Mikroplast:

Sjokkerende studie: Teposer er mikroplastbomber

Teposer i plastnetting skiller ut milliarder av partikler, viser ny studie.

MIKROPLASTBOMBE: En slik pose kan skille ut milliarder av mikro- og nanoplastpartikler, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
MIKROPLASTBOMBE: En slik pose kan skille ut milliarder av mikro- og nanoplastpartikler, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal det være litt mikroplast i teen?

Forskere ved McGill-universitetet i Quebec, Canada har sett nærmere på teposer i plastnetting, og funnet at én tepose kan avgi opptil 11,6 milliarder mikroplast-partikler og 3,2 milliarder nanoplast-partikler.

Disse nivåene er flere tusen ganger høyere enn tidligere funn i noe annen mat, skriver universitetet i en pressemelding.

Forsøket ble gjort på tomme teposer, alle kjøpt i vanlige dagligvarebutikker i Canada, men universitetet og forskerne ønsker ikke å opplyse om hvilke merker de har testet.

Hovedforfatteren av rapporten, doktorgradsstudent Laura Hernandez, sier i en pressemelding at ytterligere forskning er nødvendig for å fastslå om effekten på mennesker vil være minimal - eller kunne forårsake kroniske skader.

I norske butikker

En rekke små og store teprodusenter tilbyr poser i ulike varianter av kunststoff i dag. Av merkene som selges i Norge, er Lipton blant de største. Deres teposer er produsert av PET (polyetylentereftalat), en form for polyester som er godkjent for bruk med næringsmidler.

PET er gjerne brukt i drikkeflasker, men også ofte funnet i analyser av mikroplast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer