Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dyrere alkohol:

Siv øker alkoholavgiften: - En gavepakke til Systembolaget og smuglere

Frp nekter: - Vi øker ikke avgiftene!

GAVEPAKKE: Ingunn Jordheim i VBF mener økte alkoholavgifter er en gavepakke til grensehandelen og at smuglingen vil øke. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
GAVEPAKKE: Ingunn Jordheim i VBF mener økte alkoholavgifter er en gavepakke til grensehandelen og at smuglingen vil øke. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til statsbudsjett for 2019 foreslår regjeringen å øke alkoholavgiftene med 1,5 prosent for brennevin og 1,4 prosent for vin.

- Det er mest å tjene på å kjøpe BiB og brennevin om man sammenlikner priser i Sverige og Norge, så det er all grunn til å tro at disse blir smuglerfavorittene, sier Ingunn Jordheim til Dagbladet og holder fram to bestselgere.

Avgiftsøkningene rimer dårlig med Frp's program for inneværende periode hvor det heter at partiet vil redusere alkoholavgiftene til nivået hos våre naboland - særlig med tanke på å unngå handelslekkasje og smugling.

- Siden Siv Jensen tok over som finansminister har grensehandelen økt med 13,5% og alkoholavgiftene med 12 , sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i en pressemelding fra VBF, Vin - og brennevinleverandørenes forening.

FERSKT BESLAG: Bilde er fra tollerne på grensa som viser ferske beslag av alkohol.
FERSKT BESLAG: Bilde er fra tollerne på grensa som viser ferske beslag av alkohol. Vis mer

VBF beskriver statsbudsjettet som «en gavepakke til Systembolaget og grensehandlere».

- Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

- Konsekvensen av regjeringens politikk, er at svenskene tjener godt på nordmenns kjøp av vin og brennevin. Salget av vin og brennevin på Vinmonopolet har sunket med over en millioner liter siden 2013. Dette er dramatisk for Vinmonopolet som nå selger bare omtrent halvparten av brennevinet som drikkes i Norge. Regjeringen må sette inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, framfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

- Hva kunne regjeringen gjort annerledes?

- Jeg vil foreslå at regjeringen gjør som danskene. De har en grundig monitorering av grensehandelen. I dag aner ikke norske myndigheter det egentlige omfanget fordi det ikke føres noen statistikk. Om de hadde lært av danskene og sett omfanget ville vi sett helt andre avgifter her i landet.

Øker ikke avgiftene

- Hvorfor øker Frp alkoholavgiftene?

- Det er ikke riktig at vi øker avgiftene. Vi øker ikke alkoholavgiftene utover prisstigningen. Det det her er snakk om er en prisjustering, sier Helge André Njåstad, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Frp.

- En prisjustering handler bare om at man øker prisene i takt med generell prisoppgang og lønnsøkninger. Så det blir ikke dyrere med alkohol for mannen i gata, forklarer Njåstad.

- Frykter dere ikke at grensehandelen bare vil øke?

- Grensehandelen er en utfordring. Vi skulle gjerne hatt lavere avgifter – det ville vært nærmere ren Frp-politikk. Men, vi har hatt en samarbeid med KrF og de har fått gjennomslag i forhandlingene for at vi ikke skal senke alkoholavgiftene, men heller ikke øke dem, sier han til Dagbladet.

Smugling av alkohol

STORE MENGDER: Seksjonssjef Wenche I. Fredriksen ved Svinesund tollkontor kan fortelle at de beslaglegger store mengder alkohol. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STORE MENGDER: Seksjonssjef Wenche I. Fredriksen ved Svinesund tollkontor kan fortelle at de beslaglegger store mengder alkohol. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Seksjonssjef Wenche I. Fredriksen ved Svinesund tollkontor vil ikke spekulere på hvorvidt økte alkoholavgifter i Norge vil føre til ditto mer smugling. Men hun bekrefter at det allerede er travle dager ved de ulike grensestasjonene mot Sverige.

- Det er mange som smugler store mengder alkohol. Nå i helga beslaglagte vi tre tusen liter alkohol bare på Svinesund, forteller Fredriksen til Dagbladet.

Det største beslaget fant sted lørdag kveld, da to biler – begge med hengere – ble stoppet i en rutinekontroll. Lasten besto av 1932 liter med øl, vin og brennevin, foruten sigaretter og snus. De to vestlendingene medga at de hadde kjørt sammen og er rutinemessig anmeldt til politiet.

- Tar smuglerne større sjanser enn tidligere?

- Tendensen er at smuglingen er mer organisert, blant annet ved å bruke flere følgebiler og kartlegge grensa på forhånd. Alkohol er lett omsettelige varer med stor fortjeneste, men ingen med dårlige intensjoner skal føle seg trygge: Vi har svært dyktige tjenestemenn og mange hjelpemidler og har tilstedeværelse hele døgnet, framholder hun.

- Hva er en vanlig reaksjon hos en familie som har kjøpt en flaske eller to for mye på Systembolaget, før de blir stoppet på grensa?

- De fleste er klar over regelverket, og sjansen de tar. Forholder man seg til loven, slipper man bot og beslaglagte varer, og i verste fall politianmeldelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!