Nå gjør du lurt i å se etter et helt bestemt merke på vinflaska

Se! Tar du med denne på butikken, får du penger

Nå kommer flaskene du skal levere tilbake og få penger igjen for.

SMART DETALJ: Finner du dette merket på vinflaska, kan du ta den med i butikken når den er tom og få penger for den.
SMART DETALJ: Finner du dette merket på vinflaska, kan du ta den med i butikken når den er tom og få penger for den.Vis mer

«Camp». Merk deg navnet. Snart står den solfylte rødvinen fra Sicilia i samtlige pol over hele Norge. Når du har drukket den, kan du ta flaska med tilbake til polet, til nærmeste bensinstasjon, eller til Rema1000, Kiwi eller Coop-butikken på hjørnet - og innkassere tre kroner i pant.

NYHET: Konserndirektør i Arcus, Erik Bern, med den italienske plastvinen som om få uker er på vei ut til samtlige pol. Foto: Cecilie Louise Berg
NYHET: Konserndirektør i Arcus, Erik Bern, med den italienske plastvinen som om få uker er på vei ut til samtlige pol. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

Sicilianeren er en av foreløpig tre plastflasker med pantemerke i Vinmonopolets hyller. Tallet ventes å mangedoble seg i løpet av året.

Det spesielle med den økologiske Camp-vinen, er at den er den første i sitt slag som distribueres til samtlige vinmonopolutsalg landet over.

43 vinimportører la inn anbud da Vinmonopolet ønsket seg en økologisk vin fra Sicilia. Den skulle være tappet på miljøsmart og pantbar emballasje.

Arcus trakk det lengste strået. Nå går tappe-, korke- og etikkeringsmaskinene for fullt i anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo. Vinen er hentet til Norge på bulk. Tredje mai skal den pantbare vinflaska, som i seg selv bare veier 50 gram, være i salg.

- Flasken har to lag med plastmaterialet PET, i tillegg til et tynt plastlag i midten, som hindrer at oksygen kommer inn i vinen. Dermed får vinen lang holdbarhet, forteller konserndirektør Erik Bern til Dagbladet.

Han opplyser at Arcus har investert i en egen korkemaskin fra Italia, som sørger for at også flaskekorken er i resirkulerbar plast.

Merker økende interesse

- 12 000 flasker sørafrikansk hvitvin med pantemerke forsvant ut av polhyllene midt i mørketiden i januar og februar. Dette sier litt om interessen for miljøvennlige emballasjealternativer, sier Vegard Eine Østerhagen, kommunikasjonssjef i vinselskapet Solera.

Han sikter til Chenin Blanc-vinen Seriti Chenin Blanc, tappet på PET-flaske. Vinen er i Vinmonopolets kategori 2-utsalg.

POPULÆRT: Interessen for miljøvennlig emballasje er økende, merker Vegard Eine Østerhagen i importselskapet Solera. Foto: Solera
POPULÆRT: Interessen for miljøvennlig emballasje er økende, merker Vegard Eine Østerhagen i importselskapet Solera. Foto: Solera Vis mer

PET står for Polyetylentereftalat, den vanligste typen plast som brukes til flasker.

Snart lanserer Solera-selskapet Top Cellars en rød variant fra samme produsent. Også den skal kunne pantes i butikken på hjørnet.

- Vi legger også fortløpende eksisterende PET-flasker inn i panteordningen, opplyser Eine Østerhagen.

I løpet av sommeren vil Solera ha totalt fem viner på PET-flaske med pantemerke på markedet, og utover høsten kommer enda flere.

- Like god som på glassflaske

- Utviklingen av plast til dette formålet er i dag kommet langt. Kvaliteten på vinen og holdbarheten er like god som på glassflaske, kommenterer Monica Andersen, business director hos vinimportøren Haugen-gruppen.

DEN FØRSTE: Seriti var den første plastvinen med pant i Norge, og fikk 6 på terningen av Dagbladets vinanmelder.
DEN FØRSTE: Seriti var den første plastvinen med pant i Norge, og fikk 6 på terningen av Dagbladets vinanmelder. Vis mer

Haugen-gruppen lanserte i mars en sertifisert økologisk, spansk vin på plastflaske, Candidato ecological Tempranillo Pet. Vinnen finnes i polets bestillingsutvalg, og tomflaska får du tre kroner i pant for.

Som vinimportør merker Andersen stor interesse både for bærekraftig produserte viner, og viner som selges i miljøsmart emballasje. Dette er et klart satsingsområde framover, forteller hun.

- Vi har som vinimportører et ansvar for miljøet. Dette ansvaret ønsker vi å ta.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om mottakelsen av deres nye, pantemerkede, røde spanjol, men Andersen har stor tro på produktet.

Mer plast på polet

Salget av vin i plastflasker steg med 30 prosent fra 2017 til 2018, og Vinmonopolet følger utviklingen med argusøyne.

ANSVAR: Monica Andersen i Haugen-gruppen mener det er naturlig at vinimportørene tar miljøansvar. Foto: Privat
ANSVAR: Monica Andersen i Haugen-gruppen mener det er naturlig at vinimportørene tar miljøansvar. Foto: Privat Vis mer

For ett år siden bestemte Vinmonopolet at alle nye PET-flasker som kan legges inn i en panteautomat, skal ha pantemerke. Importørene oppfordres i tillegg til å pantemerke det de allerede har av vin på plast.

- Dette krever en del omstilling hos europeiske PET-produsenter for å få til, noe jeg ser på som en kortsiktig utfordring, sier Rolf Erling Eriksen, miljøsjef i Vinmonopolet.

Panteomleggingen på nye produkter ser ut til å gå svært bra så langt, mener han.

- Importørene har tatt dette på strak arm. Vi har også et godt samarbeid med Infinitum, som drifter panteordningen i Norge.

Han forteller at en større andel vin i plastflasker er i tråd med Vinmonopolets klima- og miljøsatsing.

MILJØSMART: Vinmonopolet, her ved miljøsjef Rolf Erling Eriksen, håper kundene legger merke til de nye panteflaskene. Foto: Vinmonopolet
MILJØSMART: Vinmonopolet, her ved miljøsjef Rolf Erling Eriksen, håper kundene legger merke til de nye panteflaskene. Foto: Vinmonopolet Vis mer

- Vi skal gå foran med miljøsmarte løsninger. Og pant er jo en åpenbar miljøsmart løsning!

Nå merker polet hyllekanten med informasjonen «Miljøsmart med pant», slik at kundene lettere skal finne fram til plastflaskene med pant.

Flaskene kan pantes alle steder der drikkevarer selges. Polet vil ikke installere pantemaskiner, men tar imot flaskene manuelt.

Viktige miljøeffekter

Vin tappet på plast med pant har to viktige miljøeffekter, påpeker Eriksen:

- Først og fremst fører panteordningen til høyere innsamlingsgrad av flaskene, noe som reduserer risikoen for at de havner på avveie i natur og hav. I tillegg blir PET-flaskene faktisk resirkulert til nye produkter.

I dag har de fleste PET-flaskene uten pant en metallkork med feste-ring som sitter igjen på flaska. Dette metallet gjør det problematisk å gjenvinne flaska, forteller Eriksen.

ØKNING: Salget av vin i plastflasker økte med 30 prosent fra 2017 til 2018. Tabell: Vinmonopolet
ØKNING: Salget av vin i plastflasker økte med 30 prosent fra 2017 til 2018. Tabell: Vinmonopolet Vis mer

- Ved pant krever Infinitum at flaska må ha plastkork, og at hele flaska er resirkulerbar. Kravene går helt ned til hvilken limtype som benyttes for etiketten, for å sikre en så høy gjenvinningsandel som mulig.

SPANSK: Denne pantbare rødvinen var blant marsnyhetene på polet.
SPANSK: Denne pantbare rødvinen var blant marsnyhetene på polet. Vis mer

Nå jobbes det for at også lerkeformede flasker skal kunne pantemerkes. Dette er ikke langt unna, ifølge Eriksen.

Vinmonopolet ber i år landets vinimportører levere «Valgfri resirkulerbar lettvekt», for produkter der det er aktuelt med miljøsmart emballasje.

- Dette betyr at importørene står friere til å levere også nye og innovative, miljøsmarte emballasjeløsninger

- Veldig positivt

Infintium AS drifter panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke i Norge.

- Vi samarbeider med Vinmonopolet på dette, og synes at det er veldig positivt at de går over til Pet-flasker med pant, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked.

VENTER ØKNING: Infinitum, selskapet som drifter panteordningen i Norge, bygger nå et nytt gjenvinningsanlegg for å være rustet til framtida, forteller Randi Haavik Varberg. Foto: Infinitum
VENTER ØKNING: Infinitum, selskapet som drifter panteordningen i Norge, bygger nå et nytt gjenvinningsanlegg for å være rustet til framtida, forteller Randi Haavik Varberg. Foto: Infinitum Vis mer

Haavik Varberg karakteriserer plast som det mest effektive materialet vi har, og at det er materialet som krever minst CO₂ i produksjon.

- I tillegg til at det kommer pant på flaskene, betyr ordningen at flaskene kommer inn i et effektivt innsamlingssystem og blir gjenvunnet. Dette er positivt for pantesystemet, fordi det gir enda mer fokus på innsamling og miljø og på selve pantemerket.

Alle flasker og bokser som samles inn går til høyverdig gjenvinning, og Infinitum har full kontroll på råvaren, og hva som skjer med det som samles inn, forteller hun. Nå ruster selskapet seg til framtida:

- Vi eier tre anlegg i Norge, og skal nå i gang med å bygge nytt gjenvinningsanlegg på Fetsund, opplyser Haavik Varberg.