SMØRBRØDJERN: - Nordmenn er glade i kjøkkenutstyr, bekrefter Bror Stende i Virke faghandel. Foto: Iiglo/KomplettPS
SMØRBRØDJERN: - Nordmenn er glade i kjøkkenutstyr, bekrefter Bror Stende i Virke faghandel. Foto: Iiglo/KomplettPSVis mer

Julegaver til kjøkkenet 2017

Se topplista: - Kinderegg-grillen er julens gavefarsott

Det nye smørbrødjernet kan grille både kjøtt, fisk og ostesmørbrød - og er ett av kjøkkenproduktene som ryker ut av butikkhyllene nå.

(Dagbladet): Skarpe kniver, kjøkkenmaskiner og automatiske vinluftere. Julehandelen er i gang for fullt, og de store kjedene har allerede fått en pekepinn på hva som kommer til å bli årets julegaveslagere.

FULL FART: Virke-direktør Bror Stende vet at nordmenn bruker kr 10 710 nå i desember.
FULL FART: Virke-direktør Bror Stende vet at nordmenn bruker kr 10 710 nå i desember. Vis mer

- Mat er trendy, og nordmenn er glade i kjøkkenutstyr. Dette er også populære julegaver, det ser vi på statistikken som viser at desember er en viktig måned for denne bransjen. Faktisk dobler kjøkkenutstyrsbutikkene sin omsetning i desember, sammenlignet med snittet for de øvrige 11 månedene, sier direktør for Virke faghandel, Bror Stende.

SAMLEROBJEKT: Årets vinterkrus fra Mummi-universet går det mye av i Kitch'n-kjeden. Foto: Arabia/Kitch'n
SAMLEROBJEKT: Årets vinterkrus fra Mummi-universet går det mye av i Kitch'n-kjeden. Foto: Arabia/Kitch'n Vis mer

Dagbladet tok en ringerunde til noen av de største forhandlerne av kjøkkenutstyr for å få vite hva matglade nordmenn kan glede seg til å finne under treet.

Nye kjøkkenmaskiner

- Sportsblenderen som lar deg lage smoothie i samme beholder som du drikker den av, er noe av det vi kommer til å selge mye av i år, forteller Thomas Marthinsen, salgssjef for hvitevarer og kjøkken & småelektrisk i Power-kjeden.

- Smoothie-trenden er sterk, og mange synes denne løsningen er smart.

SMART LØSNING: Sportsblender til smoothie-fans. Foto: Senz/Power
SMART LØSNING: Sportsblender til smoothie-fans. Foto: Senz/Power Vis mer

En ny kjøkkenmaskin med avanserte funksjoner står på ønskelisten for mange som er glade i å lage mat. Marthinsen i Power bekrefter at dette er et populært produkt å gi bort i julegave. I år merker han at spesielt kjøkkenmaskinen Point Pro ser ut til å bli en bestselger.

STAVMIKSER: Pop hos Komplett. Foto: Bosch/Komplett
STAVMIKSER: Pop hos Komplett. Foto: Bosch/Komplett Vis mer

- Maskinen har alle de vanlige funksjonene, men i tillegg har den en elektronisk timer. Det synes mange er praktisk å ha når de skal piske og elte i et bestemt antall minutter, forteller Marthinsen.

Å lage mat ved lav varme over lang tid er en av året største mattrender. Slow cook-gryter og sous vide-maskiner er det du skal kjøpe til matelskeren som har det meste.

- Min egen helt klare favoritt er en sous vide-maskin. Der har du full kontroll på hva slags temperatur kjøttet eller fisken skal tilberedes ved, og oppnår et helt spesielt mørt og saftig resultat, sier Marthinsen i Power-kjeden.

KJEKT Å HA: De færreste kjøper bare ett av de nye dørslagene til å feste på gryta. Foto: Tilbords
KJEKT Å HA: De færreste kjøper bare ett av de nye dørslagene til å feste på gryta. Foto: Tilbords Vis mer

Gryter og skarpe kniver

- Gode kniver og fargesterke støpejernsgryter er populært i våre butikker. Mange ønsker seg slike gryter til å bake eltefritt brød i, forteller Vebjørn Torsetnes, markedssjef i Tilbords-kjeden.

STØPEJERN: Mange vil ha jerngryter til å bake eltefritt brød i. Foto: Sabor/Tilbords
STØPEJERN: Mange vil ha jerngryter til å bake eltefritt brød i. Foto: Sabor/Tilbords Vis mer

Han følger utviklingen nøye i kjedens butikker i ukene fram mot jul.

KOKKENS MÅ-HA: Gode kniver er et must for aktive kokker på alle nivåer. Settet fra Global er spesielt populært, melder Tilbords-kjeden. Foto: Global/Tilbords
KOKKENS MÅ-HA: Gode kniver er et must for aktive kokker på alle nivåer. Settet fra Global er spesielt populært, melder Tilbords-kjeden. Foto: Global/Tilbords Vis mer

Når proffe kokker blir spurt om hva de ikke hadde klart seg uten på kjøkkenet, svarer så godt som alle: «Gode kniver.»

Det har også amatørkokkene skjønt og satt på ønskelisten, for ifølge markedssjefen fyker også dyre kvalitetskniver ut av hyllene nå før jul.

- Spesielt godt selger settet med Global-kniver og japanske Santuko-kniver, forteller Torsetnes.

