Underernæring på sykehjem

Sjokktall om eldre som sliter med å spise:- Tre tiltak som redder liv

Helseminister Bent Høie er overbevist om at mange eldre kan reddes fra å sulte i hjel på norske sykehjem.

DRAMATISKE TALL: Altfor mange eldre mangler er underernærte og mangler oppfølgingsplan i kommunen sin. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISKE TALL: Altfor mange eldre mangler er underernærte og mangler oppfølgingsplan i kommunen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samtidig som stortingsvalget nærmer seg med stormskritt, kommer Helsedirektoratets nye rapport om oppfølging av ernæring hos beboere på sykehjem.

Tallene er dramatiske og viser at 36 prosent av beboerne i 2016 risikerer underernæring. Nesten én av tre eldre i denne svært utsatte gruppen (29,3 prosent) hadde ikke fått utarbeidet en ernæringsplan i sin kommune.

Det er store variasjon mellom fylkene: I Oslo hadde 78 prosent fått kartlagt sin ernæringsstatus, mot kun 18 prosent i Sør-Trøndelag. Av hjemmeboende eldre over 67 år viste de innkommende svarene at én av fire (26 prosent) hadde risiko for underernæring. Samtidig ber direktorat om at man tolker tallene med forsiktighet, fordi ulikheter mellom kommuner og fylker kan skyldes underrapportering.

Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet er ikke overrasket over tallene. Hun viser til tilsvarende tall fra Helsedirektoratet hvor det i 2015 framkom at 20-60 prosent av eldre - som mottar kommunale tjenester - er underernærte, eller i en ernæringsmessig risikosone.

Vil ha screening av samtlige beboere

- Det går hardt ut over helsen, og også livskvaliteten. Det er større fare for skader og behov for medisiner. De eldre fortjener virkelig at dette kommer på plass, sier Vie til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer