Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sjokkutvikling: Henger folk fra bruer

Avokadoindustrien trues av narkomafiaen.

KJEMPER OM KONTROLLEN: Bildet viser et vernet skogsområde hvor kartellene har tatt over og begynt å dyrke avokado. Området er nå tatt tilbake av myndighetene og inspiseres her av væpnede vakter. Delstaten Michoacán i Mexico herjes av flere grupper som kjemper om kontrollen over den verdifulle avokadoindustrien. I høst mobiliserte bildebyrået AFP flere fotografer i Mexico i et prosjekt som fikk navnet «24 timer i Mexico in skyggen av vold» Siden desember 2006 er det rapportert mer enn 250 000 drap etter at myndighetene innleden kampen mot organisert kriminalitet. Foto: Enrique Castro / AFP
KJEMPER OM KONTROLLEN: Bildet viser et vernet skogsområde hvor kartellene har tatt over og begynt å dyrke avokado. Området er nå tatt tilbake av myndighetene og inspiseres her av væpnede vakter. Delstaten Michoacán i Mexico herjes av flere grupper som kjemper om kontrollen over den verdifulle avokadoindustrien. I høst mobiliserte bildebyrået AFP flere fotografer i Mexico i et prosjekt som fikk navnet «24 timer i Mexico in skyggen av vold» Siden desember 2006 er det rapportert mer enn 250 000 drap etter at myndighetene innleden kampen mot organisert kriminalitet. Foto: Enrique Castro / AFP Vis mer

19 skamferte, halvnakne kropper, ni av dem hengende fra ei bru, bærer vitne om et brutalt kartell-oppgjør i Uruapan som ligger i delstaten Michoacán i Mexico.

Det såkalte Jalisco-kartellet sier de står bak udåden. Det ble også funnet ti andre kropper i nærheten, gjennomboret med kuler.

ALVORLIG: Falko Ernst jobber for The International Crisis Group som ekspert på Mexico og advarer om alvorlige forhold som rammer avokadoindustrien. Foto: The International Crisis Group
ALVORLIG: Falko Ernst jobber for The International Crisis Group som ekspert på Mexico og advarer om alvorlige forhold som rammer avokadoindustrien. Foto: The International Crisis Group Vis mer

Disse hendelsene ble rapportert om i august. Men, så sent som denne uka ble det meldt om liknende likvidasjoner og parterte kropper i meksikansk presse - og igjen kobles Jalisco-kartellet til drapene.

De grufulle oppgjørene mellom de ulike kartellene handler om å få kontroll på narkotika. Men, nå viser det seg at den samme kartellvirksomheten også er i ferd med å infiltrere avokado-industrien.

- Den store magneten her er avokado, sier Falko Ernst til The Guardian. Han jobber for The International Crisis Group, en uavhengig organisasjon som arbeider for å unngå eskalering av kriser, blant annet gjennom å støtte lokale myndigheter.

VOKTES: Avokadoene omtales som det «grønne gullet» i Mexico. Nå infiltreres industrien av narko-mafiaen. Lokale myndigheter gjør hva de kan for å hindre at mafian overtar fullstendig. Bildet viser et sjekkpunkt langs ruten hvor man frakter avokado i Cheran, en by i den herjede delstaten Michoacán i Mexico. Innbyggerne selv har måttet ta kontroll over sikkerheten for å forsvare seg mot de kriminelle gruppene som truer med å ta over hele avokadoindustrien. Foto: Pedro Pardo / AFP
VOKTES: Avokadoene omtales som det «grønne gullet» i Mexico. Nå infiltreres industrien av narko-mafiaen. Lokale myndigheter gjør hva de kan for å hindre at mafian overtar fullstendig. Bildet viser et sjekkpunkt langs ruten hvor man frakter avokado i Cheran, en by i den herjede delstaten Michoacán i Mexico. Innbyggerne selv har måttet ta kontroll over sikkerheten for å forsvare seg mot de kriminelle gruppene som truer med å ta over hele avokadoindustrien. Foto: Pedro Pardo / AFP Vis mer

- Det er minst 20 illegale og bevæpnede grupper som kjemper om kontroll over territorier og markeder i denne delstaten. Det er ikke én stor, dominerende aktør i regionen, hvilket er med på å skape en svært langvarig og kostbar krigssituasjon, har Mexico-eksperten tidligere rapportert til The Guardian.

Milliardindustri

En rapport som ble offentliggjort forrige måned støtter oppunder dette synet. Rapporten er utarbeidet at det amerikanske analyseselskapet Verisk Maplecroft, som har spesialisert seg på risikoanalyser.

Avokado omtales gjerne som «det grønne gullet» og reflekterer hvordan industrien har eksplodert i Mexico de seinere åra. Omsetningen skal beløpe seg til svimlende 2,4 milliarder dollar i året, ifølge rapporten.

