Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forskerne gjorde overraskende funn:

Selges over hele landet: Giftalarm om fylte krabbeskjell

Ny, norsk forskning avslører høyt innhold av det giftige tungmetallet kadmium i fylte krabbeskjell og andre krabbeprodukter du får kjøpt i butikker over hele landet.

TUNGMETALL: Forskerne ved Havforskningsinstituttet fant høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og andre blandingsprodukter av krabbe. Foto: Lars O. Gulbrandsen
TUNGMETALL: Forskerne ved Havforskningsinstituttet fant høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og andre blandingsprodukter av krabbe. Foto: Lars O. Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylte krabbeskjell og krabbepostei på boks er populære delikatesser som fås kjøpt i de fleste større dagligvarebutikker. Nå viser analyser fra Havforskningsinstituttet at disse og andre blandingsprodukter av krabbe kan inneholde helsefarlige mengder av tungmetallet kadmium.

- Det mest oppsiktsvekkende var at vi fant såpass høye nivåer av kadmium i fylte krabbeskjell og krabbepostei, sier Sylvia Frantzen, forsker ved Havforskningsinstituttets avdeling for fremmed og -smittestoff.

KADMIUM: Forsker Sylvia Frantzen rapporterer om høye nivåer av kadmium i blandingsprodukter med brunmat av krabbe. Foto: Torhild Dahl/ Havforskningsinstituttet
KADMIUM: Forsker Sylvia Frantzen rapporterer om høye nivåer av kadmium i blandingsprodukter med brunmat av krabbe. Foto: Torhild Dahl/ Havforskningsinstituttet Vis mer

Hun regner med at mange har fått med seg Mattilsynets advarsel rettet mot barn og kvinner i fruktbar alder om å unngå å spise brunmat fra krabbe, men er usikker på om folk flest tenker over at blandingsprodukter som fylte krabbeskjell og krabbepostei også inneholder brunkjøtt, og dermed høyere mengder kadmium.

Tre ganger mer enn anbefalt

I blandingsproduktene blir det brukt både hvitt kjøtt fra klørne og brunt kjøtt fra skallet.

- Mesteparten av kadmiumet sitter i brunmaten. Når en bruker slike blandingsprodukter får en med seg tungmetallet. Alle som spiser mye av disse produktene, eller brunmat av krabbe generelt, kan få i seg mer kadmium enn de bør, sier Frantzen.

De høyeste nivåene av tungmetallet kadmium ble påvist i den brune innmaten i hele, kokte krabber. Her var det langt høyere innhold av kadmium per kilo, 2,7 mg, enn i de andre undersøkte produktene.

GIFTFUNN: Forskerne i Bergen fant overraskende store mengder kadmium i fylte krabbeskjell og -postei. Foto: Shutterstock
GIFTFUNN: Forskerne i Bergen fant overraskende store mengder kadmium i fylte krabbeskjell og -postei. Foto: Shutterstock Vis mer

I blandingsproduktene ble det funnet høyest innhold av kadmium i fylte krabbeskjell, 1,4 milligram kadmium per kilo, og i krabbepostei, 1,8 milligram per kilo. Hermetisk krabbe naturell hadde betydelig lavere kadmiumnivå enn hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell.

- I vår undersøkelse fant vi at blandingsproduktene med mest kadmium hadde over tre ganger mer kadmium enn anbefalt grenseverdi for rent kjøtt fra krabbeklør, forteller Frantzen.

Det er ikke satt noen tilsvarende grenseverdier for innhold av kadmium i brunkjøtt fra krabber, slik det er gjort for rent krabbekjøtt.

- Spiser du selv fylte krabbeskjell?

- Ja, en gang iblant gjør jeg det. Jeg syntes det er godt, og jeg vet jo at et og annet måltid er helt ok. Jeg spiser også brunmat av krabbe av og til. Men jeg spiser det ikke veldig ofte.

Over hele landet

Forskerne undersøkte produkter fra Svolvær og Bergensområdet, men mener at resultatene gjelder for produkter som selges over hele landet:

- Det var forholdsvis liten variasjon mellom de ulike prøvene av samme type produkt. Produktene var kjøpt utenom sesong og kom fra ulike produsenter. Jeg vil tro at de i stor grad blir solgt i butikker over hele landet, og ikke bare lokalt i nærheten av der krabbene er fisket. Derfor tenker jeg at det er liten grunn til å tro at nivåene vil være lavere dersom du handler tilsvarende produkter andre steder, understreker Frantzen.

Minst kadmium ble det funnet i kjøtt fra løse klør, opplyser forskeren. Krabbeklørne som ble solgt i løs vekt hadde det laveste innholdet av kadmium, men det var store forskjeller mellom de ulike partiene med løse klør.

- Dette kan tyde på at klørne kommer fra krabber som er fanget i ulike områder. Når man kjøper krabbeklør i løs vekt i butikken vet man ikke hvor de har blitt fanget, og om de har blitt kokt på krabben eller ikke. Kadmiumnivået kan derfor variere.

Mattilsynet har tidligere sendt ut advarsel mot å spise krabber fra områder nord for Saltenfjorden i Nordland, da krabbene her har spesielt høye nivåer av - - tungmetallet i seg.

SOMMERFAVORITT: Hvitt, rent krabbekjøtt kan spises nærmest ubegrenset, men mengden brunkjøtt bør etter Mattilsynets anbefaling begrenses, spesielt for enkelte grupper av befolkningen. Foto: Shutterstock
SOMMERFAVORITT: Hvitt, rent krabbekjøtt kan spises nærmest ubegrenset, men mengden brunkjøtt bør etter Mattilsynets anbefaling begrenses, spesielt for enkelte grupper av befolkningen. Foto: Shutterstock Vis mer

- Mye forskning gjenstår for å forstå alle sammenhenger. For eksempel har vi ennå ikke fullt ut forstått hvorfor nivåene er høyere i Nord-Norge nord for Saltenfjorden, enn sør i landet, sier Frantzen.

- Hva er årsaken til de høye verdiene av kadmium i brunkjøttet?

- Taskekrabbe er en art som naturlig binder mye kadmium fra miljøet til spesielle proteiner i fordøyelseskjertelen. Kjertelen er en stor del av brunmaten. Det er så langt ikke noe som tyder på at de høye nivåene er knyttet til forurensning.

Mattilsynet vurderer tiltak

Lise Rokkones, sjef i Seksjon Sjømat i Mattilsynet, sier at det kan bli nødvendig å endre kostrådet som gjelder for brunmat fra krabber:

- Mattilsynet jobber kontinuerlig for å oppdatere advarsler, og vi vil vurdere de nye funnene til Havforskningsinstituttet opp mot risikovurderingen publisert av Vitenskapskomitéen for mat og miljø i 2015. Dersom vi ser at de nye funnene gir grunnlag til å styrke advarselen, vil vi gjøre det.

Mattilsynet advarer allerede barn og kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende, mot å spise brun krabbemat på grunn av mulig høyt innhold av giftige dioksiner.

ADVARER: Lise Rokkones, sjef for Seksjon Sjømat i Mattilsynet, sier etaten vil vurdere å skjerpe sin advarsel mot brunkjøtt i krabber. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Lise Rokkones, sjef for Seksjon Sjømat i Mattilsynet, sier etaten vil vurdere å skjerpe sin advarsel mot brunkjøtt i krabber. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hvis man spiser mye brunmat fra krabbe, bør man vurdere å begrense inntaket. Et høyt inntak vil for voksne si mer enn cirka én hel krabbe, eller ett til to fylte krabbeskjell per måned gjennom hele året.

Er du glad i krabbepostei på boks, kan du trygt spise rundt to bokser à 95 gram i måneden, beroliger Rokkones. Dette forutsetter likevel at du ikke spiser andre produkter med brunmat fra krabbe i tillegg.

- Er det grunn til bekymring?

- For de fleste vil det ikke være grunn til bekymring, men Mattilsynet anbefaler publikum, spesielt de som fangster fisk og sjømat til eget bruk, om å holde seg oppdaterte på offentlige advarsler om forurenset sjømat. Kadmiumkonsentrasjonene kan dessuten variere fra sted til sted, så følg godt med på oppdaterte advarsler på matportalen.no.

Rokkones mener det er viktig å huske på at det er brunmaten fra krabbe som man bør begrense inntaket av. Hvitt klokjøtt kan spises ofte.

- Det inneholder betydelig lavere kadmiumkonsentrasjoner, og voksne som bare spiser hvitt krabbekjøtt kan spise rundt ni krabber i uka i tillegg til vanlig mat, uten å innta for mye kadmium.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!