Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye restauranter i Oslo, november og desember 2017

Sjekk Oslos 25 nye restauranter: Hva?! Må vi spise med hansker?

Her er Oslos nyeste restauranter.

SPIS MED HENDENE: På ba-ga by Monsun skal du bruke hendene som spiseredskap, og om du synes det blir litt klissete kan du bruke hansker, slik kokken Jes Maglaque demonstrerer her. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPIS MED HENDENE: På ba-ga by Monsun skal du bruke hendene som spiseredskap, og om du synes det blir litt klissete kan du bruke hansker, slik kokken Jes Maglaque demonstrerer her. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er den fullstendige oversikten over alle restauranter med stjerner i hele Norden 2018.

Bā-Gā by Monsun er ikke for de mest tertefine. Her er alt bestikk bannlyst, både vanlig vestlig bestikk og asiatiske spisepinner. I stedet får du utdelt svarte engangshansker som du kan spise med.

Praktisk? Ja. En gimmick? Definitivt.

DIGG: - Det var gode burgere. Vi spiste en Tempura- og en Svinemage-burger og det var digg, sier Marit Amundsen (29) og Lars Eliassen (31). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DIGG: - Det var gode burgere. Vi spiste en Tempura- og en Svinemage-burger og det var digg, sier Marit Amundsen (29) og Lars Eliassen (31). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Restaurant Monsun, den asiatiske sushi- og nudelrestauranten i Helgesens gate på Grünerløkka, er blant hovedstadens mest framoverlente. De var først i Norge med forbudt sushi - sushi laget på svart ris, og med instagramvennlige sushi-smultringer som kun selges gjennom hjemleveringstjenesten Foodora.

Når de nå har utvidet inn i de gamle lokalene til Zuzanna G med lillesøster bā-gā, er det bao-burgere som står på menyen: instagramvennlige asiatiske burgere med bao (små dampete risbrød) formet som vanlige burgerbrød. Noen kritthvite, noen svarte. I tillegg serverer de en rekke småretter som kan deles (pommes frites med crispy duck er et must!) og et utvalg pickles, eller syltete grønnsaker.

SVART OG HVIT: Bao-burgerne fra bā-gā kommer med svart eller hvitt brød, fylt med eksotiske burgere eller asiatisk ribbe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVART OG HVIT: Bao-burgerne fra bā-gā kommer med svart eller hvitt brød, fylt med eksotiske burgere eller asiatisk ribbe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er uvant med de svarte hanskene, som gjorde opplevelsen ekstra morsom. Det bra med hanskene var at siden burgerne rant så mye, så holdt man seg ren på hendene, som jo er greit når restauranten ikke har servietter, sier spisegjestene Marit Amundsen og Lars Eliassen til Dagbladet.

Mulig de har gått tomme, for da vi var innom uka før var det både servietter og praktiske våtservietter, for dem som vil spise med hendene uten å ikle dem svart vinyl.

... visste du at sushibiter som nigiri og temafri (små risboller dekket med fisk) egentlig helst skal spises med fingrene?

Restaurantboom

Det skjer herlige saker med Oslo som restaurantby. Bare de siste par månedene har det åpnet en rekke nye spennende steder vi gleder oss til å prøve; og her er noen av dem.

Vi i Dagbladet får med oss mye av det som skjer, men garantert ikke alt. Derfor trenger vi din hjelp. Vet du om nye spisesteder i hovedstaden? Tips oss!

I nabolokalene på andre siden av Monsun finner du nyåpnede Ur kolonial og spiseri. Som flere av de små nye kolonialene selges mye av råvarene i løsvekt, og du kan ta med egen emballasje. I spiseriet kan du kjøpe ferdig påsmurte brødblingser eller gryter, som kan skylles ned med nakenvin eller ufiltrert øl.

Ba-Ga by Monsun er heller ikke den eneste restauranten på Grünerløkka som har fått et nytt tilskudd. Asiatiske Kamai, for øvrig de første som serverte bao i nabolaget, har laget en omakase-restaurant i den gamle cocktailbaren Minibaren, som nå lyder navne Itamae baren.

Den japanske restaurant-typen omakase betyr «opp til deg», det vil si «opp til kokken». Her kan gjestene sitte langs baren, og få maten tilberedt og servert av kokken.

Restauranten eies av Jonathan Romano, tidligere Jonoe- og seinere Jonathan sushi-eier; Alex Cabia, som ga navnet til Alex Sushi, og nå Omakase by Alex; og Roger Asakil Joya, mannen bak Norges første japanske restaurant med en Michelin-stjerne, Sabi Omakase; og ifølge Dn.no har de hentet Vladimir Pak fra nettopp Sabi Omakase til å lage maten i den lille, eksklusive restauranten. Pak ble kåret til verdens beste sushikokk i VM i Tokyo i august.

Senior-barista og autentisk taco

Litt lenger øst, mot Botanisk hage, har Gråbeinskvartalet fått sin egen kafé, Gråbein kafé.

På hjørnet av Trondheimsveien og Jens Bjelkes gate har Tine og Ikea åpnet en frokostcafé: Heimatt.

HEIMATT: Lavterskelcaféen serverer frokost "hele dagen". Foto: Inger Marie Grini / Ikea
HEIMATT: Lavterskelcaféen serverer frokost "hele dagen". Foto: Inger Marie Grini / Ikea Vis mer

– Det er flust av trendy kaffesteder rundt om i byen og vi ønsker å være motvekten til dette. På Heimatt tilbyr vi en avslappet og hjemmekoselig atmosfære, hvor du kan henge, skravle eller jobbe. Vi serverer frokost hele dagen og legger opp til at alle skal kunne komme akkurat som de er. Så hos oss kan du loffe ned i pysjbuksa klokka to om du skulle ønske det, sa Hege Homlong, direktør for Innovasjon i Tine i forbindelse med lanseringen tidlig i november.

I tillegg til frokost i hele åpningstida er det kanskje de ansatte som gjør Heimatt spesielt:

- Vi har valgt å ansette seniorer som vil ha tid til ikke bare å servere kaffe og frokost, men også til å slå av en prat. Vi håper at dette vil skape møter mellom ung og gammel, som igjen gir et trygt og koselig miljø. Akkurat som det skal være i et hjem, sier Homlong.

Grünerløkka har også fått en ny meksikansk restaurant, Al Pastor, i Markveien, som skal servere retter vi alle kjenner godt, taco, burrito, quesedilla og nachos, på autentisk meksikansk vis.

AL PASTOR: Mer autentisk meksikansk mat til folket på Grünerløkka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AL PASTOR: Mer autentisk meksikansk mat til folket på Grünerløkka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Et par steinkast unna har Nedre Foss Gård åpnet igjen etter nesten to år. Restauranthuset er tilbake i full prakt, til stor glede for restaurantgründer Nevzat Arikat og også Dagbladets anmeldere Robinson og Fredag, som ga Nedre Foss Gård fem stjerner.

Rett på andre siden av Akerselva, i Mathallen, har det vært en del utskiftninger siden åpningen. I november åpnet den portugisiske restauranten Andorinha, som serverer en rekke småbiter, samt bakverk som den kjente pastel de nata, små terter med fyll av eggekrem. Ved siden av finner du Bistro Budapest, den eneste ungarske restauranten i Norge. Her kan du spise ungarske klassikere som gryta gulasj, og skylle dem ned med gyllen tokaji - eller annen ungarsk vin som vel passer bedre til formålet.

Youngskvartalet

Den største åpningen i høst må være det nye restauranthuset Youngskvartalet ved Youngstorget. Her har barer og restauranter åpnet i rask rekkefølge de siste par ukene.

HÅNDSLAG: En av syv nye barer og restauranter i Youngskvartalet. Foto: Christian Roth Christiansen
HÅNDSLAG: En av syv nye barer og restauranter i Youngskvartalet. Foto: Christian Roth Christiansen Vis mer

På hjørnet ved Torggata finner du Håndslag, som serverer øl og fetevare. Smultring-pop-up-baren Fryd har fått et fast hjem hos Talor og Jørgen. Gunnars Generasjonsbar serverer frokost, og Youngskvartalet Pizzeria pizza.

