Mikroplast:

Sjokkerende studie: Teposer er mikroplastbomber

Teposer i plastnetting skiller ut milliarder av partikler, viser ny studie.

MIKROPLASTBOMBE: En slik pose kan skille ut milliarder av mikro- og nanoplastpartikler, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
MIKROPLASTBOMBE: En slik pose kan skille ut milliarder av mikro- og nanoplastpartikler, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal det være litt mikroplast i teen?

Forskere ved McGill-universitetet i Quebec, Canada har sett nærmere på teposer i plastnetting, og funnet at én tepose kan avgi opptil 11,6 milliarder mikroplast-partikler og 3,2 milliarder nanoplast-partikler.

Disse nivåene er flere tusen ganger høyere enn tidligere funn i noe annen mat, skriver universitetet i en pressemelding.

Forsøket ble gjort på tomme teposer, alle kjøpt i vanlige dagligvarebutikker i Canada, men universitetet og forskerne ønsker ikke å opplyse om hvilke merker de har testet.

Hovedforfatteren av rapporten, doktorgradsstudent Laura Hernandez, sier i en pressemelding at ytterligere forskning er nødvendig for å fastslå om effekten på mennesker vil være minimal - eller kunne forårsake kroniske skader.

I norske butikker

En rekke små og store teprodusenter tilbyr poser i ulike varianter av kunststoff i dag. Av merkene som selges i Norge, er Lipton blant de største. Deres teposer er produsert av PET (polyetylentereftalat), en form for polyester som er godkjent for bruk med næringsmidler.

PET-PYRAMIDER: Lipton har ulike teposer, men selger også pyramideformede poser laget av PET. Foto: Lipton
PET-PYRAMIDER: Lipton har ulike teposer, men selger også pyramideformede poser laget av PET. Foto: Lipton Vis mer

PET er gjerne brukt i drikkeflasker, men også ofte funnet i analyser av mikroplast.

Dagbladet var i kontakt med sju ulike ansatte i Unilever-konsernet (som eier Lipton) i Norge, Sverige, Danmark og Storbritannia, uten at noen ville svare direkte på spørsmål, men kommunikasjonsansvarlig for de nordiske landene, Sandhya Forselius skriver i en e-post at de er klar over undersøkelsen.

- Rapporten nevner ingen land, men vi vil forsikre deg om at produktsikkerhet er et område der Unilever aldri gjør noen kompromisser. Lipton teposer møter alle krav fra EU og selvsagt også for Norge.

Dette inkluderer materialet som er brukt i teposene, og de er testet i varmt vann.

KAFFETEST: Smaker folk på Grünerløkka i Oslo egentlig forskjell på eksklusiv og billig kaffe? Norges fremste kaffekjenner Tim Wendelboe har sjekket. Video: Svein Dybdahl / Knut-Eirik Lindblad (2015) Vis mer

- Vi bruker mange forskjellige materialer i teposene, inkludert papir og biologisk nedbrytbare poser med lite plast og noen pyramideformede teposer laget av PET.

Valget av tepose er avhengig av forskjellige faktorer. I dag er mer enn en tredjedel av teposene plantebaserte og biologisk nedbrytbare.

- Pyramideformede teposer av PET er mer gjennomsiktige enn dem i papir, og formen gir tebladene mer rom for å frigjøre smak.

- Jobber for nedbrytbare poser

Den britiske te-produsenten Twinings bruker kun de tradisjonelle posene i papir.

BEDRE PLASS: Formen skal gi teen bedre plass til å utvikle smak. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
BEDRE PLASS: Formen skal gi teen bedre plass til å utvikle smak. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Vi bruker ikke slike mesh-produkter, sier Lisa Gulbrandsen, produktsjef for Twinings i Haugen-Gruppen.

De pyramideformede posene i plast-netting kan selvsagt ikke kastes som organisk avfall - men det bør heller ikke vanlige teposer, ifølge Gulbrandsen. Per i dag må teposer kastes som vanlig restavfall.

- Vi jobber aktivt med å se på hva vi kan gjøre med teposene, om vi kan erstatte papirposene med plantebaserte fibre, som er fullstendig biologisk nedbrytbart.

Ukjente konsekvenser for helsa

Mikroplastpartikler er tidligere funnet i havsalt, drikkevann, og enkelte matvarer. Ekspertene er ikke enige i hvorvidt det er farlig for mennesker.

Sjokkrapport: Mikroplast ikke farlig

Mens en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har konkludert med at mikroplast i drikkevannet ikke utgjør noen helsetrussel, mens norske forskere mener det er for tidlig å konkludere.

- Drikkevann representerer kanskje ikke det største problemet her. Sannsynligvis er mikroplast i luft og mat mye mer alvorlig. Selv om vi slett ikke vet så mye er nok mikroplast i luft og mat en langt større kilde til eksponering for mikroplast enn drikkevann, har Martin Wagner, professor ved NTNU med mikroplast som spesialfelt, tidligere sagt til Dagbladet.

Posen påvirker smaken

Flere teprodusenter har gått over til de pyramideformede teposene i kunststoff for de mer eksklusive tesortene, og det er også mer vanlig hos de mer eksklusive teprodusentene.

Årsaken skal være todelt. Hovedgrunnen er at formen gir tebladene mer rom til å frigjøre smak.

PAPIR ELLER PLAST? Både form og materiale kan påvirke smaken. Foto: Elisabeth Dalseg
PAPIR ELLER PLAST? Både form og materiale kan påvirke smaken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Denne påstanden har blitt avvist av flere te-mestere (gjerne tilknyttet produsenter som tilbyr flate teposer), men en dom i det britiske markedsrådet ASA (Advertising Standards Authrority) fra 2014 slår fast det motsatte. Den britiske teprodusenten Tetley klaget erkerival PG Tips inn for markedsrådet

PG Tips' originale pyramidetepose var for øvrig i papir, ikke i kunststoff.

Det var heller ikke bare de pyramideformede posene som ble produsert i stoff, men også helt klassiske flate teposer. Årsaken skulle være at papiret kan sette smak på teen - akkurat slik som kaffefilter.

Det er nok de færreste forunt å smake forskjell her - men et åpenbart alternativ for dem som er redd for mikroplast eller usmak på teen er å lete innerst i skuffen, etter en god, gammeldags tesil, neste gang det er tid for te.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer