GRØNNSAKER FRA HAVBUNNEN: Kokk Morten Rathe holder opp sukkertare, en spiselig algevekst fra havet. Foto: KENT SKIBSTAD /NTB SCANPIX
GRØNNSAKER FRA HAVBUNNEN: Kokk Morten Rathe holder opp sukkertare, en spiselig algevekst fra havet. Foto: KENT SKIBSTAD /NTB SCANPIXVis mer

Sjøgress og tang: Plukk dine egne sjøgrønnsaker

Like enkelt som å dra på blåbærtur.

Sesongen for bær, sopp og friske grønnsaker er over oss. Naturens spisskammer lokker mange ut på sanking, men visste du at også havet tilbyr en utrolig grønnsakshage?

Planlegger du sopptur? Her er de sikre soppene.

Kanskje har du allerede lest om hvor sunt det er med alger, og hvor mye gourmetrestaurantene elsker den spennende «umami»-smaken?

Men hvordan går du egentlig frem dersom du er helt grønn, - ja, på sjøgrønnsaker?

Like lett som en blåbærtur

- Norge som sjømatnasjon har utrolig mye mat fra havet tilgjengelig som ikke utnyttes. Det gjelder spesielt det grønne, forklarer marinbiolog Arne Duinker.

Forskeren ved NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) har skrevet bok og holdt kurs om hvordan man enkelt kan finne og ta i bruk sjøgrønnsakene. Tanken var at folk flest skulle få øynene opp for at en tang -og taretur i skjærgården, kan være like lettvint som en blåbærtur i skogen.

- Mange driver med fiske eller plukker sine egne skjell, da er ikke veien så lang for å ta med seg litt tang eller tare til fiskemiddagen også, sier Duinker.

Saks og støvler

Utfordringen med sjøgrønnsakene ligger i alle fall ikke i tilgjengeligheten. Ifølge boka «Tang og tare» finnes de nesten alle steder der det er sjø, noen dypt, andre grunt.

Når du skal plukke tang gjelder de samme forhåndsreglene som ved plukking av skjell. Pass på å plukke der sjøen er i bevegelse, bort fra boligområder, bådeplasser og havner.

Utstyr det kan være lurt å ta med seg på høsting av grønt fra havet er støvler, kniv eller saks, en hov og en kaste-rive, for å få tak i taren på dypt vann.

- Nå på sensommeren og høsten er det havsalat og søl som er aktuelle vekster, sier Duinker. Begge vokser i fjæresonen og ned til 20 meters dyp og er spesielt rik på proteiner. Det finnes ikke noen giftige tang eller taretyper i Norge, så du behøver ikke være redd for å velge feil.

Havsalat er én av ingrediensene i Even Ramsviks klassiske brente purre fra Ylajali.

VIKINGMAT: Søl ble brukt tørket av vikingene, de hadde den med på lange sjøreiser. Den inneholder mye C-vitamin og holdt dem friske fra skjørbuk. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIX
VIKINGMAT: Søl ble brukt tørket av vikingene, de hadde den med på lange sjøreiser. Den inneholder mye C-vitamin og holdt dem friske fra skjørbuk. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIX Vis mer

Naturlig glutamat

Tang og tare kan virkelig gjøre hverdagsrettene dine mer spennende. Det er nemlig ikke bare trender som har fått gourmetkokkene til å ta sjøgrønnsakene i bruk på kjøkkenet sitt.

HAVETS SPINAT: Havsalat har blant annet samme bruksområde som spinat. Foto: NTB SCANPIX / PHOTOCUISINE / JEAN-CLAUDE AMIEL
HAVETS SPINAT: Havsalat har blant annet samme bruksområde som spinat. Foto: NTB SCANPIX / PHOTOCUISINE / JEAN-CLAUDE AMIEL Vis mer

- Tang og tare inneholder noen spesielle smakstoffer, kall det et naturlig glutamat, eller umami, sier Duinker. Det er helt karakteristisk for sjøgrønnsakene, og smaken kommer godt frem ved steking.

Umami, den femte smaken.

Hvis han er ute for å plukke grønt fra havet, lager Duinker ofte tarechips eller smørstekt havsalat i strandkanten.

- Du kan enkelt lage det på et stormkjøkken, og det er få som ikke liker det, sier han.

- Det som kanskje er aller enklest og tilgjengelig hele året er de ytterste skuddene og blærene til blæretang. Disse tørker du i ovnen på 100 grader med åpen dør i to timer og blir deilig, sprø snacks, sier Duinker.

Har du plukket en del sjøgrønnsaker kan de fryses, men ikke lenge, og ikke store mengder. Det er mer vanlig å tørke tang og tare.

- De store tareplantene fingertare og sukkertare som er i sesong om våren, tørkes enkelt ute over en snor på en fin dag. Har du mindre alger som skal tørkes kan du tørke dem i ovnen med åpen dør eller i sopptørker, sier Duinker.

Grønnsakssuppe fra havet

Flere land bruker allerede mye sjøgrønnsaker i sin matlaging, spesielt i Asia der kokk og Ingridpris-vinner Øyvind Næsheim har tilbragt store deler av sin karriere, før han vendte nesen hjem og åpnet restaurant i Stavanger.

Andreas Viestad: Tang som smaker trøfler

- Jeg brukte mye tang da jeg jobbet for Nobu, men da i hovedsak fra Japan. Her i Stavanger jobber vi kontinuerlig med å utforske bruken av norsk tang og inkludere denne i rettene våre, forklarer han.

- Kokkene må gå foran som et godt eksempel, å lære folk hvordan de kan bruke sjøgrønnsaker i maten sin. Det viktigste er å prøve seg frem, sier Næsheim.

LÆR AV KOKKENE: Øyvind Næsheim serverer ofte tang og tare til sine gjester. Her på Gladmat festivalen i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN
LÆR AV KOKKENE: Øyvind Næsheim serverer ofte tang og tare til sine gjester. Her på Gladmat festivalen i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Næsheim synes sjøgress smaker fantastisk i supper. Tørket tang er dessuten supert å lage kraft på.

- Bruk det i misosuppe, klar grønnsaksuppe, fiskesuppe eller som salat, gjerne med en litt sursøt dressing, eller som garnityr til sashimi, forklarer han.

- Ha litt tang i vannet når du trekker torsk gir for eksempel veldig god smak, tipser kokken.

Han mener kokker og næringsmiddelindustrien bør samarbeide for å få opp konsumet av grønt fra havet blant forbrukerne.

- Du kan selv gjøre deg bedre kjent med artene vi har her i Norge, de fleste vokser så grunt det er bare å vasse ut å plukke, sier Næsheim.

Her er en kjapp liste fra kokken:

Fingertare - denne er topp å tørke, og bruke til kraft og smaktilsetting
Pollpryd - en god smak, passer godt til salat og ganityr til fisk
Havsalat - helt super til salat
Butare - bruk til supper og salat

Bærekraftig og godt

Tang og tare inneholder mye jod og selen, samt mange vitaminer, spesielt B12 som er nyttig for vegetarianere. Veganer og blogger Mari Hult er klar over dette, men spiser ikke kun sjøgrønnsaker fordi de er næringsrike.

- Tang og tare er bærekraftig og miljøvennlig, det er så mye ressurser i havet som går ubrukt. Dessuten er det jo godt, sier Hult, som har delt et par av oppskriftene sine med tare:


SPRØTT: Prøv noe nytt i kjeksene. Foto: MARI HULT
SPRØTT: Prøv noe nytt i kjeksene. Foto: MARI HULT Vis mer
KLASSIKER: Hvorfor ikke prøve pesto med tare? Foto: MARI HULT
KLASSIKER: Hvorfor ikke prøve pesto med tare? Foto: MARI HULT Vis mer