Milliardærens prosjekt truer tropisk paradis:

Sjokogigant koblet til ny miljøskandale: - Paradisøya er ikke til å kjenne igjen

Regnskogfondets nye rapport avslører Nestlé og PepsiCos bindinger til milliardær som er ansvarlig for omfattende miljø-ødeleggelser.

MASSIV AVSKOGING: Dette bildet fra november 2017 viser ødeleggelsene på regnskogen i Borneo. Foto: Regnskogfondet
MASSIV AVSKOGING: Dette bildet fra november 2017 viser ødeleggelsene på regnskogen i Borneo. Foto: Regnskogfondet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny rapport fra Regnskogfondet - som Dagbladet har fått tilgang til - blir PepsiCo og Nestlé kritisert for å være medansvarlig for ødeleggelse av regnskog og torvmyr i Indonesia. Det skjer gjennom deres joint-venture- samarbeid med det indonesiske selskapet Indofood.

– Rapporten avdekker ikke avskoging som utføres direkte av børsnoterte selskaper innen Indofood-konsernet, men av private plantasjeselskaper som gjennom kompliserte eierskapsstrukturer kontrolleres av Anthoni Salim, som også er hovedaksjonær i Indofood, forklarer Vemund Olsen, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

Anthoni Salim er en myteomspunnet milliardær. Ifølge Forbes er han god for minst 30 milliarder kroner og er den rikeste i Indonesia. Hans forretningsvirksomhet inkluderer alt fra hotellnæring og omfattende eiendomsportefølje, til å eie verdens største nudel-produsent. Det er Salims sterke involvering i palmeolje-produksjon - og nedhugging av regnskog - som gjennom lengre tid har fått miljøorganisasjonene til å reagere med sterk kritikk.

En som har opplevde katastrofal nedhugging er kjempeøya Borneo - i årevis kjent for frodige regnskoger med rikt dyreliv og eksotiske langhus - og lange, kritthvite strender. Det tropiske paradiset er sterkt ødelagt - noe bildene under viser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer