Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slankedrama i Italia

Sektleder på diett tvang alle medlemmene opp og ned i vekt. Så slo politiet til

Noen av følgerne skal ha veid så lite som 35 kilo.

ARRESTERT: Sekten hadde tilhørighet i Emilia-Romagna i Italia, hvor Bologna er en av byene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ARRESTERT: Sekten hadde tilhørighet i Emilia-Romagna i Italia, hvor Bologna er en av byene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En italiensk sekt ble rett før påske oppløst av politiet, etter å angivelig ha påtvunget følgerne en streng makrobiotisk-diett, kjent som Ma-Pi, og nektet dem kontakt med omverdenen.

Den makrobiotiske dietten bygger på ideene til en japansk filosof fra 1920-tallet, og baserer seg på inntak av fullkorn, grønnsaker og bønner. Lederen av sekten skal ha hevdet at Ma-Pi kan utføre mirakler på sykdom som tradisjonell medisin ikke kan, skriver The Guardian.

- Jeg har aldri vært borti liknende før. Følgerne var mennesker som slet med psykiske og fysiske lidelser. De var overbevist om at dietten var bra for dem, og tilbød seg derfor å jobbe gratis for sektlederen og dermed ofre egne liv, forteller Carlo Pinto, politimester i Ancona.

Etterforskes for mishandling

Sekten ble avdekket av politiet i midten av mars. Etterforskningen begynte allerede i 2013, da en kvinne kontaktet politiet og fortalte at lederen av sekten hadde lovet at dietten ville kurere sykdommen hennes. Kvinnen skal ha veid 35 kilo. Flere fra sekten blir nå etterforsket for påstått mishandling, skatteunndragelse og for å stå bak en kriminell organisasjon.

«Grunnen til dramatisk vekttap hos følgerne av sekten, kan ikke skyldes dietten alene, men at de har spist svært lite.» Catia Martins, førsteamanuensis ved NTNU

Ifølge The Guardian har ikke lederen selv kommentert beskyldningene, men Monica Formica, advokaten som representerer de anklagde, har uttalt følgende til italienske og engelske medier:

- Dette er søkt, og de mistenkte vil gjøre alt for å forsvare sin integritet.

- Gir stabilt blodsukkernivå

Catia Martins, førsteamanuensis ved institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, forteller at Ma-Pi er en diett rik på komplekse karbohydrater som fullkorn, grønnsaker, gjærede produkter, sjøsalt og grønn te. Dietten ekskluderer fett og proteiner fra animalske produkter, og tilsatt sukker.

EKSPERT: Catia Martins ved NTNU
EKSPERT: Catia Martins ved NTNU Vis mer

- Flere studier har vist at Ma-Pi hjelper folk å opprettholde et optimalt blodsukkernivå og øker insulinfølsomheten. Dietten skal også senke kolesterolnivået og blodtrykk, sier hun, men understreker at studiene er begrenset og krever mer forskning.

- Hvorfor kan det være farlig å følge dietten?

- I likhet med andre veganske dietter må man være ekstra påpasselig med å få i seg nok av alle næringsstoffene. Dette gjelder spesielt B12 og jern. Grunnen til dramatisk vekttap hos følgerne av sekten, kan ikke skyldes dietten alene, men at de har spist svært lite, sier hun til Dagbladet.

- Ufullstendig kosthold

Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite forteller at selv om Ma-Pi framstår sunn, kan den ha en ufullstendig sammensetning med sentrale mangler.

EKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Filmreite
EKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Filmreite Vis mer

- Over lang tid kan dette gi generelle og spesifikke næringsmangler av blant annet vitamin D, B12, jern og kalsium. Omlegging av kosthold kan medføre store endringer i energinivå og type mat, som kan ha bidratt til vektreduksjon. Det blir trolig for lite energi, enten ved å innta for små måltider, eller ved å spise mat med lav energitetthet, forklarer hun.

EKSPERT: Professor Asbjørn Dyrendal/ Foto: Tom E Østhuus
EKSPERT: Professor Asbjørn Dyrendal/ Foto: Tom E Østhuus Vis mer

Asbjørn Dyrendal, professor i religionsvitenskap ved NTNU, forteller at folk gjerne søker seg til sekter som løsning på et problem, for å bli del av et sosialt fellesskap og for å oppleve mening i tilværelsen. Til gjengjeld må de ofte ofre noe selvstendighet.

Finnes en sekt for de fleste

- Det er vanskelig å svare generelt på hva som kjennetegner disse menneskene, fordi det finnes en sekt for de fleste typer. Men de er ofte idealister, og orientert mot gode kollektive løsninger, sier han.

Det siste er med på å forklare hvorfor noen nærmest ofrer sitt eget liv for en sekt, mener professoren. Han forklarer at sekter er en høykostreligion. Man må yte for å nyte godene deltakelsen gir. Belønningene man ser for seg kan være alt fra egennytte til verdens frelse. Gruppemekanismer, som press til å virkelig vise at man vil gruppens mål, bidrar til at mange strekker seg ekstra.

- Det kan være vanskelig å bryte ut fordi man har investert mye tid, krefter og identitet. I paramedisinske sekter kan man lett fortelle seg selv at det er tegn som tyder på bedring, og at vendepunktet kommer når som helst.

- Hvordan rekrutterer sekter medlemmer?

- Det finnes mange ulike modeller. Er sekten stor nok, er det gjerne mellomledere som drar folk inn. Noen selger kurs eller liknende, andre misjonerer gatelangs, konstaterer professoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!