Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Plantebasert ikke nødvendigvis sunnere:

- Sjokkerende hvor mye junk food vegetarianere dytter i seg

Du blir ikke automatisk sunn av å droppe kjøtt.

PUDDING ELLER SUNN: Det er mange måter å være vegetarianer på.  Kostholdsveileder Carina Hultin Dahlmann synes mange vegetarianere og veganere ukritisk omfavner usunn mat. - Det er akkurat som om alt er bra, så lenge de ikke spiser kjøtt, sier hun.  Foto: Eva Kylland
PUDDING ELLER SUNN: Det er mange måter å være vegetarianer på.  Kostholdsveileder Carina Hultin Dahlmann synes mange vegetarianere og veganere ukritisk omfavner usunn mat. - Det er akkurat som om alt er bra, så lenge de ikke spiser kjøtt, sier hun.  Foto: Eva Kylland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå har jeg fulgt veganere og vegetarianere en stund, og jeg er sjokkert over hva mange dytter i seg. Så mye billig vegetabilsk olje, så mye hvetemel, så mye dårlig industrimat.

Kokebokforfatter, kokk med sans for plantebasert mat og ernæringsrådgiver Carina Hultin Dahlmann synes tida er inne for å rope varsko.

- Mange tror de blir sunne bare de kutter ut kjøtt. Det er helt feil. Veganere og vegetarianere er like ofte usunne, sier ernæringsrådgiveren som er utdannet ved universitetet i Agder.

- Søppelmat

Dahlmann er betenkt over hvordan matvareindustrien har kastet seg på vegan- og vegetarbølgen.

- En del av den industrielt framstilte vegetarmaten har så lange ingredienslister at jeg ikke ville drømt om å kjøpe maten. Mye vil jeg kalle søppelmat, sier hun.

Produsentene skryter ofte av at maten ikke er genmodifisert. Det appellerer.

- Det er vel og bra, men hvis maten inneholder masse bearbeidet og raffinert soya og en haug med ulike sukkerarter? Hvor sunn er den da?

KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet tror du finner hele spekteret, alt fra det usunne til det sunne, også blant vegetarianere. Hun anbefaler å lære seg det basale om ernæring, uansett hvordan kosthold du satser på. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet tror du finner hele spekteret, alt fra det usunne til det sunne, også blant vegetarianere. Hun anbefaler å lære seg det basale om ernæring, uansett hvordan kosthold du satser på. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet Vis mer

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet skriver i mail til Dagbladet at direktoratet ikke kjenner kvaliteten på kostholdet til vegetarianere, men at alle typer kosthold, også et vegetarisk, kan være ensidig, inneholde for mye mettet fett og være mangelfullt på en eller flere næringsstoffer.

- Her finnes nok «hele spekteret» - fra et usunt til et veldig sunt vegetarisk kosthold. Alt avhenger av matvarene vi velger, hvordan de kombineres og hvor mye vi spiser av dem, skriver Øien som anbefaler alle å lære seg litt om ernæring og hvordan på en god måte sette sammen et balansert og variert kosthold.

Innbilt sunn

KJAPT OG ENKELT: Vil du hakke vårløk i en fei? Slik bruker du kniven for å få vårløken klar til bruk. Vis mer

I jobben som kostholdsveileder møter Carina Hultin Dahlmann jevnlig mennesker som tror de lever sunt. Særlig gjelder dette folk som har kuttet ut kjøtt.

- Det virker som om mange har tatt et politisk eller filosofisk valg, ikke et helsevalg, når de kutter ut kjøtt. Så lenge de spiser vegetabilsk, er de fornøyd. De tenker ikke på innholdet i det de spiser. Hvor er helsefokuset?, spør Dahlmann.

Deltidsvegetarianer

Dahlmann spiser selv kjøtt en gang i mellom, men velger hovedsaklig plantebasert. Deltidsvegetarianere som henne blir det stadig flere av. Dahlmann viser til en undersøkelse gjort av Sentio for Nationen hvor nesten hver fjerde nordmann (23 prosent) i fjor oppga at de ville kutte ned på kjøttinntaket.

- Det er bra for helsa og miljøet, men det kommer an på hva man spiser. Det er helheten som teller, sier hun.

Pizza og pommes frites

Hvetemel, sukker, pizza, chips, pommes frites, kaker og brus er eksempler på mat og drikke som er plantebasert og uten ingredienser fra dyreriket - og som Dahlmann er negativ til.

image: - Sjokkerende hvor mye junk food vegetarianere dytter i seg

- Alt dette er vegetabilsk, men ikke mat som hjelper oss med å få stanset utviklingen av livsstilssykdommer, sier hun.

På spørsmål om hun tror vegetarianere virkelig spiser mye slik mat, svarer hun at det ser dessverre slik ut.

- Mange spiser ren junk food. Eneste forskjellen er at veganmaten ikke har vært i nærheten av dyr.

Møter motbør

Dahlmann er skeptisk til bearbeidet mat med mye karbohydrater og korn.

- Disse ingrediensene trenger vi absolutt ikke mer av i dagens kosthold, sier hun.

Klinisk ernæringsfysiolog på Bærum sykehus, Kristin Søfteland Sandvei, synes Dahlmann tar for hardt i.

- Å si at karbohydrater og korn er noe «vi absolutt ikke trenger mer av i dagens kosthold» synes jeg blir feil, sier hun.

- «Karbohydrater» kan være alt fra kostfiber til stivelse og sukker. For mye stivelse og sukker kan bidra til livsstilssykdommer, men korn har også mye kostfiber, vitaminer og mineraler. Dessuten metter det godt og bidrar til en sunn fordøyelse, sier hun.

Søfteland Sandvei synes heller ikke vi trenger mer hvetemel i kosten.

- Men å betegne korn generelt som noe vi ikke trenger mer av vil jeg ikke stille meg bak.

KORN: Klinisk ernæringsfysiolog på Bærum sykehus, Kristin Søfteland Sandvei, synes Dahlmann  har mye rett, men at hun tar for hardt i. - Å betegne korn generelt som noe vi ikke trenger mer av vil jeg ikke stille meg bak, sier hun. Foto: Privat
KORN: Klinisk ernæringsfysiolog på Bærum sykehus, Kristin Søfteland Sandvei, synes Dahlmann  har mye rett, men at hun tar for hardt i. - Å betegne korn generelt som noe vi ikke trenger mer av vil jeg ikke stille meg bak, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Veganpølser

Mange veganere og vegetarianere omfavner kjøttliknende erstatninger, som vi har fått mange av på markedet i det siste.

Norturas kjøttdeigliknende «meatish»-produkt som selges av Rema 1000, er på kort tid blitt en snakkis.

Meatish er laget av latinamerikansk soya som ikke er genmanipulert (GMO-fri), har lite mettet fett og høyt proteininnhold.

Soyaproduktet Oumph fra Food for Progress er et annet eksempel. Oumph er et vegansk proteinkonsentrat med en kjøttaktig smak som kan minne om kylling.

Da produktene ble lansert i fjor, eksploderte salget.

Narvesen lanserte i november veganpølser fra Leiv Vidar, utviklet i samarbeid med veganmatbloggere. Pølsene er stappfulle av protein (mer enn tunfisk) og har mindre fett enn vanlige grillpølser.

- Spørsmålet er likevel om de er sunnere enn vanlige pølser, sier Carina Hultin Dahlmann.

Hun viser til ingedienslisten. Varianten med chorizosmak har for eksempel nesten 6 gram karbohydrater pr. hundre gram, hvorav 2,9 gram ulike sukkerarter, hvilket er mer sukker enn mange andre pølser.

SMALL MAC: Du kan fylle tallerkenen med brokkoli, men foretrekker du burger og pizza vil du bli sjokkert. Video: AsapSCIENCE Vis mer

- Jeg sier det igjen. Det er helheten som teller.

Ikke slankemat

Dahlmann møter mange som tror de vil gå ned i vekt om de slutter å spise kjøtt.

- Helt feil! Resultatet kan faktisk være det motsatte, sier hun.

Kollega Søfteland Sandvei sier seg enig - og viser til at for eksempel veganpølser er rike på kalorier.

- Slike pølser har faktisk høyere kaloriinhold enn vanlige pølser. Det er det nok mange som ikke vet.

DELE AVOKADO: Dette er den tryggeste måten å dele en avokado og fjerne steinen. Video: Per Ervland Vis mer

Les også:

Her skal du spise på Vippa

To vegetarianere og en slakter tester veggisburgere

Klart for veganmat på Hurtigruten

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!