Av de mer kuriøse og litt rimeligere gaveslagerne i Tilbords-kjeden akkurat nå, er et praktisk, nytt dørslag, som festes på gryta.

- Dette har tydeligvis blitt gaven til den som har alt. Kundene kjøper gjerne flere både til seg selv og andre, sier Torsetnes.

Men markedssjefens beste gaveforslag til mat- og vinteresserte i år er den nye og automatiske vinlufteren, som festes på vinflaskens åpning.

ENDA BEDRE: Med en Aerovin vinlufter skal vinen smake enda bedre. Foto: Aerovin/Tilbords
ENDA BEDRE: Med en Aerovin vinlufter skal vinen smake enda bedre. Foto: Aerovin/Tilbords Vis mer
TA DET ROLIG: Sous vide-maskin til sakte mat. Foto: Point/Power
TA DET ROLIG: Sous vide-maskin til sakte mat. Foto: Point/Power Vis mer

Verktøyet skal ha gunstig effekt på vinen og gjøre smaken rundere og bedre.

Ny type smørbrødgrill

I Norges største nettbutikk, Komplett, er det travle dager i ukene før jul. Mange nordmenn velger den enkle løsningen det er å handle julegaver ved noen få klikk fra sofakroken.

SMÅVARMT: En ny type smørbrødgrill er blant årets bestselgere fra Komplett. Foto: Iiglo/Komplett
SMÅVARMT: En ny type smørbrødgrill er blant årets bestselgere fra Komplett. Foto: Iiglo/Komplett Vis mer

Fra hovedkvarteret i Sandefjord sendes det ut lassevis med kjøkkenmaskiner av alle slag akkurat nå, opplyser kommuniksjonsdirektør Ingebjørg Tollnes.

Blant årets bestselgere i julemåneden trekker hun fram både en smørbrødgrill, en food processor og en stavmikser.

- Smørbrødgrillen kan steke fire smøbrød samtidig, men det som skiller den fra andre og lignende produkter, er at den ikke klemmer sammen brødskivene. De grilles tvers igjennom fra topp til bunn. Grillen kan også brukes til fisk og kjøtt, opplyser Tollnes.

FORSKJELL: I Danmark skal Coop teste ut en butikk «helt» uten ansatte. Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, forklarer hvorfor det er lettere for danskene enn oss. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Alle foto: Coop Danmark Vis mer
MED JUICER: Philips Avance Collection Foodprocessor fikser det meste og er etterspurt vare hos Komplett. Foto: Philips/Komplett
MED JUICER: Philips Avance Collection Foodprocessor fikser det meste og er etterspurt vare hos Komplett. Foto: Philips/Komplett Vis mer

Stavmikseren som mange klikker «kjøp» på akkurat nå på Kompletts nettsider, er en stillegående Bosch-maskin med tøff spiralledning og mange tilbehør for ulike bruksområder.

Et annet produkt det er fart i om dagen, er en food processor med juicer fra Philips, ifølge Tollnes.

KJØKKENASSISTENT: Kjøkkenmaskin med elektronisk timer fra Point står på manges ønskeliste. Foto: Point/Power
KJØKKENASSISTENT: Kjøkkenmaskin med elektronisk timer fra Point står på manges ønskeliste. Foto: Point/Power Vis mer

Når vi ber henne komme med et gavetips til hun som allerede har et velutstyrt kjøkken, er hun ikke i tvil:

- En sous vide-sirkulator!

Det aller siste innen enkel sous vide-matlaging for folk flest er nemlig en sirkulator-affære som plasseres i en kjele eller et kar med vann sammen med maten som skal tilberedes. Maten ligger, som vanlig er for sous vide-teknologien, i en vakuumert plastpose. (Som du må ha en egen maskin for å fikse.)

HOLDER VARMEN: Med en Sansaire-sirkulator er det enklere enn noen gang å lage mat på sous vide-metoden. Gaven til den som har alt, mener kommunikasjonsdirektør i Komplett, Ingebjørg Tollnes. Foto: Sansaire/Komplett
HOLDER VARMEN: Med en Sansaire-sirkulator er det enklere enn noen gang å lage mat på sous vide-metoden. Gaven til den som har alt, mener kommunikasjonsdirektør i Komplett, Ingebjørg Tollnes. Foto: Sansaire/Komplett Vis mer

«Sirkulatoren holder vannets temperatur konstant, og sørger for at maten din blir tilberedt til perfekt konsistens og resultat», slik det heter i produktinformasjonen.

Mummijul

- En av storselgerne hos oss er det nye kruset i Mummi-serien fra Arabia, sier Oddbjørn Sivertsen, markedssjef i kjøkkenutstyrskjeden Kitch'n.

Mange samler på serien med krus med motiver fra finske Tove Jansons Mummi-univers.

Hvert år kommer det et nytt vinterkrus i serien. I år heter kruset «Senvinter», noe som altså ikke har gått Mummi-elskerne hus forbi.

- De som er ute etter litt mer eksklusive julegaver lander ofte på en stavmikser fra den italienske produsenten Smeg, i retrodesign fra 1950-tallet, opplyser Sivertsen.

RETRO: Øverst på mange ønskelister: Stavmikser fra Smeg i retrostil fra 1950-tallet. Foto: Smeg/Kitch'n
RETRO: Øverst på mange ønskelister: Stavmikser fra Smeg i retrostil fra 1950-tallet. Foto: Smeg/Kitch'n Vis mer