Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Solkremer trekkes tilbake etter at Mattilsynet avslørte triksing med innholdet

Sjokktall: Solkrem til baby inneholdt null beskyttelse

En av solkremene i Mattilsynets ferske kontroll var merket med faktor 50+, men inneholdt ikke solfaktor i det hele tatt.

HØY NOK FAKTOR? Det hjelper lite å smøre seg hvis innholdet i solkremen ikke stemmer med det som står på tuben. Ferske funn viser at solfaktoren ofte er lavere enn angitt. Ill.foto: Mattilsynet
HØY NOK FAKTOR? Det hjelper lite å smøre seg hvis innholdet i solkremen ikke stemmer med det som står på tuben. Ferske funn viser at solfaktoren ofte er lavere enn angitt. Ill.foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk stikkprøvekontroll foretatt av Mattilsynet ble det avslørt at ni av 17 tilfeldig utvalgte solkremer hadde dårligere beskyttelse enn solfaktoren som var angitt på pakningen. To av solkremene, begge beregnet på barn, viste så store avvik at Mattilsynet nedla forbud mot salg av produktene.

BESKYTTELSE: De to produktene som fikk salgsforbud var spesiallaget for barn. Foto: Shutterstock
BESKYTTELSE: De to produktene som fikk salgsforbud var spesiallaget for barn. Foto: Shutterstock Vis mer

- Vi er overrasket over at vi fant såpass mange avvik, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet til Dagbladet.

17 solkremer av 13 ulike merker, alle med solfaktor 30 eller høyere, ble analysert av Mattilsynet i årets undersøkelse. Kremene ble kjøpt på apotek, i butikker og i nettbutikker, i ulike former som krem, lotion og spray, og med ulike solfaktorer.

IKKE FORNØYD: Over halvparten av solkremene Mattilsynet analyserte, inneholdt lavere solfaktor enn angitt på pakken. Seniorrådgiver, Rune Jemtland. Foto: Mattilsynet
IKKE FORNØYD: Over halvparten av solkremene Mattilsynet analyserte, inneholdt lavere solfaktor enn angitt på pakken. Seniorrådgiver, Rune Jemtland. Foto: Mattilsynet Vis mer

Solkrem uten beskyttelse

De ni produktene som ikke holdt mål, hadde ifølge Mattilsynets analyser alle lavere solfaktor enn oppgitt fra produsenten.

Ett av produktene - franske «Acorelle Sun Cream for Babies SPF 50+» - inneholdt så lite solfaktor, at kontrollørene mener det ikke kan kalles et solbeskyttelsesprodukt.

«Produktet mislyktes i henhold til kritiske bølgelengder, og tilfredsstiller dermed ikke standarden for et solbeskyttelsesprodukt», heter det om produktet i Mattilsynets rapport.

NULL BESKYTTELSE: Tuben sier 50+. Analysen sier null. Produktet er tatt ut av salg.
NULL BESKYTTELSE: Tuben sier 50+. Analysen sier null. Produktet er tatt ut av salg. Vis mer

Les svaret til importøren av Acorelle lenger nede i artikkelen: - Feil testmetode av Mattilsynet

Denne og en annen krem - «Australian Gold Kids 50» - fikk omsetningsforbud av tilsynet.

- Hvordan ser Mattilsynet på at det er to produkter spesialberegnet på barn som fikk dårligst resultater?

- Vi ser alvorlig på dette, da barn er en sårbar gruppe, og har derfor innført omsetningsforbud for de to nevnte produktene. Solkremene skal være like gode, uavhengig av om de er til barn eller voksne, svarer Jemtland.

Han påpeker at det av helsemessige årsaker er viktig å merke solkrem med korrekt solfaktor, slik at folk skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB- og UVA-stråling.

- I tillegg er det viktig at små barn tar pauser fra sola, har muligheten til å leke i skyggen og har på seg lette klær. Kreftforeningen har laget noen gode solvettregler, som passer for både små og store, opplyser han.

Følger opp importørene

- Hvordan vil Mattilsynet følge opp resultatene fra stikkprøvekontrollen av solproduktene?

- Mattilsynet har fulgt opp de norske importørene og distributørene, og bedt om en tilbakemelding på de funnene som er gjort. En del virksomheter har sendt inn dokumentasjon på egne analyser, eller har satt i gang med slike analyser først nå. Ifølge reglene skal de ha denne dokumentasjonen før de starter å selge solkremer.

Som oftest er ikke dokumentasjonen god nok fra importørenes og distributørenes side, forteller Jemtland. Enten er det brukt andre analysemetoder enn de europeiske standardene EU og Mattilsynet anbefaler, eller så finnes det ikke oppdaterte analyser for de produktene Mattilsynet har tatt prøver av.

- Mattilsynet får bistand av svært gode internasjonale fagmiljøer ved eksterne analyselaboratorier til å gjøre vurdering av innsendt informasjon, slik at bransjen kan være trygg på at den er godt ivaretatt.

- Vil Mattilsynet gjennomføre hyppigere kontroller av solkremer etter disse resultatene?

- Resultatene fra årets analyser av disse utvalgte av solkremene er dårligere enn resultatene fra en undersøkelse vi gjorde i 2014. Utvalget er imidlertid begrenset, så vi kan ikke si at våre funn reflekterer tilstanden i solkremmarkedet generelt. Mattilsynet fører regelmessig stikkprøvebaserte kontroller for å kontrollere at bransjen er bevisste på det ansvaret de har. Vi vil fortsette med denne typen kampanjer, men hvor ofte det blir kan vi ikke nå si nå.

Ikke tilfredsstillende

Jemtland understreker at det er solkrembransjen selv som har ansvaret for at de kosmetiske produktene er trygge og holder det de lover. Mattilsynet konkluderer i sin rapport med at funnene viser at bransjen har en jobb å gjøre med tanke på solkrem. Tilsynet peker på at over halvparten av de kontrollerte solkremene ikke har korrekt angitt solfaktor, og gir funnene betegnelsen «ikke tilfredsstillende».

FEIL INNHOLD: Barnekremen merket SPF 50 inneholdt faktor 6. Produktet er tatt ut av salg.
FEIL INNHOLD: Barnekremen merket SPF 50 inneholdt faktor 6. Produktet er tatt ut av salg. Vis mer

- I tillegg til å sikre at de selger solkrem med riktig merking av solfaktor, må de sørge for merking som ivaretar at solkremen blir brukt riktig. Det er viktig å merke med korrekt solfaktor av helsemessige årsaker, slik at forbrukerne skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB og UVA-stråling, sier seniorrådgiver Rune Jemtland.

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) tar resultatene fra Mattilsynets solkremkontroll til etterretning.

- De avvikene som er funnet blant et av våre medlemmer er allerede tatt hånd om av leverandør. Forskjeller i målte verdier og deklarert faktor er overraskende også for oss. Utover dette er det gledelig at øvrige merker fra våre medlemmer får godkjent resultat», sier administrerende direktør, Finn Rasmussen.

Han roser Mattilsynet for å bruke ressurser på kontroller av denne typen, og mener dette sikrer forbrukerne trygge produkter.

- Velg kjente merkevarer

OVERRASKET: Bransjen jobber hardt for å gi forbrukerne trygge produkter, opplyser Finn Rasmussen i KLF. Foto: Jarle Nyttingnes
OVERRASKET: Bransjen jobber hardt for å gi forbrukerne trygge produkter, opplyser Finn Rasmussen i KLF. Foto: Jarle Nyttingnes Vis mer

- Det er i alles interesse at markedet jevnlig blir kontrollert for å luke ut aktører som ikke tilfredsstiller gjeldende bransjenormer. Bransjen som jeg representerer, og medlemmene i KLF, arbeider hardt hver dag for å sørge for at norske forbrukere får tilgang til trygge produkter. Dette gjør vi gjennom et tett samarbeid med myndigheter og ledende kompetansemiljøer i hele Europa, sier Rasmussen.

Hans råd til alle som er bekymret for om solproduktene holder mål, er å velge kjente merkevarer.

Mattilsynets resultater bekreftes av funn fra liknende undersøkelser i andre land, forteller Rune Jemtland i Mattilsynet:

- Nylige undersøkelser fra andre land bekrefter våre funn. Undersøkelser fra USA i 2016 viser at veldig mange solkremer ikke gir den solfaktorbeskyttelsen de påstår. Undersøkelser fra New Zealand i 2017 avdekket også at mange solkremer var merket med for høy solfaktor.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra importørene av de to produktene som fikk omsetningsforbud, Acorelle-importøren svarer i egen faktaboks.

Tross lite tilfredsstillende resultater, oppfordrer Mattilsynet likevel alle til å fortsette å bruke solkrem med middels til høy faktor.

Her er Mattilsynets analyseresultater. Tallene i høyre kolonne viser hva solkremen faktisk inneholder av beskyttelse. Det øverste produktet i tabellen hadde for lave verdier og kan etter tilsynets vurdering ikke kalles et solbeskyttelsesprodukt.

ProduktnavnMerket solfaktor på produktHøyest mulige tilllatt merket solfaktor på produktMålgruppe
Acorelle Sun cream for Babies50+-Barn
Acorelle Tinted Sun Cream3020Voksne
Cosmica Kids Extra Sensitive Sun Cream3015Barn
Cosmica Sun solspray3025Voksne
Baby Sun Care Milk3020Barn
Dermica Kids solkrem3030Barn
Soltan Kids dry touch3030Barn
Dermica Kids solspray3020Barn
Australian Gold506Barn
Declare High Protection3015Voksne
Harmoni Kids3030Barn
Korres 50 for children5030Barn
Piz Buin3030Voksne
Riemann P203030Voksne
Vichy ideal Soleil50+50+Barn
Vichy Ideal Soleil3030Voksne
LRP (La Roche-Posay)50+50+Barn

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!