Dagbladet (Toten): - De kommer fra Gjøvik og Minnesund, ja, alle veier ifra. Og vi som aldri averterer.

Siri Stensrud har drevet selvbetjent utsalg av mat og blomster på Kapphøgda ved Lena på Toten i 20 år og det har økt og økt.
I år har det virkelig tatt av. Det som begynte med en hylle med tak over melkerampa, er blitt en blomstrende forretning.
- Jeg tror folk vil ha mer gardsbutikker og utsalg som dette, sier hun.
En ringerunde Dagbladet har gjort til andre som driver liknende utsalg, bekrefter det hun sier. Bodene langs veien går så det suser.
Statistikken for salg i butikk viser også det samme. Lokalmatsalget vokser med rekordfart.
Itte reist
Langs veggene i den rødmalte bua til Siri Stensrud ligger plommetomater, persille, snacksagurk, ruccola, squash og mye mer. Utenfor er digre gresskar stablet på et bord.

Her er det ikke snakk om kortreist mat. Denne maten er «itte reist», som de sier på Toten. Alle varene er dyrket i gartneriet på den andre siden av plenen.
Stensrud tror folk kommer aller mest på grunn av smaken.
- Kjenn på denne snacksagurken. Den har stått lunt i sola her i hele sommer. Det kan jo ikke sammenliknes med annen agurk, sier hun.
Selv nå, på slutten av sesongen, triller bilene inn. Nye varer fylles på tre ganger daglig. Når kvelden kommer er alt borte.
-Jeg blir ikke millionær, men veldig hyggelig å se at kundene setter pris på det vi gjør, sier hun.
Ser ikke kundene
Betjening har de aldri hatt i bua. Siri har mer enn nok annet å gjøre.

På hver vare står en prislapp. På kortveggen henger «kassa», en postkasseliknende boks.« Hei, betal her,» står det.
Vi kommer klokka ett på formiddagen. Kassa på veggen er allerede velfylt. En bok ved siden av er alternativ betalingsform. Man skriver først, betaler etterhvert.
- Noen skriver selv om de har betalt. Det er egentlig fint. Så vet vi hvem som har vært her, sier Siri.
Vipps finnes ikke, Mobilepay er også fremmedord. Foreløpig.
- Neste år skal vi tilby elektronisk betaling, sier Siri.
Ærlige kunder
Fra nord til sør i Norge finner du liknende buer. I Hamarregionen kryr det av ulike utsalg, betjente og ubetjente. Ved innkjørselen til Fredheim Gård i Stange har et kjøleskap med« itte reist mat» stått hele sommeren, år etter år. Betalingen skjedde på et norgesglass.

- Vi tømte om kvelden. Det gikk kjempefint, forteller Louise Gjør på Fredheim gård.
Gården har nå lagt om til betjent gårdsutsalg, for å selge mer, ikke på grunn av dårlige erfaringer.
- Vi merker kjempepågang. Folk kommer langveisfra. Her får de mat som holder seg lenger. Vi bærer den rett fra jordet, sier Gjør.
På Hurumlandet strømmer kundene til grønnsakboden på Bergsmyrene Gård til ut i oktober. Gården har dyrket økologisk siden 1981, og har et stort utvalg økologiske grønnsaker. Er det ingen til stede, er det selvbetjening som gjelder.
På Sæther Gård i Levanger kan du kjøpe egg og gulrøtter midt på natta om du skulle få lyst. Grønnsaksbutikken med selvbetjening er døgnåpen. Erfaringene er gode.
- Mange kunder innom hver dag, tidlig morgen og sen kveld, skriver Hilde Rekstad i en epost.

Fra en døgnåpen bu i Sunndal på Nordmøre selger Liv Neerland selger poteter som varme hvetebrød
- Kundene er alt fra lokale skiftarbeidere som handler om natta til faste kunder fra Bærum. De vil ha egg og poteter som ikke har reist langt i kald bil, ligget på kjølelager og senere i butikk under hardt lys, sier hun.
Fristende tulipaner og lefser
Bodene langs veien opplever lite svinn. Men noen varer er uimotståelige.
Siri Stensrud solgte en periode tulipaner i bua. Det gikk dårlig. Både blomstene og inntektene forsvant.

Liv Neerland i Sunndal forsøkte med lefser og porsjonspakker med middag. Da forsvant det varer.
Siden hun installerte overvåkningskamera har det ikke vært problemer.
- Jeg kommer til å drive selvbetjent så lenge jeg kan. Det er langt flere ærlige enn uærlige mennesker der ute, sier hun.