VANSKELIG JUL: Dagens eldre har fordoblet alkoholforbruket på et par tiår. Stadig flere voksne gruer seg til å være sammen med sine foreldre. «Sofie» er en av dem. Da hun fikk barn, valgte hun å holde kontakten med faren sin, på egne premisser.
VANSKELIG JUL: Dagens eldre har fordoblet alkoholforbruket på et par tiår. Stadig flere voksne gruer seg til å være sammen med sine foreldre. «Sofie» er en av dem. Da hun fikk barn, valgte hun å holde kontakten med faren sin, på egne premisser.Vis mer

Fordobling i eldres alkoholforbruk:

Sjokktall: Fulle besteforeldre ødelegger julaften for «Sofie»

Sofie er nettopp blitt mor. Under tvil har hun gitt faren sin lov til å bli kjent med barnebarnet.

(Dagbladet.): Hun er i slutten av 20-åra, har samboer, nytt hus, en nesten ferdig mastergrad og har nettopp fått sitt første barn. Ansiktet er åpent og harmonisk, erfaringene hennes er såre og vonde.

I oppveksten gledet hun seg til julaften, men når gaveutdelingen var over, ventet hun bare på at en ny dag skulle komme.

FORTJENER EN BESTEFAR: Hun er bare noen måneder og full av tillit til verden. Klarer bestefar å være bestefar i jula eller vinner alkoholen?
FORTJENER EN BESTEFAR: Hun er bare noen måneder og full av tillit til verden. Klarer bestefar å være bestefar i jula eller vinner alkoholen? Vis mer

- Det er ikke det at jeg ikke liker jul. Jeg liker at familien samles, spiser god mat og utveksler gaver. Det jeg ikke liker, er det som kan komme når middagen er over, sier «Sofie».

Hun tok kontroll over seg selv og gikk og la seg. Så slapp hun å utsette seg for vonde ting.

Åra har gått, hun er blitt voksen, faren drikker ennå.

Egentlig ville hun ikke at datteren skulle ha noe med ham å gjøre. Men så ombestemte hun seg.

- Jeg vil at barnet mitt skal ha en bestefar. Jeg må legge alkoholen og fortida bak meg, sier hun.

Passet på pappa

Hun var ikke engang tenåring da foreldrene skilte lag. Etter skilsmissen var det hun som passet på pappa. Hun som sto opp og slo av glovarme stekeplater midt på natta, la teppe over ham, og fikk seg noen timers søvn før hun skulle på skolen.

Når hun fant pappas småflasker, tømte hun dem ut. Hva alkoholmisbruket hans har gjort med henne, har hun aldri sagt til ham. Hun er redd for reaksjonen. Hun tør ikke stå fram med eget navn. Det blir for skummelt.

«Jeg vil at barnet mitt skal ha en bestefar. Jeg må legge alkoholen og fortida bak meg.» Sofie

- Bare at jeg snakker med dere, føles som om jeg går bak ryggen hans, sier hun.

Fulle besteforeldre

Tusenvis av barn i Norge gruer seg til jul. Mindre kjent er det at stadig flere voksne gruer seg til å være sammen med sine foreldre.

DRIKKER MER: Alkoholforbruket er doblet hos eldre på et par tiår. Eldre tåler alkohol dårligere enn yngre og mange kombinerer alkohol med legemidler. Det skaper problemer for dem selv og omgivelsene. Foto: Shutterstock
DRIKKER MER: Alkoholforbruket er doblet hos eldre på et par tiår. Eldre tåler alkohol dårligere enn yngre og mange kombinerer alkohol med legemidler. Det skaper problemer for dem selv og omgivelsene. Foto: Shutterstock Vis mer

Dagens eldre har fordoblet alkoholforbruket på et par tiår. Mange utvikler et alkoholproblem når de er 60 og 70 år. Dagbladet har tidligere i høst fortalt om voksne som oppsøker Borgestadklinikken for å få hjelp - til sine foreldre.

Det handler om partykultur, sydenreiser, nytelsesbehov, bedre økonomi og aksept for alkohol i stadig flere sammenhenger.

Før drakk ikke bestemor og bestefar seg fulle. Nå får de ikke lenger passe barnebarna.

Sofie vet at faren kan være hjelpsom og god å sitte på fanget til. Det er blant hennes beste barndomsminner. Å bruke ham som barnevakt? Neppe.

- Tenk om han tok et glass og glemte at han passet barn.

La skylden på seg selv

Sofie snakket ikke med noen om pappas alkoholproblemer før hun var over 20 år. Da kom alt ut av henne på en gang. Etter mange år i terapi vet hun at det ikke var hennes skyld, at det ikke er henne det er noe galt med. Det er aldri barns skyld at voksne drikker.

Hun prøver å tenke positivt. Alkoholmisbruket hans gjorde henne tidlig voksen. Hun er blitt en ansvarlig person med enorm arbeidskapasitet og ryddig økonomi.

- Mitt barn skal aldri oppleve at sparepengene hennes blir brukt til å betale strømregninga, sier hun.

Ekstremt kontrollbehov

Prisen hun betaler, er at hun lever på høygir med et ekstremt kontrollbehov. Hun klarer ikke kaos, synes det er vanskelig å ha folk innpå seg og synes livet med et spedbarn i huset er en enorm utfordring.

STERKE HISTORIER: Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-Til er ofte opprørt over hva folk forteller henne om rus. Akkurat nå forteller at de gruer seg til jul. Sofie tar sjansen på at faren ikke skal ødelegge med å drikke seg full hos henne på julaften.
STERKE HISTORIER: Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-Til er ofte opprørt over hva folk forteller henne om rus. Akkurat nå forteller at de gruer seg til jul. Sofie tar sjansen på at faren ikke skal ødelegge med å drikke seg full hos henne på julaften. Vis mer

- Jeg må ha reserveløsning for reserveløsningen og planlegge alt. Jeg planlegger til og med når jeg skal være spontan, sier hun.

Bestefar den trygge havna

Første gang pappa var så full at hun måtte skjermes, ble hun båret ut av senga og plassert et annet sted, så hun ikke skulle se hvilken tilstand han var i. Hun var knapt begynt på skolen, men skjønte at det var alvorlig.

ENDELIG FERIE: Det går unna med alkohol i mange hjem i desember. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ENDELIG FERIE: Det går unna med alkohol i mange hjem i desember. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Da foreldrene ble skilt, følte hun seg som en pakke som ble flyttet en gang i uka. Hun ville være grei mot faren og turte ikke å si at hun ville bo bare hos moren. Men moren fikk snart ny familie, og Sofie fikk følelsen av å være i veien.

- Det var akkurat som om jeg var en påminnelse om det hun hadde gått gjennom og ville legge bak seg, sier hun.

BESKYTTER: Sofies barn skal aldri oppleve at mor og far drikker for mye. Bestefar må bevise at han klarer å være edru før han får mer innpass hos henne og barnebarnet.
BESKYTTER: Sofies barn skal aldri oppleve at mor og far drikker for mye. Bestefar må bevise at han klarer å være edru før han får mer innpass hos henne og barnebarnet. Vis mer

At det har gått bra med henne, tror hun har med bestefaren å gjøre.

- Jeg dro til ham etter skolen. Snakket, fikk mat og gjorde lekser Han støttet meg og drømmene mine for framtida. Jeg ville studere i et land langt borte og bli noe stort.

Så døde han. Redningen hennes da ble hesten.

- Hesten var der uansett, alltid like glad for å se meg.

Drømmen hennes er en gård med hester hvor hun kan gi omsorg til vanskeligstilt ungdom. Hun vet de er mange.

- Snakk om det, ikke gjem det inni deg. Gå til noen du er trygg på, er rådet hennes til dem som sliter.

Fra kamferdrops til bag-in-box

I en undersøkelse fra i fjor oppgir 16 prosent av alle foreldre at de har opplevd besteforeldres drikking sammen med barnebarna som «problematisk».

Mødrene er spesielt bekymret og en av fem sier at de har oppfattet alkoholbruken som et problem.

En av 10 har latt være å la barn eller bonusbarn overnatte hos sine besteforeldre på grunn av deres alkoholvaner.

Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i den frittstående alkovettorganisasjonen Av-og-Til, er bekymret over omfanget. Hun kaller utviklingen «fra kamferdrops til bag-in-box».

- Besteforeldre er viktige i alle barns liv Det er utrolig synd at alkohol skal komme i veien for forholdet mellom barnebarn og besteforeldre, sier hun.

Sårt tema

Mange eldre blir indignerte når temaet kommer opp. De vil ha frihet til å bestemme selv.

SKREMMER: Det handler ikke om hvor mye du tåler, men hva de rundt deg er komfortable med. Barn trives best når voksne oppfører seg som de pleier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKREMMER: Det handler ikke om hvor mye du tåler, men hva de rundt deg er komfortable med. Barn trives best når voksne oppfører seg som de pleier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Det holder ikke, sier Nyborg Eriksen.

Hun hører om familier med barn som ønsker seg sengetøy til jul, slik at de kan skylde på sengetøyet og gå og legge seg når gavene er delt ut.

- De planlegger flukten fra stua lang tid i forveien. Det gjør meg rasende. Ingen barn skal behøve å ha det slik, sier hun.

Hun forteller om storebroren som tok med lillebroren på badet, låste døra og holdt ham for ørene hele julekvelden. Det var det eneste han kunne gjøre for å beskytte ham.

- Voksne må slutte å tenke «hvor mye tåler jeg». Det de må spørre seg om er «hvor mye tåler barnet mitt», uansett alder på barnet, sier Nyborg Eriksen.