Forskerne gjorde overraskende funn:

Selges over hele landet: Giftalarm om fylte krabbeskjell

Ny, norsk forskning avslører høyt innhold av det giftige tungmetallet kadmium i fylte krabbeskjell og andre krabbeprodukter du får kjøpt i butikker over hele landet.

TUNGMETALL: Forskerne ved Havforskningsinstituttet fant høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og andre blandingsprodukter av krabbe. Foto: Lars O. Gulbrandsen
TUNGMETALL: Forskerne ved Havforskningsinstituttet fant høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og andre blandingsprodukter av krabbe. Foto: Lars O. Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fylte krabbeskjell og krabbepostei på boks er populære delikatesser som fås kjøpt i de fleste større dagligvarebutikker. Nå viser analyser fra Havforskningsinstituttet at disse og andre blandingsprodukter av krabbe kan inneholde helsefarlige mengder av tungmetallet kadmium.

- Det mest oppsiktsvekkende var at vi fant såpass høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og krabbepostei, sier Sylvia Frantzen, forsker ved Havforskningsinstituttets avdeling for fremmed og -smittestoff.

Hun regner med at mange har fått med seg Mattilsynets advarsel rettet mot barn og kvinner i fruktbar alder om å unngå å spise brunmat fra krabbe, men er usikker på om folk flest tenker over at blandingsprodukter som fylte krabbeskjell og krabbepostei også inneholder brunkjøtt, og dermed høyere mengder kadmium.

Tre ganger mer enn anbefalt

I blandingsproduktene blir det brukt både hvitt kjøtt fra klørne og brunt kjøtt fra skallet.

- Mesteparten av kadmiumet sitter i brunmaten. Når en bruker slike blandingsprodukter får en med seg tungmetallet. Alle som spiser mye av disse produktene, eller brunmat av krabbe generelt, kan få i seg mer kadmium enn de bør, sier Frantzen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer