SJOKK: Silje og Edvard blir konfrontert av Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen fra «Luksusfellen». Paret bruker store summer på energidrikker, snop og restaurantbesøk. De to får sjokk da de får vite hvor mye penger de bruker på mat hver måned. Video: TV Vis mer Vis mer

Det nybakte foreldreparet fikk hjelp av «Luksusfellen» på TV3 til å redde økonomien og forholdet

Silje og Edvard sløste bort tusenvis på pizza og bensinstasjonsmat: - Vi var helt ute å kjøre

Tross stor gjeld og stadig nye inkassovarsler fortsatte Sunnfjord-paret å bruke tusenvis av kroner i måneden på restaurantbesøk, netthandel og Nille.

(Dagbladet): - Vi var helt ute å kjøre. Jeg fikk sjokk da jeg fant ut at vi brukte så mye penger på mat hver måned, sier Silje (27).

Ekspert: - Slik jukser de med maten din

I kveld møter du henne og forloveden Edvard (28) i ukens episode av «Luksusfellen» på TV3. Paret forteller åpenhjertig om det økonomiske uføret de hadde havnet i før de fikk hjelp av ekspertene fra TV-serien, Magne Gundersen og Hallgeir Kvadsheim.

Sniktitt på høstens matnyheter: Snart kommer dette til en hylle i nærheten

FIKK HJELP: Silje og Edvard hadde mistet oversikten over økonomien, og da lille Amalie meldte sin ankomst ble situasjonen enda vanskeligere. Alt snudde da de fikk hjelp av ekspertene i TV-serien Luksusfellen. Foto: TV3
FIKK HJELP: Silje og Edvard hadde mistet oversikten over økonomien, og da lille Amalie meldte sin ankomst ble situasjonen enda vanskeligere. Alt snudde da de fikk hjelp av ekspertene i TV-serien Luksusfellen. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg hadde aldri hørt om programmet. Det var mamma som foreslo at vi skulle henvende oss til TV-kanalen. Jeg var så fortvilet over våre gjeldsproblemer. De holdt på å ta knekken på oss, forteller Silje.

Inkassokrav i kø

Det nyetablerte paret hadde begge lave lønnsinntekter, samtidig som de levde langt over evne. Etterhvert fant Silje i tillegg ut at forloveden ikke hadde vært helt åpen om sin privatøkonomi. Sannheten var at han hadde utestående gjeld på mange tusen kroner, og at inkassokravene sto i kø.

Da de skulle ha barn, ble løsningen at Silje kjøpte mengder av splitter nytt babyutstyr og andre ting på kreditt for 50 000 kroner. I tillegg betalte hun for ny bil.

Plutselig satt både hun og Edvard i gjeld til langt oppover ørene. Likevel levde de videre som om ingenting var galt, og uten å forsøke å begrense forbruket, eller på andre måter løse sine økonomiske problemer.

- Det verste var all kranglingen. Den dårlige stemningen gikk selvsagt også utover lille Amalie. I tillegg ga situasjonen meg mye migrene og stive skuldre, sier Silje.

«Livet er igjen blitt en dans på røde roser for oss to. Vi har det mye bedre sammen nå som de økonomiske bekymringene er borte.» Silje

Noe av det rådgiverne fra Luksusfellen reagerte mest på, var parets høye utgifter til mat. 12500 kroner i måneden for to personer var dobbelt så mye som normalt, mente de.

Faste gjester på Peppes

- Vi gikk mye ut og spiste. Derfor ble utgiftene til mat så høye. Vi var faste gjester på både Peppes Pizza, Dolly Dimple’s, den lokale kinarestauranten og bensinstasjonen. Til sammen kostet jo dette penger, jeg innser det, sier Silje.

Hun innrømmer at både hun og Edvard også hadde en tendens til å kjøpe inn mye mer mat enn de fikk spist opp. Maten ble plassert i kjøleskap og fryser, der den lå til den ikke lenger var brukbar og måtte kastes.

BEDRE: I dag har Silje og Edvard stålkontroll på privatbudsjettet sitt. Foto: TV3
BEDRE: I dag har Silje og Edvard stålkontroll på privatbudsjettet sitt. Foto: TV3 Vis mer

Utstrakt netthandel og regelmessige handleturer til den lokale Nille-filialen hjalp heller ikke på finansene, innrømmer Silje.

Etter å ha lagt alle kort på bordet for TV3s økonomiske rådgivere, fikk de god hjelp til å rydde opp i pengeproblemene. Etter å ha sett på papir hvor skjevt regnestykket mellom inntekter og utgifter var, forsto de at de måtte ta rådene de fikk på alvor. Avtaler ble inngått med kreditorere, og i dag er paret på god vei til å betale ned det de skylder. At Edvard har fått ny jobb med høyere inntekt, er til god hjelp.

