Avokado-styr i 4-stjerners middag:

Se video av Sophie Elises elleville møte med avokadoen

Avokadouhell er fortsatt årsaken til at mange må på Legevakten. For Sophie Elise endte det meste av resultatet rett i bøtta...

HVORDAN DELE EN AVOKADO: Dette er et klipp fra TVNorges serie "4-stjerners middag" med Sophie Elise. Mot slutten får du se hvordan det egentlig skal gjøres. Vis mer

Hver uke dukker nye kjendiser opp i 4-stjerners middag på TVNorge. Flere av gjestene har innrømmet at de har «jukset litt» under opptakene. Toppbloggeren Sophie Elise Isachsen (22) - som er blant dem du møter i ukens sendinger - svarte kontant da tv-selskapet forespurte henne om medvirkning:

- Jeg kunne ikke lage mat, så et av kriteriene for at jeg skulle være med, var at jeg fikk lov til å bestille en rett. De fleste kan jo lage litt mat, men jeg kunne virkelig ikke lage noen ting, medga 22-åringen overfor Dagbladet i januar.

I kveldens episode har Sophie Elise besøk av Ingrid Kristiansen, Omer Bhatti og Sigurd Sollien. Men når de grønne fristelsene ligger på kjøkkenbenken, må jenta snart krype til korset:

- Jeg har aldri skåret opp grønnsaker før!

Når hallostemmen i «4-stjerners middag» anbefaler henne å starte med avokadoen til guacamolen, snur Sophie Elise seg og spør:

- Det vet jeg virkelig ikke hvordan man gjør. Skal man skvise avokadoen? Hva som deretter skjer, får du med deg i videoklippet øverst i denne artikkelen.

Flest grønnsaksskader skjer med avokado

Som Dagbladet skrev tidligere i år, skadet 770 kvinner og 770 menn seg under matlaging på kjøkkenet i løpet av 2016. Av frukt og grønt topper fortsatt avokado skadestatistikken: I fjor kuttet 72 kvinner og 15 menn seg i hånden under fjerning av steinen i den populære frukten.

- Dette tilsvarer 1,5 promille av alle ulykkesskader på Oslo skadelegevakt i løpet av ett år. Rapporten «Skår i gleden» viser at det var 58 258 uhell i Oslo i 2016, forteller avdelingsoverlege Knut Melhuus til Dagbladet.

I 2015 ble Melhuus kåret til «Årets Oslo-lege», etter i mer enn 30 år vært Oslobefolkningens lege på skadelegevakten når det gjelder akutte skader.

- Når det gjelder forebyggende tiltak, anbefaler vi fortsatt skje når avokadosteinen skal fjernes, sier Melhuus.

Til NRK har han fortalt at han ikke er begeistret for metodene mange bruker når de fjerner steinen:

- Mitt beste råd til avokadospisere er å skjære frukten i to og forsiktig vippe steinen ut med en skje, i stedet for en kniv, anbefaler avdelingsoverlegen.

Les også:

Matpakke: Bytt ut smør med avokado

Grillet avokado med mango og chili

Baguette med avokado, kylling og rømmedressing