LESKENDE: Iste smaker deilig i varmen, men er iste sunnere enn brus? Sjekk resultatene i vår test. Foto: ERIK HELGENESET
LESKENDE: Iste smaker deilig i varmen, men er iste sunnere enn brus? Sjekk resultatene i vår test. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Test av næringsinnhold i iste:

Sjekk sukkerbombene: Velg din iste med omhu

Taperne i testen har like mye sukker som brus.

(Dagbladet): Iste er godt i sommervarmen, og fordi vi har hørt at te kan være sunt, er det mange som tror at iste er sunnere enn brus.

Det stemmer hvis du velger de sukkerfrie eller de som er tilsatt relativt lite sukker. Foretrekker du taperne i denne testen, kunne du like gjerne valgt brus.

Størrelsen teller

Sommerdrikker uten alkohol er i vinden. I denne testen sammenlikner vi næringsinnholdet i iste, både flasker og større kartonger.

Velger du iste på flaske har du mulighet for å velge sukkerfrie varianter.

Går du for kartongene, finnes det foreløpig kun iste med relativt mye sukker.

Størrelsen på kartongene gjør også at mange drikker mer når de først har åpnet en stor kartong. Og mer iste betyr et større inntak av sukker.

Ikke bruk iste som tørstedrikk

Det er ingen tvil om at vann er og blir den beste tørstedrikken vi har, både for tennene og helsens skyld.

Sukkerrike drikker som brus, saft, iste og juice er en av de største kildene til sukker blant barn og unge.

Når vi vet at veldig mange, særlig unge, får i seg for mye sukker, er det ikke vanskelig å skjønne at det er lurt å begrense inntaket av iste og andre søte drikker.

Lite te og mye sukker

Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller te-ekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn. Innholdet av sukker i de fleste isteer trekker nemlig ned den ernæringsmessige kvaliteten på isteen.

Mange isteer er også tilsatt fruktkonsentrat og aromastoffer for å gi den rette smaken.

Vinnerne av testen inneholder ikke sukker, men kunstig søtstoff. Ettersom dagens forskning ikke tyder på at kunstig sukker er helseskadelig, har vi valgt å ikke trekke ned for dette.

Dermed blir de isteene som inneholder kunstig sukker fremfor naturlig sukker, klare vinnere i denne testen.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iste. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker og kalorier. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at den «sunneste» får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater