DEKK-OPERASJON: Da tollerne ved Svinesund skar opp dette dekket, fant de 70 litersflasker med vodka. Foto: Tollvesenet
DEKK-OPERASJON: Da tollerne ved Svinesund skar opp dette dekket, fant de 70 litersflasker med vodka. Foto: Tollvesenet Vis mer

Tollerne avslørte smugling av sprit

Se sjokkbildene: Da tollerne fikk se hva som var gjemt i traktordekket, gikk det trill rundt for dem

Dyktige tollere ved Svinesund avdekket et spektakulært forsøk på å smugle flere hundre liter sprit over grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere i sommer fortalte Dagbladet historien om butikksjefen som ble tatt for å smugle matvarer på Svinesund - for 13. gang! Nye tall viser også en foruroligende økning av øl- og spritsmugling over grensen. Og som det går fram av bildene vi viser i dag; oppfinnsomheten hos forbryterne kjenner ingen grenser.

Før sommeren fanget en polskregistrert varebil tollernes interesse da han kjørte inn i Norge på fylkesvei 22 over Holtet. Føreren av bilen – en polsk statsborger bosatt i Hordaland – hadde skjult 423 liter brennevin i store dekk i bagasjerommet.

- Det er ikke uvanlig å finne narkotika og sigaretter gjemt i reservedekk eller andre steder i bilen, men at vi skulle oppdaget brennevin i flasker i seks traktordekk tilhører sjeldenhetene, bekrefter kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollstasjon.

SCANNER: Tollvesenets avanserte scanner viser her flaskene som var gjemt i traktordekk i varebilens lasterom. Foto: Tollvesenet
SCANNER: Tollvesenets avanserte scanner viser her flaskene som var gjemt i traktordekk i varebilens lasterom. Foto: Tollvesenet Vis mer

Kontorsjefen er tydelig på at det er kombinasjonen av dyktige tjenestemenn og gode hjelpemidler som er årsaken til at man klarer å fange opp at smuglermetodene stadig blir mer sofistikerte.

-Hva gjorde at dere ønsket å scanne nettopp traktordekk?

- I utgangspunktet oppdaget tolleren at traktordekkene ikke var deklarert inn til Norge, og det var bakgrunnen for at bilen og innholdet ble tatt med til Svinesund. Der avslørte scanneren at det befant seg mye annet enn luft inne i dekkene. Det første dekket vi skar opp, inneholdt 70 litersflasker med vodka.

- Hvilke andre spektakulære steder har dere funnet smuglersprit den senere tid?

BESLAGLAGT: Her er øyeblikket da tollerne oppdager sexdukkene i barnestørrelse på Gardermoen. Klippet er fra TV-serien «OSL 24-7» som hadde premiere på Viasat 4, mandag 6. mars. Video: Viasat 4 Vis mer Vis mer

- Det er bare fantasien som setter grenser. Tidligere har vi avdekket at spylervæsketanken er fylt med sprit. Både i større lastebiler og i personbiler har vi oppdaget at drivstoff-tanken er delt i to, der den ene er forbeholdt brennevin.

Rekordbeslag i fjor

Tolletaten har hatt mange store beslag av brennevin og øl de siste årene - og antallet holder seg stabilt høyt. I 2016 beslagla tollerne 566 441 liter øl, den største mengden øl beslaglagt på mange år. Beslag av brennevin var på 61 113 liter i 2016, og beslaglagt mengde brennevin holder seg stabilt.

OPPKLART: Totalt var 423 liter brennevin gjemt i de seks traktordekkene. Foto: Tollvesenet
OPPKLART: Totalt var 423 liter brennevin gjemt i de seks traktordekkene. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Foreløpig ser det ut til at vi får høye beslagstall også i 2017, bekrefter Elisabeth Nettum i Toll- og avgiftsdirektoratet.

EKSPERT: Elisabeth Nettum i Tolletaten forteller at tollerne tar i bruk en rekke tekniske hjelpemidler for å avdekke sofistikert smugling.
EKSPERT: Elisabeth Nettum i Tolletaten forteller at tollerne tar i bruk en rekke tekniske hjelpemidler for å avdekke sofistikert smugling. Vis mer

Som fagansvarlig i direktoratets kontrollavdeling har Elisabeth Nettum stor kunnskap om hvordan tollerne stadig erverver seg ny kunnskap for å kunne avdekke kriminalitet over landegrensene:

- Tolletaten har tjenestemenn på jobb i alle døgnets 24 timer. Vi er ikke alle steder samtidig, men vi jobber risikostyrt og målrettet, for å fange opp udeklarerte varer og farlige varer som passerer grensen, forteller Nettum. Tolletaten har mange gode hjelpemidler som gjør det enklere for dem å velge ut rette kontrollobjekt, og gjennomføre kontroller av store varepartier og å lete etter varer skjult i lasten eller preparert og skjult i kjøretøy.

-Smuglervarene har ofte ukjent opprinnelse

Kameraovervåking på grensen gjør Tolletaten bedre i stand til å velge ut rett kontrollobjekt, og bidrar til større treffsikkerhet.

Scannere som både er fast stasjonert på enkelte tjenestesteder, samt mobile scannere, gir tollerne en god indikasjon på hva lasten kan inneholde.

- Når vi skanner et fullastet kjøretøy med 20- 30 tonn varer, blir røntgenbildet til god hjelp for å avsløre ulovlige og smuglede varer. Dette gjør den fysiske kontrollen enklere for våre tjenestemenn. Tolletaten har tjenestemenn med spesialistkompetanse på denne typer kontroller, å lese og tolke røntgenbilder krever opplæring og erfaring, forteller Elisabeth Nettum.

- Hva vet dere om opprinnelsen til alt brennevinet og ølet som blir beslaglagt?

- Øl og brennevin som kommer til landet uten å være deklarert for Tolletaten har ofte ukjent opprinnelse. Det er ukjent hvordan varen er produsert, og under hvilke forhold varen ble produsert. Det er en risiko for at alkohol som smugles til Norge i store partier er av lav eller dårlig kvalitet, advarer Nettum.

Den globale kontrollaksjonen OPSON i regi av Europol og Interpol avdekket store mengder falskt brennevin i Storbritannia. Tolletaten kjenner ikke til at det er avdekket falskt brennevin i Norge de senere år.

- Det er ingen tvil om at tollvesenet er en viktig samfunnsbeskytter. For å gjøre store beslag og holde ulovlige og farlige varer borte fra markedet er tolletaten helt avhengige av å ha operative tolltjenestemenn på grensen som dekker opp bemannede og ubemannede grenseoverganger, og kontrollerer når det er behov for det.

Dette kan du lovlig ta med til Norge

Dersom du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene. Du kan ta med til sammen 10 kg kjøttvarer, ost og fôrvarer.

Her er Tollvesenets regler

Per Kristian Grandahl ved Svinesund Tollstasjon kjenner seg godt igjen i halvårstallene fra tolldirektoratet, som viser økning i smugling av særlig brennevin og øl.

STORE BESLAG: I 2016 gjorde tollerne rekordbeslag av øl, og tallene blir også høye i 2017. Foto: Tollvesenet
STORE BESLAG: I 2016 gjorde tollerne rekordbeslag av øl, og tallene blir også høye i 2017. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Også her på Svinesund har vi opplevd en kraftig økning, uten at jeg skal spekulere i hvorfor det er blitt slikt. Dessverre er det en del ungdom som er tenkte mottagere av smuglervarene. Det er betenkelig av flere grunner, ikke minst at man ikke har noen kontroll på hva brennevinet faktisk består av, fremholder kontorsjefen ved Svinesund tollstasjon.

- Denne uka har vi så langt hatt 2 store beslag av vin i tillegg til en del andre halvstore beslag av alkohol og annet, kan Grandahl fortelle.

- Tidlig søndag morgen hadde vi et beslag på 2247 liter vin og 207 liter brennevin. Alt smuglet inn i en svensk varebil. Bilen kom inn over gamle brua på Svinesund. Og natt til torsdag kl. 03.20 hadde vi beslag av 720 liter vin samt 99 liter brennevin smuglet inn i en svensk personbil. Denne kom inn over Kornsjø, opplyser Grandahl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer