Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Milliardærens prosjekt truer tropisk paradis:

Sjokogigant koblet til ny miljøskandale: - Paradisøya er ikke til å kjenne igjen

Regnskogfondets nye rapport avslører Nestlé og PepsiCos bindinger til milliardær som er ansvarlig for omfattende miljø-ødeleggelser.

MASSIV AVSKOGING: Dette bildet fra november 2017 viser ødeleggelsene på regnskogen i Borneo. Foto: Regnskogfondet
MASSIV AVSKOGING: Dette bildet fra november 2017 viser ødeleggelsene på regnskogen i Borneo. Foto: Regnskogfondet Vis mer
TETTE BÅND: Nestlè medgir overfor Dagbladet at de har et joint venture-samarbeid med Indofood Group - som kontrolleres av sterkt kritiserte Anthoni Salim. Foto: NTB Scanpix
TETTE BÅND: Nestlè medgir overfor Dagbladet at de har et joint venture-samarbeid med Indofood Group - som kontrolleres av sterkt kritiserte Anthoni Salim. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I en ny rapport fra Regnskogfondet - som Dagbladet har fått tilgang til - blir PepsiCo og Nestlé kritisert for å være medansvarlig for ødeleggelse av regnskog og torvmyr i Indonesia. Det skjer gjennom deres joint-venture- samarbeid med det indonesiske selskapet Indofood.

REAGERER: Vemund Olsen i Regnskogfondet er kritisk mot at store, respekterte merkevarer lar seg koble til Anthony Salim i Indofood.
REAGERER: Vemund Olsen i Regnskogfondet er kritisk mot at store, respekterte merkevarer lar seg koble til Anthony Salim i Indofood. Vis mer

– Rapporten avdekker ikke avskoging som utføres direkte av børsnoterte selskaper innen Indofood-konsernet, men av private plantasjeselskaper som gjennom kompliserte eierskapsstrukturer kontrolleres av Anthoni Salim, som også er hovedaksjonær i Indofood, forklarer Vemund Olsen, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

Anthoni Salim er en myteomspunnet milliardær. Ifølge Forbes er han god for minst 30 milliarder kroner og er den rikeste i Indonesia. Hans forretningsvirksomhet inkluderer alt fra hotellnæring og omfattende eiendomsportefølje, til å eie verdens største nudel-produsent. Det er Salims sterke involvering i palmeolje-produksjon - og nedhugging av regnskog - som gjennom lengre tid har fått miljøorganisasjonene til å reagere med sterk kritikk.

«Nestlé har gått foran i arbeidet for å utelukke avskoging fra sine leverandørkjeder. Men gjennom samarbeidet med Salim risikerer de å skitne til sitt gode rykte.» Vemund Olsen, Regnskogfondet

En som har opplevde katastrofal nedhugging er kjempeøya Borneo - i årevis kjent for frodige regnskoger med rikt dyreliv og eksotiske langhus - og lange, kritthvite strender. Det tropiske paradiset er sterkt ødelagt - noe bildene under viser.

Mellommenn og postboksselskaper

Selskapene Pepsico og Nestlé er involvert i Salims forretninger - men ikke i selskapet som er beskyldt for omfattende avskoging.

– Gjennom rapporten ønsker Regnskogfondet å sette et søkelys på fordekte eierskapsforhold, med utstrakt bruk av mellommenn og postboksselskaper som gjør det mulig for Salim å skjule miljøødeleggelser, menneskerettighetsbrudd og skatteunndragelser, og likevel kunne samarbeide med «respektable selskaper» som Pepsico og Nestlé, sier han.

Feltundersøkelser og satellittanalyser gjengitt i den nye rapporten viser hvordan Ketungau-torvskogen i Indonesia fortsatt blir ødelagt og erstattet med plantasjer av to palmeoljeselskaper, PT SKL og PT DRLM. Begge disse plantasjeselskapene skal være assosiert med Salim.

STORE ENDRINGER: Kartet over Borneo illustrerer hvordan den sårbare regnskogen blir borte grunnet omfattende palmeolje-produksjon. Foto: Kuang Keng Kuek Ser/PRI
STORE ENDRINGER: Kartet over Borneo illustrerer hvordan den sårbare regnskogen blir borte grunnet omfattende palmeolje-produksjon. Foto: Kuang Keng Kuek Ser/PRI Vis mer

Ifølge rapporten skal Salim ha fått informasjon om de katastrofale, miljømessige konsekvensene tidlig i 2016, men begge selskapene fortsetter likevel å bryte Indonesias forskrift om vern av torvmyr. Siden desember samme år skal selskapene ha ryddet nesten 20 kvadratkilometer med land.

Selv om det er Salim Gruppen som er ansvarlig for den ulovlige avskogingen, mener Regnskogfondet at PepsiCo og Nestlé også er medansvarlig gjennom deres joint-venture samarbeid. De kritiserer mat- og drikkegigantene for å ikke sikre etterlevelse av egne retningslinjer, som forbyr avskoging og ødeleggelse av torvmyr.

Ingen norske investorer blir beskyldt for å drive med ulovlig avskoging, men Regnskogfondet kritiserer Oljefondet, Nordea, DNB, KLP og Storebrand for å ha investeringer i Salim-eide selskap(er).

- Investorene har stor påvirkningskraft, og skal de investere i Salims selskaper, må de være villige til å bruke eiermakten sin til å få slutt på avskoging, fremholder Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Les de norske selskapenes svar nederst i saken. Dagbladet har tross gjentatte forsøk ikke lykkes i å få kontakt med Anthony Salim eller Indofood.

– Ansvarlig forvaltet

I en epost til Dagbladet bekrefter Nur Shilla Christianto - som er talsperson i Nestlé - at de har et joint-venture samarbeid med Indofood Group i Indonesia. I 2017 valgte konsernet - som blant annet står bak Kit Kat-sjokoladen - selv å overta hvor de kjøper inn palmeoljen fra.

– Dette er i tråd med Nestlés ambisjon om å forsikre at all palmeoljen som kjøpes, kan spores tilbake til plantasjer som er ansvarlig forvaltet, og samsvarer våre høye etiske standarder. Når det gjelder palmeoljen som Indofood produserer selv, uavhengig av Nestlé, så fortsetter vi å dele vår praksis med selskaper for å øke kunnskap og transformasjon i bransjen.

Joshua Bayly fra kommunikasjonsavdelingen i PepsiCo skriver at selskapet forplikter seg til at 100 prosent av palmeoljen de kjøper skal være bærekraftig - og at de jobber hardt for å nå dette målet.

– Våre retningslinjer for bærekraftig palmeolje gjelder også våre joint-venture samarbeid gjennom hele leverandørkjeden. Påstander om det motsatte er usanne. Eventuelle manglende overholdelser blir håndtert raskt. Denne rapporten gjelder palmefrukt som ikke er en del av vår leverandørkjede, men all ny informasjon hjelper oss med å håndheve våre retningslinjer.

– Kun sertifisert palmeolje

Orkla distribuerer en rekke produkter for PepsiCo i Norge, blant annet potetgullmerkene, Lays og Doritos. Kari Westersund, kommunikasjonsdirektør i Orkla, sier alle produktene de distribuerer for PepsiCo er uten palmeolje, med unntak av Snack a Jacks Crispy Cheese og Snack a Jacks Jumbo Cheese.

– Vi har fått oppgitt fra PepsiCo at begge disse produktene inneholder spor av palmeolje som skal være RSPO-sertifisert, sier hun.

Kommunikasjonsdirektøren sier Orkla tar kritikken som har kommet fra Regnskogfondet alvorlig, og har stilt spørsmål til PepsiCo om de konkrete forholdene som har blitt påpekt.

– Orkla har en policy for null avskoging, og har i flere år arbeidet for å redusere bruken av palmeolje, samtidig som vi har engasjert oss med våre leverandører og RSPO, for å oppnå bærekraftig palmeoljeproduksjon. Utfordringene i palmeoljesektoren er komplekse. Det er sosiale og miljørelaterte utfordringer som krever målrettet og lang innsats, blant annet i form av opplæring og støtte til småbønder. I den sammenheng har vi også hatt god dialog med PepsiCo om betydningen av å jobbe systematisk for å forhindre avskoging.

Selv om Ringnes Norge samarbeider med PepsiCo, forsikrer Nicolay Bruusgaard, pressekontakt i Ringnes Norge, at ingen av deres varer inneholder palmeolje.

– For alle våre leverandører har vi klare retningslinjer som tar for seg miljø- og arbeidsvilkår, slik at vi skal være trygge på at de etterlever våre krav, sier han om samarbeidet med Pepsico.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling