Statsråden varsler nye grep:

Sjokkrapport om 16-åringers frokostvaner: - Urovekkende

Mange ungdommer sover heller et kvarter lenger enn å spise. Osloskole har suksess med frokosttilbud i skolen.

NOEN KLARER DET. Bydel St.Hanshaugen driver ungdomkafeen og kantina på Fagerborg ungdomskole. En gang i uka er det gratis frokost. Her er ungdomskonsulent Benedicte Mortensen med dagens tilbud, smoothiebowl med frukt og nøtter. Foto: Tine Faltin
NOEN KLARER DET. Bydel St.Hanshaugen driver ungdomkafeen og kantina på Fagerborg ungdomskole. En gang i uka er det gratis frokost. Her er ungdomskonsulent Benedicte Mortensen med dagens tilbud, smoothiebowl med frukt og nøtter. Foto: Tine Faltin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Smoothie med skogsbær og juice, toppet med granola, banan, nøtter og kokos. Én etter én kommer elevene på Fagerborg skole i Oslo innom for å spise frokost før de småløper inn i første time.

Frokostregningen tar bydel St. Hanshaugen, foreløpig én gang i uka.

Bare rundt halvparten av norske ungdommer (første klasse på videregående) får i seg mat før de starter skoledagen. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Undersøkelsen gjøres jevnlig blant skoleelever i en rekke land (se faktaboks lenger ned).

- Kjempebra tilbud. Og veldig sunt. Dette kunne vi gjerne hatt hver dag, sier tiendeklassingen Nils Kristian Bondy (15).

Han har foreldre som passer på, og spiser frokost hjemme de andre dagene i uka. På benken ligger taco-matpakke laget av mor. Nils kommer til å ha energi hele skoledagen.

Morgenstress

Ikke alle har det slik. Nils tror mange familier har mye stress. Noen har det også vanskelig. Da blir det ikke mat før man løper av gårde.

- Rundt halvparten av landets 16-åringer spiser frokost. Det synes jeg er urovekkende få, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.