SJOKOLADEKRISE: Godterigiganten som eier Snickers og Mars, utsettes for krass kritikk i ny miljørapport. NTB SCANPIX/REUTERS
SJOKOLADEKRISE: Godterigiganten som eier Snickers og Mars, utsettes for krass kritikk i ny miljørapport. NTB SCANPIX/REUTERSVis mer

Kakao og avskoging:

Sjokogigant tatt på fersken: - Snart bare navnet igjen

Ett år etter historisk avskogingsavtale sitter Mars Inc fortsatt på gjerdet.

I fjor ble sjokoladeindustrien og myndighetene i Elfenbenskysten og Ghana enige om å forby avskoging for å dyrke kakao i en historisk avtale.

Noen av verdens mest populære sjokolader er laget på kakaobønner dyrket i vernede og truede regnskogsområder i Vest-Afrika, der kakaobønder systematisk rydder regnskog for å få plass til flere kakaotrær.

Ett år senere viser en ny rapport fra miljøorganisasjonen Mighty Earth at avskogingen fortsetter i like stor grad som tidligere.

RYDDET: Der regnskogen tidligere vokste vilt er det nå ryddet unna store områder til dyrking av kakao. Foto: Mighty Earth
RYDDET: Der regnskogen tidligere vokste vilt er det nå ryddet unna store områder til dyrking av kakao. Foto: Mighty Earth Vis mer

- Det har riktignok blitt noe bedre i enkelte områder, mens andre steder har problemet blitt større, sier Etelle Higonnet, seniorrådgiver for Mighty Earth i Sørøst-Asia og Afrika, og som har utarbeidet den nedslående rapporten.

Sjokoladeprodusentene som i fjor sto side om side med de to vestafrikanske landene og lovet bot og bedring, har ikke oppfylt løftene sine.

- Fjorårets forpliktelser fra Bonn-møtet har åpenbart ikke blitt overholdt. Dersom ikke noe gjøres for å reversere denne prosessen, vil den ikke stoppe til all skog - og alle elefanter er borte, skriver hun i rapporten.

- Når den siste elefanten er borte, er det bare navnet på landet, «Elfenbenskysten», som er igjen for å minne oss om disse majestetiske jungeldyrene som en gang vandret omkring her.

Mens sjokoladeprodusentene Lindt, Hershey's, Nestlé og Barry Callebaut nå nekter å kjøpe kakao som kommer fra avskogede områder, har Mondelez-eide Cadbury og SucDan, en av verdens største kakaogrossister, ikke villet signere avtalen.

- Grønnvasking av sjokoladen

Andre store sjokoladeprodusenter som Snickers-produsent Mars og Ferrero Rocher, sier at de jobber med å få på plass krav til avskogingsfri kakao, men dette var ennå ikke håndtert da rapporten ble ferdigstilt.

TROSSER AVTALER: En skogvokter har avdekket et kakaoparti i det beskyttete Cavally-området. Foto: Mighty Earth
TROSSER AVTALER: En skogvokter har avdekket et kakaoparti i det beskyttete Cavally-området. Foto: Mighty Earth Vis mer

- Det å avvikle avskoging, globalt, er en prioriet for Mars, sier Laura Brown, informasjonsdirektør i Mars, til Dagbladet, på spørsmål om hvorfor selskapet, ifølge rapporten, «sitter på gjerdet».

Brown forteller videre om arbeid sammen med andre aktører, myndigheter og lokalsamfunn for å jobbe mot avskoging og etablering av bærekraftig kakoproduksjon.

- Vi har forpliktet oss til å ikke kjøpe kakao som er dyrket i nasjonalparker og reservater etter 1. januar 2018, sier hun.

AVSKOGING: Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner. Opprinnelig var en fjerdedel av landet dekket av regnskog. Nå er mer enn 80 prosent ryddet bort, hovedsakelig for å gjøre plass til kakaoplanter. Her brennes skogen bort i den beskyttede Gouin-Debe-skogen.
AVSKOGING: Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner. Opprinnelig var en fjerdedel av landet dekket av regnskog. Nå er mer enn 80 prosent ryddet bort, hovedsakelig for å gjøre plass til kakaoplanter. Her brennes skogen bort i den beskyttede Gouin-Debe-skogen. Vis mer

Full stopp av innkjøp fra Vest-Afrika i avskogede områder er de likevel ikke med på - av hensyn til bøndene, og hvilken påvirkning en total handelsstopp vil ha på lokalsamfunnene.

- Det er flere hundre tusener av bønder og deres familier som er avhengig av kakaoproduksjonen, og vi må derfor fullt ut være klar over de sosiale ringvirkningene tiltak for å få bukt med avskogingen kan få. Utrullingen av tiltak må gjøres på en så skånsom måte som mulig for å minimiere sosial og økonomisk risiko for disse kakao- og skogsavhengige samfunnene.

Dette er fortsatt ikke godt nok, konkluderer miljøorganisasjonen. Heller ikke Freia-eier Mondelez, som jobber med sin egen strategi, har forpliktet seg nok, synes de.

Dagbladet hadde ved publisering gjentatte ganger over flere dager prøvd å komme i kontakt med Mondelez; på telefon, sms, e-post og personlig oppmøte på deres hovedkontor i Oslo, uten å få noe svar.

(Oppdatert 11 desember, kl 12:25): Kommunikasjonsdirektør i Mondelez Celin Huseby sendte følgende kommentar etter publisering:

- Mondelez International mener at den mest effektive tilnærmingen for å få slutt på avskogning i forsyningskjeden er å utvikle en konkret, tids-bunden, felles handlingsplan i samarbeid med myndigheter, som spesifiserer de kritiske punktene og inneholder en realistisk tidsramme for å få en slutt på avskogning for et bestemt land og område.

De har et slikt offentlig-privat partnerskap på plass i Elfenbenskysten og Ghana.

- Som et ledd i å være tilknyttet Cocoa & Forest Initiative, har Mondelez forpliktet seg til å ikke kjøpe kakao fra nasjonalparker eller reservater på Elfenbenskysten, og heller ikke fra villmark reservater i Ghana, fra 1. januar 2018.

I tillegg har de gitt en skriftlig forpliktelse som sier at kakaoen fra Ghana og Elfenbenskysten skal være avskognings-fri.

Oppdatering slutt.

DRAMATISK: Elfenbenskysten har mistet 90 prosent av skogen siden uavhengigheten i 1960. Satellitt-bilde: Mighty Earth
DRAMATISK: Elfenbenskysten har mistet 90 prosent av skogen siden uavhengigheten i 1960. Satellitt-bilde: Mighty Earth Vis mer

- På tide at de store selskapene tar ansvar

Vemund Olsen i Regnskogfondet sier til Dagbladet at de forventer at de store selskapene nå intensiverer sin innsats for å kutte sin kobling til avskoging. Det gjelder ikke bare kakao, men også blant annet palmeolje.

- Vi ser nå at skal vi nå målet om å kutte ut avskoging innen 2020 så har vi jo bare tiden og veien. Nå trenger vi et selskap som virkelig setter makt bak kravene når det gjelder innkjøp fra sine leverandører.

OPPGITT: - Det har vært mange store forpliktelser, men alt for lite handling! sier Vemund Olsen i Rengskogfondet. Foto: Regnskogsfondet
OPPGITT: - Det har vært mange store forpliktelser, men alt for lite handling! sier Vemund Olsen i Rengskogfondet. Foto: Regnskogsfondet Vis mer

Konsekvensene dersom avskogingen fortsetter i dagens tempo kan bli enorme. Flere dyrearter, som elefanter og sjimpanser, er allerede truet og kan bli utryddet i de Vest-Afrikanske landene.

Avskoging kan også bidra til global oppvarming - som igjen truer kakaoplantene. Amerikanske klimaforskere frykter at dersom klimaforandringene fortsetter i samme takt som i dag, kan flesteparten av dagens sjokoladeplantasjer forsvinne så tidlig som 2050.

Veien videre

Løsningene på problemet er ikke enkle, og krever en felles innsats - ikke bare på papiret. I tillegg til fortsatt overvåkning presiserer de viktigheten av at alle forplikter seg til å jobbe mot avskoging - og har total transparens i årene som kommer.

Bønder og jordbrukere i området må også tas med på råd. Mighty Earth vektlegger opplysning om konsekvensene av å hugge ned regnskogen - og opplæring i mer miljøvennlige jordbruksmetoder som for eksempel agroskogbruk, hvor jordbruksvekster dyrkes rundt og mellom de eksisterende trærne.

Dersom man bytter til kakaoplanter som også trives i skyggen kan man dyrke kakao i regnskogen - i stedet for å hogge den ned.

Dette gjelder forøvrig ikke bare etternølerne, men også dem som har forpliktet seg til å ikke kjøpe kakao fra sårbare områder.

Sist men ikke minst oppfordrer Mighty Earth sjokoladeprodusentene til å jobbe mot avskoging globalt, ikke bare i Vest-Afrika.

FØRSTE GANG: Den nederlandske TV-kanalen Metropolis TV lot kakaobønder få smake et av produktene bønnene de produserer brukes til - nemlig sjokolade. Reaksjonene deres sier sitt. Video: Metropolis TV (Videoen ble publisert første gang i 2014).Vis mer Vis mer

- Alle selskap, inkludert etternølerne som Mondelez og SucDen, må forplikte seg til å kjøpe avskogingsfri kakao i hele verden, ikke bare i de vestafrikanske landene. Ghana og Elfenbenskysten har allerede mistet nesten all skog, mens land som Kamerun, Brasil og andre Sør-Amerikanske land fortsatt har store skogsområder i faresonen, konkluderer rapporten.