NOEN KLARER DET. Bydel St.Hanshaugen driver ungdomkafeen og kantina på Fagerborg ungdomskole. En gang i uka er det gratis frokost. Her er ungdomskonsulent Benedicte Mortensen med dagens tilbud, smoothiebowl med frukt og nøtter. Foto: Tine Faltin
NOEN KLARER DET. Bydel St.Hanshaugen driver ungdomkafeen og kantina på Fagerborg ungdomskole. En gang i uka er det gratis frokost. Her er ungdomskonsulent Benedicte Mortensen med dagens tilbud, smoothiebowl med frukt og nøtter. Foto: Tine FaltinVis mer

Statsråden varsler nye grep:

Sjokkrapport om 16-åringers frokostvaner: - Urovekkende

Mange ungdommer sover heller et kvarter lenger enn å spise. Osloskole har suksess med frokosttilbud i skolen.

Smoothie med skogsbær og juice, toppet med granola, banan, nøtter og kokos. Én etter én kommer elevene på Fagerborg skole i Oslo innom for å spise frokost før de småløper inn i første time.

Frokostregningen tar bydel St. Hanshaugen, foreløpig én gang i uka.

Bare rundt halvparten av norske ungdommer (første klasse på videregående) får i seg mat før de starter skoledagen. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Undersøkelsen gjøres jevnlig blant skoleelever i en rekke land (se faktaboks lenger ned).

FROKOST: - Hvis jeg ikke får i meg mat om morgenen blir jeg gretten og lærer mindre, sier tiendeklassingen Nils Kristian Bondy (15). Foto: Tine Faltin
FROKOST: - Hvis jeg ikke får i meg mat om morgenen blir jeg gretten og lærer mindre, sier tiendeklassingen Nils Kristian Bondy (15). Foto: Tine Faltin Vis mer

- Kjempebra tilbud. Og veldig sunt. Dette kunne vi gjerne hatt hver dag, sier tiendeklassingen Nils Kristian Bondy (15).

Han har foreldre som passer på, og spiser frokost hjemme de andre dagene i uka. På benken ligger taco-matpakke laget av mor. Nils kommer til å ha energi hele skoledagen.

Morgenstress

Ikke alle har det slik. Nils tror mange familier har mye stress. Noen har det også vanskelig. Da blir det ikke mat før man løper av gårde.

- Rundt halvparten av landets 16-åringer spiser frokost. Det synes jeg er urovekkende få, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

FROKOSTFAN: Jo eldre barn, jo mindre frokost, viser statistikken. - Sett støtet inn på frokosten, sier folkehelseminister Åse Michaelsen. Foto: Nina Hansen
FROKOSTFAN: Jo eldre barn, jo mindre frokost, viser statistikken. - Sett støtet inn på frokosten, sier folkehelseminister Åse Michaelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Ungdom bør få i seg frokost slik at de klarer å konsentrere seg i timene før lunsj. Det er vanskelig å holde konsentrasjonen og humøret oppe når man er sulten.

Hun er ikke i tvil om hvordan barn best skal rustes for læring: Gjennom riktig næring.

GODT MED GRATIS: Daris Mutevelic er glad for det ukentlige frokosttilbudet. Resten av uka spiser han frokost hjemme. Foto: Tine Faltin
GODT MED GRATIS: Daris Mutevelic er glad for det ukentlige frokosttilbudet. Resten av uka spiser han frokost hjemme. Foto: Tine Faltin Vis mer

Fagerborg-eleven Daris Mutevlic (14) mener frokost burde innføres på flere skoler.

- Det aller beste er den varme toasten. Den smelter i munnen, sier han.

Daris tror at mange på skolen ikke spiser frokost. De får ikke med seg vanen hjemmefra.

Prøveordninger virker

Hos 10.-klassinger spiser 59 prosent frokost, men tallet er 56 prosent blant 1. videregående elever.

Det betyr at nesten halve klassen stiller til første time på tom mage. Det merker lærerne. Mange elever sløver seg gjennom undervisningen fram til storefri.

ENERGI: Ungdomskonsulent Benedicte Mortensen har smoothien klar når elevene kommer om morgenen. Foto: Tine Faltin
ENERGI: Ungdomskonsulent Benedicte Mortensen har smoothien klar når elevene kommer om morgenen. Foto: Tine Faltin Vis mer

Folkehelseministeren har fått oversikt over resultatene fra en tilskuddsordning der 23 norske kommuner og en offentlig godkjent privat skole har prøvd ut ulike matordninger i skolen og på SFO. Det er gjort forsøk med både frokost, lunsj og fruktordninger. Erfaringene er gode, og vil samles i idébanken til Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

Ordningen i regi av bydel St. Hanshaugen på Fagerborg skole har eksistert i tre år. Tilbudet omfatter varm lunsj fire dager i uka og frokost en dag ukentlig, hovedsakelig vegetarisk og økologisk. Frokosten er gratis, lunsjen koster 20 kroner.