Nemesis skal servere nordisk mat, og bak baren på Andre til høyre, en bar innredet som en leilighet, mikser Anne Maurseth, tidligere Pigalle, cocktails.

Marco Mogueis, tidligere kjøkkensjef på Kamai, har tatt med seg knivene til LuLu, også dette en omakaserestaurant, med en liten tvist: Her blir det en blanding av japanske og søramerikanske smaker.

På Vippa

I gatemathallen Vippa har det også vært en del utskiftninger. Den hyggeligste er kanskje at Aleppo Bahebek, den syriske matboden som er drevet av Mestringsguiden, som jobber for å få flyktninger i jobb, har fått litt større boltreplass, og inn i deres gamle lokale har eritreiske Injera palace flyttet inn. Også dette et initiativ fra Mestringsguiden, men her er det eritreiske flyktninger som står over grytene.

Mr Chow by Plah, Terje Omundsens populære Thai-restaurant i Hegdehaugsveien, startet med en pop-up på seinsommeren, men har nå fått fast plass.

NYNORDISK: 26 North med smak av norske fjorder. Foto 26 North
NYNORDISK: 26 North med smak av norske fjorder. Foto 26 North Vis mer

Vi besøkte Vippa noen uker etter åpningen, her kan du se hva vi synes om de ulike matbodene.

En kort båttur eller kjempelang gåtur unna, på Sørenga, har Lillestrøm-restauranten Mirabel fått en avlegger. Her blir det eklektiske retter fra flere land, spesielt landene rundt Middelhavet.

Kjøpesenterrestauranter

Flere av magasinene og kjøpesentrene i Oslo har oppgradert serveringstilbudet de siste årene. Food courten i kjelleren på Steen og Strøm er en av dem, og dette er også stedet den nye og sunnere hurtigmatkjeden Pink Fish har valgt for sin første restaurant. Her får du laksebaserte retter som burgere, supper, sashimi og wraps.

På nyåpnete Glasmagasinet åpnet Spiseri 3 etasje tidligere i høst. Denne er mer klassisk kjøpesenterrestaurant, kaker, salater, smørbrød, bakervarer og kaffe som gjelder.

På St. Hanshaugen, nærmere bestemt Bjerregaards gate, har Merkur bar åpnet dørene. Her står vin, mest naturvin, sake og cocktails på menyen.

Radisson Blu-hotellet på Holbergs plass har gjort om på restauranten sin, og åpnet 26 north restaurant & social club. Dette er den tredje 26 north-restauranten, her har Stavanger og Bergen vært tidligere ute.

GRYN: Utvider grøt-konseptet, inspirert av København-restauranten Grød. Foto: Gryn Oslo
GRYN: Utvider grøt-konseptet, inspirert av København-restauranten Grød. Foto: Gryn Oslo Vis mer

Lenger ned i sentrum, i Universitetsgata, åpnet endelig grøtbaren Gryn fredag 15. desember. Ifølge kjøkkensjef Patrick Jensen tøyes grøtbegrepet ganske langt, fra mer klassisk havregrøt på morgenen til

- Menyen vil endres i løpet av dagen, fra havregrøt til frokost og risotto eller mer hjemlig byggotto med kjøtt eller fisk på kvelden, sier Jensen til Dagbladet.

Tar Grünerløkka til Frogner

På Frogner var aktiviteten noe høyere tidligere i høst, da det virket som det åpnet en ny restaurant hver eneste helg. Jan Vardøen, som står bak store deler av det som har gjort Grünerløkka bydel til en kulinarisk destinasjon har tidligere åpnet en filial av den populære Villa Paradiso i Frognerveien. I desember åpnet en versjon av den amerikanske dineren Nighthawk i Bygdøy allé.

Vi i Dagbladet får med oss mye av det som skjer, men garantert ikke alt. Derfor trenger vi din hjelp! Vet du om nye spisesteder i hovedstaden? Tips oss!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!