HVOR SKAL MATEN?: Det viktigste er å ikke stappe kjøleskapet. Hvor du setter matvarene har ikke så mye å si så lenge du har et moderne kjøleskap. Foto: Andrey Popov / Shutterstock / NTB scanpix
HVOR SKAL MATEN?: Det viktigste er å ikke stappe kjøleskapet. Hvor du setter matvarene har ikke så mye å si så lenge du har et moderne kjøleskap. Foto: Andrey Popov / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Oppbevare mat i kjøleskapet

Setter du melka i døra?: - Altfor mange gjør de fem kjøleskapstabbene

Sliter du med at maten blir dårlig før holdbarhetsdatoen er passert? Slik unngår du det.

(Dagbladet): Ifølge Matvett kaster privatpersoner i Norge totalt 217.000 tonn mat hvert eneste år. Mye av dette kunne trolig vært forhindret ved at man i tillegg til å sjekke holdbarhetsdatoen, brukte sansene for å sjekke om maten er spiselig eller ikke.

Fordi vi nordmenn kaster mye mat, skal en ny etikett nå oppfordre oss til å bruke sansene for å sjekke matvarene våre, i håp om at vi skal kaste mindre.

Det er et lite «men», dessverre. For selv om maten er godt innafor holdbarhetsdatoen, kan den bli dårlig. Derfor burde vi såklart bruke sansene våre hver gang vi skal tilberede noe, for å være sikker på at vi ikke selv blir dårlige.

Men hvorfor blir mat godt innenfor holdbarhetsdatoen dårlig? Hva er det man gjør galt?

Ikke ha fullt kjøleskap

Ifølge Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, kan kjøleskapstemperaturen ødelegge maten din.

- For høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være fire grader eller lavere. Dette kan man sjekke med et termometer, sier Svindland til Dagbladet.

Hun forteller at matvarer uten emballasje og matrester ikke burde ligge åpent, men heller pakkes inn eller puttes i bokser med lokk. På den måten forurenser de ikke annen mat i kjøleskapet, tar ikke smak eller tørker ut. I tillegg er det veldig viktig at kontakt mellom rå og ferdiglaget mat unngås.

Mange hamstrer kanskje inn mat og fyller opp kjøleskapet. Men dette kan også ta knekken på maten din, i følge Svindland.

- Et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft, og temperaturen kan lett bli for høy. I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i kjøleskapet, som gjerne er den kaldeste delen.

Kjøl ned varm mat

Kjøleskapet har altså begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Dette gjelder ikke bare for fulle kjøleskap, men også for varme retter du vil ta vare på.

- Plasserer du varm mat i kjøleskapet vil temperaturen stige, og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, må derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet, forteller seniorrådgiveren.

Langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig.

- Du kan avkjøle en kjele med varm mat ved å sette den i oppvaskkummen med kaldt vann som ikke går over kanten på kjelen, og så røre rundt i kjelen til maten er avkjølt. Dette bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, tipser Svindland.

Dette gjør vi feil

Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.no, har samlet de fem vanligste tabbene vi gjør, slik at maten vår blir ødelagt godt innenfor holdbarhetsdatoen.

- GJØR RENT MED JEVNE MELLOMROM: Anne Marie Schrøder har flere tips til hvordan vi kan unngå dårlige matvarer innenfor holdbarhetsdatoen. Foto: Matvett.no
- GJØR RENT MED JEVNE MELLOMROM: Anne Marie Schrøder har flere tips til hvordan vi kan unngå dårlige matvarer innenfor holdbarhetsdatoen. Foto: Matvett.no Vis mer

1. Det er veldig mange som har det for varmt i kjøleskapet sitt.

- Grunnregelen er at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader, og undersøkelser gjort av Nofima har bevist at maten er holdbar mye lenger ved lav temperatur, da særlig fisk, kjøtt og meierivarer. Det er viktig at alle tar en test for å sjekke temperaturen i sitt kjøleskap. Dette kan gjøres ved å plassere et termometer i et halvfullt glass med vann midt i kjøleskapet, sier Schrøder til Dagbladet.

2. Veldig mange har for mye mat i kjøleskapet, og mangler oversikt over hva de har.

- Dette fører til at vi ofte har for mange tacosauser eller rømmebegre og at vi åpner et nytt produkt før det gamle er spist opp.

3. Dårlig hygiene gjør ikke kjøleskapet til et optimalt verktøy.

- Å gjøre rent er viktig å gjøre med jevne mellomrom. For eksempel én gang i måneden. Et annet tips er å pakke rester og åpnede produkter tett, så man hindrer uttørking og matsmitte i kjøleskapet.

4. Feil plassering av sårbare varer.

- Kjøtt og fisk skal ha det kaldest – og bør ligge nederst i skapet med mindre det er en egen skuff for disse varene. Dette tror jeg mange ikke vet eller tenker på, sier Schrøder.

5. Feil plassering av frukt og grønt.

- Det er ikke all frukt som behøver å stå kaldt, i hvert fall ikke før den er moden. Bananer, tropisk frukt, tomater, løk og poteter, for eksempel, bør ikke oppbevares i kjøleskap. Det er også viktig å ikke presse salat og andre sårbare varer for tett sammen i grønnsaksskuffen. Kjøp heller denne typen varer litt oftere.

Ikke sett alt i kjøleskapet

Professor Per Einar Granum ved Senter for mattrygghet under Veterinærhøgskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, ramser opp de samme kjøleskapstabbene som Schrøder og Svindland. At temperaturen i kjøleskapet er feil, er nok den vanligste tabben, skal vi tro ekspertene.

- Går det opp mot åtte grader kan det bli farlig å langtidslagre mat i det. Det har vist seg ved undersøkelser i mange land at snittemperaturen ligger på 6-7 grader, og da er man i faresonen, forteller Granum.

En lur måte å ikke stappe kjøleskapet for fullt på, er å tenke over hvilke matvarer som må rett i kjøleskapet, og hvilke som kan stå på benken eller i et skap til de er åpnet.

- Setter man mange varer av denne typen inn samtidig, for eksempel de fleste typer juice, ketchup, sennep og syltetøyglass, påvirker det temperaturen i svært mange timer.

Plasser matvarene riktig

I tillegg minner Granum oss på at vi må huske å lukke kjøleskapet så raskt som mulig, og at vi ikke har det åpent i flere minutter av gangen. Et annet tips for hvordan vi kan ta vare på matvarene våre best mulig, er at man kun tar ut den mengden kjøttpålegg man regner med blir spist opp under et måltid.

- LUKK DØRA: Per Einar Granum minner oss om at vi må huske å lukke kjøleskapsdøra.
- LUKK DØRA: Per Einar Granum minner oss om at vi må huske å lukke kjøleskapsdøra. Vis mer

- Da blir ikke pålegget med inn og ut mange ganger. En annen ting som ikke har noe i et kjøleskap å gjøre, er mange typer grønnsaker og frukt.

Det er mange myter rundt hvor ting burde stå i kjøleskapet, særlig når det gjelder melka. Skal vi tro Granum trenger man ikke bekymre seg nevneverdig for hvor melka skal stå, så lenge man har et velfungerende kjøleskap med god vifte.

- Det er ikke så stor forskjell i temperatur på ulike steder som i «gamle» kjøleskap. Holder man døra åpen så kort tid som mulig, spiller ikke plasseringen så stor rolle. Det viktigste er å sette ting på faste, fornuftige steder, slik at man vet hvor ting er. Da blir døra til kjøleskapet lukket mye raskere enn om man alltid må lete.

- Ikke sett melka i kjøleskapsdøra

Selv om ekspertene mener kjøleskapet skal klare å ta vare på matvarene uansett hvor du setter det inne i kjøleskapet, mener Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) at du burde legge melka der det er kaldest - altså nederst og innerst i kjøleskapet.

- Kjøleskapsdøra er faktisk det verste stedet den kan stå, siden man åpner og lukker døra. For god temperatur i kjøleskapet burde man også helst unngå å åpne og lukke kjøleskapsdøren unødvendig, sier Ane Køber Guldvik, kommunikasjonssjef i melk.no.

Guldvik forteller at dersom melka blir plassert feil, kan den bli raskere sur ettersom det fører til at den blir utsatt for hyppige temperatursvingninger.

- Når det er sagt, melken er holdbar mye lenger enn man tror. Best før-datoen betyr ikke nødvendigvis at den er dårlig etter. Det kommer helt an på oppbevaringen. Det er viktig å se, lukte og smake på melken, da kan man vurdere om den kan drikkes eller brukes, eller om man må helle den ut.

Guldvik har også et par ekstra tips til melkeglade nordmenn.

- Sett melken raskt inn igjen i kjøleskapet, og ikke la den stå ute lenger enn nødvendig. Og husk å ta mat- og drikkevarene aller sist på handlerunden!

Les også:

Hvordan tiner du maten? Ikke i kjøleskapet vel?
Ikke putt dette i kjøleskapet - da kan maten bli ødelagt
Har du mye melk som må brukes opp? Prøv en av disse oppskriftene

10 GODE TIPS: Dette er «matvett-reglene», som skal hjelpe oss å kaste mindre mat. Foto: Matvett.no
10 GODE TIPS: Dette er «matvett-reglene», som skal hjelpe oss å kaste mindre mat. Foto: Matvett.no Vis mer