Men, skyhøye priser og en blomstrende handel har en bakside som nå begynner å bli farlig for vanlige, meksikanske bønder og småsamfunn. De store verdiene lokker til seg kriminelle organisasjoner som infiltrerer plantasjer, transportruter samt kjøps- og salgskanaler.

Å stjele innhøstet frukt anses som lite risikofullt, fordi rettslig forfølgelse er nær sagt umulig all den tid potensielle vitner frykter represalier fra kartellene.

I tillegg er det slik at kartellene ofte kan betale opptil 12 ganger mer enn minimumslønnen. Det er med på å tvinge bønder ut av det ordinære, organiserte arbeidslivet som er regulert av arbeidsmiljølover og annet. Dette er i sin tur med på å undergrave det sivile samfunnet.

Små plantasjer blir ofte overtatt av kartellene og nyplanting skjer ofte i det som i utgangspunktet har vært skogsreservater - med de miljømessige ødeleggelser det fører med seg.

Infiltrasjonen av industrien er så alvorlig at avokado kan oppfattes som like problematisk som diamanthandel og andre såkalte «konfliktvarer», heter det i rapporten.

Selges også i Norge

- Avokadoene våre kommer hovedsakelig fra Peru i tidsrommet april til oktober, og Chile fra september til april. I tillegg tar vi inn små partier fra blant annet Spania, Marokko, Mexico, Brasil og Sør-Afrika i overgangsperiodene, deriblant et lite del fra Michoacán, forteller Rema 1000s PR- og kommunikasjonssjef, Calle Hägg.

ALLE MÅ SIGNERE: Call Hãgg i Rema forteller at alle Rema 1000s leverandører må signere avtale om etisk handel. Foto: Rema 1000
ALLE MÅ SIGNERE: Call Hãgg i Rema forteller at alle Rema 1000s leverandører må signere avtale om etisk handel. Foto: Rema 1000 Vis mer

- Vi er godt kjent med problemene i Michoacán, og følger situasjonen tett. I dette området er det tusenvis av små avokado-produsenter, sier han.

- Hvordan jobber dere for å sikre at produktene som selges er etisk forsvarlig?

- For å ivareta etisk handel jobber vi tett med én leverandør som vi kjenner godt, og har et langsiktig forutsigbart samarbeid med. Vi besøker dem årlig, og har tett kontakt mellom besøkene. De utmerker seg på god kvalitet, mattrygghet, ansvar for de ansatte og miljøet, og har et solid omdømme basert på tiår med godt arbeid, sier Hägg til Dagbladet.

- Vi er svært opptatt av bærekraftig produksjon og etisk handel. Derfor signerer alle våre leverandører av frukt og grønt avtale om «Etiske retningslinjer for innkjøp».

- Og dere vet at dette virker?

- Vi følger opp dette ved at de får besøk en gang i året der alle forhold sjekkes. Alle plantasjer må gjennom en «miljøpåvirkningserklæring» som viser at de forholder seg til gjeldende lovverk i tillegg til våre krav på HMS, arbeidsforhold, sosiale rettigheter og ivaretakelse av miljøet. Våre kunder skal være trygge på at maten de kjøper hos Rema 1000 er ansvarlig produsert.

Sertifiseres for Coop

Coop forteller også at de jobber med sertifisering av sine avokadoer:

- Alle våre leverandører i Mexico har sosial sertifisering i henhold til BSCI og godkjent av våre CSR-ekspert (corporate social responsibility, red.anm.) gjennom Coop Trading, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop.

SERTIFISERING: Harald Kristiansen i Coop forklarer at Coops leverandører ivaretas av Coop Trading. Foto: Coop
SERTIFISERING: Harald Kristiansen i Coop forklarer at Coops leverandører ivaretas av Coop Trading. Foto: Coop Vis mer

BSCI står for Business Social Compliance Initiative og er et sertifiseringsprogram som skal sikre etisk handel.

- Finnes det avokado fra Michoacán i deres butikker?

- 7,4 % av våre avokadoer i 2018 og 2019 kom fra Mexico. Størstedelen er økologiske, men også noen spisemodne. Vi har ikke fått noen økologiske fra Michoacan og umiddelbart heller ikke fått noen spisemodne derfra, sier Kristiansen til Dagbladet.

Kiwi: én prosent

Også Kiwis avokadoer kommer hovedsakelig fra Peru og Chile

- Rundt én prosent av avokadoene i Kiwi kommer fra Michoacán i Mexico, forteller Kristine Aakvaag Arvin til Dagbladet, men understreke at valget av denne aktøren er helt bevisst:

- Leverandøren i Michoacán har et solid omdømme basert på tiår med godt arbeid. Hadde vi valgt å skjære alle over en kam og kuttet denne leverandøren, ville det hatt få konsekvenser for Kiwi. Men, for leverandøren ville konsekvensene vært enorme. Vi ønsker å støtte de seriøse aktørene som jobber for å ivareta miljø, arbeidsforhold og sosiale rettigheter, i tillegg til nasjonale lover og regler, framholder Arvin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media