MORGEN: Allerede før klokka åtte er mange elever innom Haugenkafeen, bydel St.Hanshaugens kombinerte skolekantine og ungdomsklubb på Fagerborg skole. Foto: Tine Faltin
MORGEN: Allerede før klokka åtte er mange elever innom Haugenkafeen, bydel St.Hanshaugens kombinerte skolekantine og ungdomsklubb på Fagerborg skole. Foto: Tine Faltin Vis mer

Helse- og miljøavdelingen i bydelen drifter prosjektet, skolen står for lokaler og NAV med personalressurser.

Det sosiale har stor betydning, viser evalueringen av prøveordningen i kommunene. Å spise sammen er hyggelig og gjør at man føler seg inkludert. For noen får det ned skolefraværet. Det ser ikke minst NAV nytten av.

Mat i farta

Mange ungdommer sover heller et kvarter lenger enn å spise.

Ungdomskonsulent Benedicte Isabel Mortensen, som drifter frokostilbudet på Fagerborg skole, ser det tydelig.

- Mange kommer i siste liten og har ikke tid til å sette seg ned. Vi prøver å lage mat som kan tas med inn i timen. Da får de i seg noe, sier Benedicte Isabel Mortensen

BEDRE RUSTET: Elever som benytter skolen gratis frokosttilbud mer utbytte av undervisningen de første timene, mener rektor Elin Brandsæter ved Fagerborg skole i Oslo. Foto: Tine Faltin
BEDRE RUSTET: Elever som benytter skolen gratis frokosttilbud mer utbytte av undervisningen de første timene, mener rektor Elin Brandsæter ved Fagerborg skole i Oslo. Foto: Tine Faltin Vis mer

Mellom 30 og 50 av skolens 450 elever benytter frokosttilbudet. Likevel er både bydelen og skolen er fornøyd.

- Vi ønsker å jobbe med ungdommen forebyggende, i et folkehelseperspektiv. Det gjør vi her, sier Mortensen.

- De elevene som ellers ikke ville spist frokost er mer «påskrudd» for læring etter å ha spist frokost på skolen, sier rektor Elin Brandsæter.

Skolen jobber for å gjøre tilbudet mer kjent, men synes det er viktigst å nå dem som ikke spiser hjemme.

- Vår elevmasse er sammensatt. Mange har et svært godt utgangspunkt, sier hun.

Dropper frokost og matpakke
Ungdommer som dropper frokost har sjeldnere med seg matpakke på skolen sammenliknet med dem som spiser frokost, viser en undersøkelse om ungdoms matvaner i regi av opplysningskontorene for landbruket og Norges sjømatråd.

I stedet handler de oftere i butikk, kiosk, gatekjøkken utenfor skolen.

På Fagerborg går færre i butikken etter at kantina fikk sunn og billig lunsjmat og gratis frokost.

- Vi klarer i større grad å holde dem her, sier rektor.

Kunnskapen om hva som er sunn mat har ungdommen inne. Det er etterlevelsen av kostrådene som er utfordrende i målgruppen, viser flere undersøkelser

Det er ingen hemmelighet at ungdom er glad i søt mat.

- Noen går på Bunnpris og kjøper bolle og energidrikk, sjokolade og potetgull, masse dritt. Da blir de helt sånn, sier Daris, og viser hvordan noen blir nærmest «elektriske» av den type inntak.

ALTERNATIVET: Mange ungdommer satser på bolle og energidrikk, eller ingenting om morgenen.
ALTERNATIVET: Mange ungdommer satser på bolle og energidrikk, eller ingenting om morgenen. Vis mer

Klasseskille

Ungdom av foreldre med lav utdannelse dropper frokost i større grad enn de med foreldre med høyere utdannelse, viser en annen undersøkelse om ungdoms spisevaner fra opplysningskontoret for frukt og grønt.

Også boka «Kroppsklemma» av Kari Løvendahl Mogstad forteller om ungdommer som dropper frokost. Den viser at mange i tillegg hopper bukk over lunsjen og nærmest lever på cola. Mogstad er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

Mange kommuner ønsker å forlenge ordningene sine etter prøveperioden med statlig tilskudd.

- Det er veldig gledelig å se, sier folkehelseminister Michaelsen.

På Fagerborg skole ønsker elever og ernæringsrådgiver en utvidelse av frokosten. Men, det bør ikke gå på bekostning av lunsjtilbudet.

- Til lunsj er det satt av tid til å spise. Det er det ikke til frokost. Et sunt og næringsrikt måltid midt på dagen har stor verdi, sier ungdomskonsulent Benedicte Mortensen.

Folkehelseministeren er ikke i tvil om hva hun ønsker seg.

- Vi er et matpakkeland. Brødmåltider er enkle og sunne. At flere skoler nå ser ut til å satse på frokost, om det er havregrøt eller brødskiver, viser at manglende frokostspising er en utfordring. Mange erfarer at et slikt tilbud har god effekt.