- Vi ble nok litt mer voksne gjennom denne prosessen. Selvsagt var det tøft å stå fram på denne måten på TV, men det var den eneste løsningen. Nå har vi lært hvordan vi skal holde orden på økonomien, og vi skal aldri havne i en lignende situasjon igjen, bedyrer Silje, og forteller at de begge nyter å ha penger på kontoen.

Full kontroll

Nå lever hun og Edvard et normalt liv, der de har full kontroll på inntekter og utgifter. Matbudsjettet er nede på rundt 4000 kroner i måneden, uten at dette byr på noen problemer.

I LUKSUSFELLEN: Fra v. Hallgeir Kvadsheim, Silje, Edvard og Magne Gundersen. Foto: TV3
I LUKSUSFELLEN: Fra v. Hallgeir Kvadsheim, Silje, Edvard og Magne Gundersen. Foto: TV3 Vis mer

- Før var det alltid tomt lenge før lønning, sier Silje, og kommer med følgende tips til andre som er i en lignende situasjon:

- Gå og få hjelp. Det er ingen skam å stå fram. Vær modige. Det var vi, og se hvor bra det gikk!

Sunnfjordparet har det bedre enn på lenge, takket være den økonomiske snuoperasjonen. Datteren er blitt nesten to, og i fremtiden venter bryllup og egen bolig, forteller Silje.

De skal bare spare opp litt penger først.

- Altfor, altfor mye på mat

Programlederne i kveldens episode, Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen, reagerte med forbløffelse da de fant ut at paret brukte 12500 kroner i måneden på mat.

UKLOKT: - Det er ingen god idé å starte livet som småbarnsforeldre med pengerot og hodepine på grunn av dårlig råd, sier Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3
UKLOKT: - Det er ingen god idé å starte livet som småbarnsforeldre med pengerot og hodepine på grunn av dårlig råd, sier Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3 Vis mer

- Det er jo altfor, altfor mye, sier Hallgeir Kvadsheim, og fortsetter:

- Ifølge normtall fra Statens Institutt for Forbruksforskning skal en slik familie fint klare seg med halvparten hver måned! Og det var ikke slik at de fråtset, og at det lå indrefileter eller gåselever i kjøleskapet. Det var rett og slett prisen de betalte for ikke å planlegge handlingen. Da blir det mye impulshandel. I tillegg ble det jo brukt mye penger på energidrikker, mat på farten og restaurantbesøk.

Mye av pengerotet skyldtes dårlig kommunikasjon paret imellom, mener Kvadsheim.

- De snakket ikke om økonomi for da ble det bare dårlig stemning. Men å hoppe bukk over et så viktig tema er uklokt. Dessuten er det ikke slik at selv om man får et nytt medlem i familien, skal man sette til side all økonomisk logikk. Silje og Edvard brukte drøyt 50 000 i kreditt for å pusse opp barnerom, kjøpe leker, klær og utstyr. Alt skulle være nytt og fint. Her kunne mye vært gjort annerledes.

- Si nei til hverandre!

Kvadsheims beste tips til par som er på vei inn i lignende økonomisk uføre er å tørre å snakke sammen:

- Våg å stoppe partneren din hvis forbruksmønsteret er veldig ulikt ditt eget. Altfor mange «støtter» hverandre ved å si at man bør unne seg det ene og det andre, selv om økonomien er skakkjørt. Å si nei til hverandre på det økonomiske planet kan være god omtanke, påpeker Kvadsheim, som avslutter med litt skryt til Silje og Edvard:

- De var begge to villige til å jobbe og stå på for å kvitte seg med gjelda raskest mulig, sier han.

Lite gjennomtenkt forhold til økonomi

Magne Gundersen er den andre økonomiske eksperten du møter i kveldens episode av «Luksusfellen». Han husker godt møtet med det unge paret i Sunnfjord:

RYDDET OPP: Magne Gundersen i Luksusfellen. Foto: TV3
RYDDET OPP: Magne Gundersen i Luksusfellen. Foto: TV3 Vis mer

- Av og til klarer vi å gjøre mer enn bare å rydde opp i folks økonomi. I dette tilfellet bidro vi til at parets forhold blomstret opp igjen også. Det var det fint å være med på, fastslår Gundersen.

Han mener at Silje og Edvard i utgangspunktet hadde et lite gjennomtenkt forhold til sin privatøkonomi. De trengte å bli forklart sammenhengen mellom inntekter og utgifter, og en del ting rundt låneopptak og gjeldsproblematikk.

- Da de fikk hjelp til å sette seg inn i sakene, skjønte vi raskt at de var motiverte for å gjøre noe med situasjonen. Etterhvert som de registrerte at tiltakene hadde positive effekter, la vi merke til at de også så lysere på livet, fastslår han.