Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Frps plan for å skrote sukkeravgiften:

Sjokktallene på grensa får KrF og Frp til å fly i tottene på hverandre: - Alarmen har gått for lengst

Den eksplosive grensehandelen gjør at 12 000 arbeidsplasser i Norge står i fare. - Alarmen burde ha gått for lengst, sier direktøren for Virke dagligvare.

GODTERIKRANGEL: Frp ønsker å skrote sukkeravgiften, men beholde 350 kroners grensen på avgiftsfritt nettkjøp. Det får flere partier til å koke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
GODTERIKRANGEL: Frp ønsker å skrote sukkeravgiften, men beholde 350 kroners grensen på avgiftsfritt nettkjøp. Det får flere partier til å koke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Søndag vedtok Frp's landsmøte å be sin egen stortingsgruppe vurdere å skrote sukkeravgiften. Et kompromiss med KrF gjorde at regjeringa i januar økte denne avgiften med 83 prosent. Samtidig ble avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42 prosent.

En analyse utarbeidet av Menon Economics viser at den voldsomme grensehandelen koster nær 12 000 arbeidsplasser og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning. I tillegg til kommer de tapene som følge av den nettbaserte grensehandelen.Virke-direktør Ingvill Størksen sier at det bråkaster med å få bremset handelslekkasjen gjennom å droppe sukkeravgiften, men det er også avgjørende å få tettet det avgiftsfrie smutthullet på pakker under 350 kroner, kjøpt fra utlandet.

- Gir ingen folkehelsegevinst

ENGASJERT: Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare
ENGASJERT: Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare Vis mer

- Vi er glade for at Frp har lyttet til handelen og vil reversere avgiften på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer, men det er problematisk at de ikke vil droppe 350 kroners regelen også. Det hjelper lite at dagligvarekjedene i Norge har gjort en kjempejobb for å redusere salget av sukker i varene sine - så lenge en kunde samtidig kan hente godteri postsendt fra Sverige i samme butikken til langt lavere priser, sier hun.

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener at FrP og Siv Jensen må legge fram et statsbudsjett for 2019 uten den nye sukkeravgiften.

- Avgiften rammer norske arbeidsplasser og den gir ingen folkehelsegevinst, framholder hun overfor Dagbladet.

- Hva tenker du om Frp's ønske om å skrote sukkeravgiften, men at de samtidig ønsker å beholde 350 kroners regelen på nettkjøp?

- Det mener jeg viser at de ikke bryr seg om å trygge norske arbeidsplasser som rammes. Arbeiderpartiet vil redusere og aller helst fjerne 350 kronersregelen for netthandel, kvitterer Ingvild Kjerkol.

Frp's helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud mener at KrFs ønske om å øke avgiften for å bedre folkehelsa, har spilt fallitt:

- Grensehandelen har vært et stort problem over lang tid. Det hjelper ikke å gjøre sukkerholdige varer dyrere i Norge, når nordmenn i hopetall kjøper de samme varene i Sverige - og gjerne enda mer enn de pleier. I møter med Coca-Cola, Ringnes og andre aktører har jeg opplevd den dype bekymringen om store tap av arbeidsplasser, sier Hoksrud.

Vil ikke gi opp FrP-seier

- Dere var selv med på å innføre avgiften i januar. Hvordan skal den kunne reverseres rent praktisk?

- Det vil jeg overlate til mine kolleger i finanskomiteen å svare på, men jeg håper at KrF ikke er fastlåste for enhver pris. Den beste måten å redusere sukkerforbruket i Norge, er hvordan dagligvarebransjen og produsentene selv jobber for å få fram sunnere løsninger. Avgifter er ikke løsningen, mener Frp-politikeren.

Helge-André Njåstad (FrP) i finanskomiteen på Stortinget mener at nye grensehandelstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i juni kan bli utslagsgivende for at KrF og regjeringspartiene finner fram til en ny løsning:

- Da vi klarte å redusere brennevinsavgiften under tiden til regjeringa Bondevik 2, gikk både smugling og grensehandel ned. Det samme vil skje dersom vi får reversert sukkeravgiften, mener Njåstad.

- Hvordan vil dere kompensere millionene som da blir borte i revidert statsbudsjett?

- Den diskusjonen tar vi ikke i media.

- KrF er også opptatt av å fjerne 350 kroners regelen for avgiftsfri netthandel med utlandet. Kan dere komme dem i møte her?

- Nei, det er ikke aktuelt å gi KrF medhold her. 350-kronersregelen er en FrP-seier, slik at norske forbrukere skal handle rimelige ting fra utlandet uten ekstra gebyr fra posten på over 100 kr per sending. Vi vil ikke gi opp den, sier Njåstad.

- Regjeringen må ha god råd

På spørsmål fra Dagbladet om KrF er villig til å diskutere 350-kroners grensa, svarer finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad følgende:

- KrF er opptatt av verdiskapning og å skape arbeidsplasser i Norge. Virke anslår at dersom vi fjerner 350 kronersgrensa, kan det bety 4500 nye arbeidsplasser og økte inntekter for staten på minimum 1,7 milliarder kroner. Når vi i tillegg vet at en fjerning vil bety en viktig begrensning i grensehandelen, så har regjeringen god råd dersom de sier nei til å fjerne 350-kroners grensa.

- Hva tenker dere om Frp's utspill fra landsmøtet om å skrote sukkeravgiften?

- FrP må få lov til å vedta sin politikk og diskutere de saker de ønsker på sitt landsmøte. Vi forholder oss til regjeringen og til revidert nasjonalbudsjett som kommer om to uker. Å gjøre brus og godteri billigere er en lite framtidsrettet politikk og det motsatte av det andre land rundt oss også gjør.

- Er reversering av sukkeravgiften nok til å begrense grensehandelen?

- Grensehandel har lenge vært et problem, og at 78 øre dyrere 0,5 liter brus eller 3,77 kroner dyrere melkesjokolade alene er det som får folk til reise til utlandet er naivt å tro.

- Tror dere FrP bløffer når de sier de ikke vil rikke seg?

- Jeg forstår at FrP sitt landsmøte vedtar sin politikk og så ser vi fram til konstruktive forhandlinger med regjeringen, sier Ropstad

- Vil dere sondere terrenget for å forsøke å finne et flertall i opposisjonen for endringer på sukkeravgiften og 350-kroners grensa?

- KrF har fremmet et forslag om å utrede en fjerning av 350 kr-grensa. For oss er det viktig å ha et godt beslutningsgrunnlag og et enkelt og godt system for forbrukerne som kan erstatte dagens grense.

- Alarmen burde gått for lenge siden

Virke-direktør Ingvill Størksen etterlyser en kunnskapsbasert politikk for å håndtere de enorme handelslekkasjene mest effektivt:

- Da Danmark for noen år siden opplevde at mange reiste over til Tyskland for å kjøpe godteri, brus og øl, gikk den politiske alarmen da grensehandelen var på rundt fem milliarder. Politikerne vedtok da å justere avgiftene i et bredt forlik. Her i Norge har dagligvare-tapet til Sverige for lengst oversteget dette beløpet. Alarmen burde ha gått for lenge siden. Det holder ikke at KrF nå foreslår en momsløsning i stedet for sukkeravgiften. Du kan kalle det hva du vil, men det er prisforskjellen som driver folk over grensa, framholder Størksen.

NHO har tidligere reagert skarpt på at regjeringen ikke har utredet konsekvensene av tollfri netthandel.

- Siv Jensen har gjort to grove tabber, sa administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, til Dagbladet tidligere i måneden. Han trekker fram manglende statistikk og konsekvensutredning av 350-kronersgrensen:

- Det er normalt at Finansdepartementet gir Statistisk sentralbyrå (SSB) i oppdrag å bygge opp statistikk på sentrale utviklingstrekk i samfunnet. E-handel, grensekryssende e-handel, herunder 350-kronersgrensen, er et slikt område, men Finansdepartementet har ikke gitt SSB oppdrag i å bygge statistikk her, sier Brubakk.

De siste tallene fra SSB i mars viser at nordmenn brukte 15,1 milliarder kroner på grensehandel i 2017. Dette er en økning på 9,1 prosent i forhold til 2016.

- Det er altfor lenge å vente til nye tall i juni for å reagere. Vi forventer handling allerede i revidert nasjonalbudsjett. Grensehandelstallene er allerede dramatiske, og de øker, kommenterer Virke-direktør Ingvill Størksen.

- Hodeløs politikk

Senterpartiet har allerede lagt fram et forslag i Stortinget som nettopp går ut på å reversere sukkeravgiften. De foreslår også å oppheve ordningen med avgiftsfri privatimport (den såkalte 350-kronersgrensen. Fristen er 31. mai. Trygve Slagsvold Vedum, lederen av Senterpartiet, har tidligere uttalt følgende til Dagbladet:

- Det vi ser nå er resultater av en hodeløs politikk. Da vi fikk en sjokkartet avgiftsøkning på 80 prosent kombinert med moms og avgiftsfritak på handel fra utlandet, er det oppskriften på å flytte arbeidsplasser ut av Norge.

- Jeg blir overrasket om regjeringa ikke kommer med forslag om endringer i forbindelse med revidert budsjett. De burde selv se hvor galt det bærer av sted. Det er fullstendig uansvarlig politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media