Solkremer trekkes tilbake etter at Mattilsynet avslørte triksing med innholdet

Sjokktall: Solkrem til baby inneholdt null beskyttelse

En av solkremene i Mattilsynets ferske kontroll var merket med faktor 50+, men inneholdt ikke solfaktor i det hele tatt.

HØY NOK FAKTOR? Det hjelper lite å smøre seg hvis innholdet i solkremen ikke stemmer med det som står på tuben. Ferske funn viser at solfaktoren ofte er lavere enn angitt. Ill.foto: Mattilsynet
HØY NOK FAKTOR? Det hjelper lite å smøre seg hvis innholdet i solkremen ikke stemmer med det som står på tuben. Ferske funn viser at solfaktoren ofte er lavere enn angitt. Ill.foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk stikkprøvekontroll foretatt av Mattilsynet ble det avslørt at ni av 17 tilfeldig utvalgte solkremer hadde dårligere beskyttelse enn solfaktoren som var angitt på pakningen. To av solkremene, begge beregnet på barn, viste så store avvik at Mattilsynet nedla forbud mot salg av produktene.

- Vi er overrasket over at vi fant såpass mange avvik, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet til Dagbladet.

17 solkremer av 13 ulike merker, alle med solfaktor 30 eller høyere, ble analysert av Mattilsynet i årets undersøkelse. Kremene ble kjøpt på apotek, i butikker og i nettbutikker, i ulike former som krem, lotion og spray, og med ulike solfaktorer.

Solkrem uten beskyttelse

De ni produktene som ikke holdt mål, hadde ifølge Mattilsynets analyser alle lavere solfaktor enn oppgitt fra produsenten.

Ett av produktene - franske «Acorelle Sun Cream for Babies SPF 50+» - inneholdt så lite solfaktor, at kontrollørene mener det ikke kan kalles et solbeskyttelsesprodukt.

«Produktet mislyktes i henhold til kritiske bølgelengder, og tilfredsstiller dermed ikke standarden for et solbeskyttelsesprodukt», heter det om produktet i Mattilsynets rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer