEN: Hele norges tursjokolade kommer nå også med mørk sjokolade - i et begrenset opplag.
TILBAKE TIL ORIGINALEN: Hele norges tursjokolade kommer nå også med mørk sjokolade - i et begrenset opplag. Vis mer

Også Nidar har lekt litt med en gammel klassiker, men med formatet - ikke smak. I «Crispo Rispuff» har de blåst opp rissjokoladen fra smågodthylla til en 150-grams sjokoladeplate.

Godteposer

Også i sjokoladens verden er to nyheter fra Minde sjokolade: Sjokkis, der sjokoladefabrikken også har oppdatert selve melkesjokoladesmaken.

KRØNSJ: Sjokoladebiter med ekstra knas. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
KRØNSJ: Sjokoladebiter med ekstra knas. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

Posene har en smart åpne- og lukke-funksjon, slik at du ikke spise alt på én gang, og kommer i to versjoner: «Sofasjokkas» med melkesjokolade, festplett, spesial og karamell, og «Krønsjysjokkis» med riskake, salte piper, kjeks og melkesjokolade.

Det følger også med garanti for at alle bitene skal finnes i posen - men ikke hvor mange som kommer av hver.

MINDRE SALT: Bokstavkjeks har ikke fått redusert sukkerinnhodet - men saltinnholdet.
MINDRE SALT: Bokstavkjeks har ikke fått redusert sukkerinnhodet - men saltinnholdet. Vis mer

De som vil ha litt kjeks i sjokoladen kan glede seg til «Ballerina kulekjeks», små kjekskuler dyppet i melkesjokolade fra Sætre.

Sukkerkutt

Sætre lanserer en ny kjeks helt uten tilsatt sukker, «Kornmo 7». Denne er 100 % fullkorn og inneholder kun sju ingredienser.

Sætre har for øvrig også kuttet saltinnholdet i både «Bokstavkjeks» og «Tom & Jerry».

Til dessertbordet

Fra Rema 1000s TasteLab-serie kommer tre søte toppinger til iskrem og kaker; «Rainbow dots» pastellfargete sjokoladelinser, «Choco crunch», karamelltrukkede smørkarameller, og «Sweet Bubbles», gelébønner med fruktsmak.

TOPPING: Fra Rema 1000 kommer tre nye strøssel som du kan ha på iskrem eller andre desserter.
TOPPING: Fra Rema 1000 kommer tre nye strøssel som du kan ha på iskrem eller andre desserter. Vis mer

Orkla Foods' Idun kommer med to nye iskrem- eller kaketoppinger, salt Karamellfudge og søte Regnbuefudge.

MARSIPAN: Odense lanserer to nye marsipan-varianter; én grovere og en med kokos.
MARSIPAN: Odense lanserer to nye marsipan-varianter; én grovere og en med kokos. Vis mer

Odense marsipan kommer med to marsipanblokker med mer tekstur; en litt grovere variant, og en marsipan med kokos.

Glutenallergikere er heller ikke glemt - nå lanserer Toro Fri bakemiksene «Glutenfrie brownies» og «Glutenfrie pannekaker» fra Toro Fri.

Sukkerfrie pastiller

Se alt du kan glede deg til: Her er godteri- og sjokoladenyhetene

Dent kommer med nyheten «Crush», pastiller med smak i to ulike lag og teksturer: Et ytterlag som skal gi fra seg smak umiddelbart, og en myk kjerne. Disse kommer i tre forskjellige smaker: lakris, fersken og solbær.

Cloetta kommer med to nye Läkerol-smaker: «Dentafresh Caramel Mint» med smak av karamell og mynte, samt «Läkerol Special» med lakrissmak.

Fra Nidar kommer Ifa i en mindre pakning, på størrelse med vanlige Läkerol og Dent, med smak av «Friske skogsbær».

Tilhengere av Doc' Halslinser kan glede seg over at også denne blir sukkerfri i smakene Original, Honning-Lakris og Eykalyptus.