Kakaoprodusenter stopper avskoging

Sjokoladegigantene slår retrett: Nå hylles Prins Charles på miljøtoppmøtet

Avtalen er historisk, mener miljøorganisasjon.

AVTALE PÅ PLASS: Sjokoladegigantene har blitt enige om ny avtale mot avskoging. Prince Charles får mye av æren. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
AVTALE PÅ PLASS: Sjokoladegigantene har blitt enige om ny avtale mot avskoging. Prince Charles får mye av æren. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Tidligere i år kunne Dagbladet avsløre at internasjonale sjokoladeprodusenter som Mars, Nestlé og Mondelez-eide Freia bruker «skitne» kakaobønner i produktene sine. Kakaobønnene blir dyrket i vernede, utryddede regnskogsområder i det vestafrikanske landet Elfenbenskysten, hvor 80 prosent av regnskogen allerede er borte.

KJEMPER FOR REGNSKOGEN: Ingen ringere enn Prince Charles har stått i spissen for å redde regnskogen. Her på talerstolen under Oslo Climate and Forest Conference på Holmenkollen Park Hotel. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
KJEMPER FOR REGNSKOGEN: Ingen ringere enn Prince Charles har stått i spissen for å redde regnskogen. Her på talerstolen under Oslo Climate and Forest Conference på Holmenkollen Park Hotel. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix) Vis mer

Kakaoproduksjon avslørt

  • Dagens erklæring kommer som følge av miljøorganisasjonen Mighty Earths undersøkelser av sjokoladeindustrien i Elfenbenskysten og Ghana som avslørte at kakao-produksjon fører til massiv avskoging og miljøødeleggelser. Det gjelder også i beskyttede områder og nasjonalparker som huser noen av de siste gjenværende habitatene til sjimpanser og elefanter i Vest-Afrika.
  • Da Dagbladet skrev om tilfellet sist, viste det seg at de najonale myndighetene i landet lukket øynene for det som skjer, og rapporten pekte også på at kontrollsystemet var preget av korrupsjon og bestikkelser.
  • Verken sjokoladeprodusentene Mars, Mondelez eller Nestlé - eller de store kakaofirmaene Cargill og Barry Callebaut - avviste avsløringene.

- I dag har sjokoladeindustrien sammen med myndighetene i Elfenbenskysten og Ghana annonsert at de vil forby avskoging for kakaodyrking. De vil også investere i gjenplanting av skog i nasjonalparker og andre områder som har blitt avskoget som følge av sjokoladeindustrien, sier kommunikasjonsrådgiver i miljøorganisasjonen Mighty Earth, Marisa Bellantonio til Dagbladet, og legger til:

- Prins Charles skal ha en stor del av æren for at dagens avtale har kommet i havn. Hans sterke og årelange engasjement for å bevare regnskogen har ledet fram til et initiativ som vil bli husket i mange år framover som øyeblikket da vest-Afrikas skoger igjen begynte å vokse.

Viktig med åpenhet

- Dette var veldig gode nyheter! Forhåpentligvis vil dette være et viktig initiativ for å forhindre avskoging av regnskog i Ghana og Elfenbenskysten, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

SPIS OG DRIKK: Mat-journalister Lars Gulbrandsen og Christopher Sjuve tar deg gjennom de viktigste mat- og drikkesakene denne uka. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Samtidig vil jeg understreke at for å få bukt med ødeleggelse av regnskog på verdensbasis, så er det viktig at Nestlé, Mondelez og andre sjokoladeprodusenter er åpne om hvor de henter kakaobønner fra, og hvordan de er produsert.

- Det er den eneste måten vi kan sjekke om kakaobønnene er dyrket fram på bærekraftig vis, og virkelig få bukt på dette problemet, fremholder Riise.

Stiller krav til sjokoladeprodusentene

Leder Silje A Lundberg i Naturvernforbundet gleder seg over tiltaket.

- Når framskrivningene har vist oss at all regnskog i Elfenbenkysten kunne bli borte inn 2030 på grunn av sjokoladeindustrien, så skulle det bare mangle at det ble iverksatt tiltak for å hindre avskoging av regnskog, sier Lundberg, og fortsetter:

- Gjennom denne avtalen slår man både fast at man ikke skal omgjøre skogområder til kakaoproduksjon, men også at man eliminere den ulovlige kakaoproduksjonen som i dag skjer i nasjonalparker. Det er store fremskritt i arbeidet for å ta vare på både regnskog og viktige naturområder.

Samtidig mener Lundberg at det er viktig å understreke det ansvaret som sjokoladeprodusentene har.

ET VIKTIG SKRITT: Kommunikasjonssjef i Nestlé, Axel Heiberg-Andersen, har stor tro på intiativet. (Foto: Nestlé)
ET VIKTIG SKRITT: Kommunikasjonssjef i Nestlé, Axel Heiberg-Andersen, har stor tro på intiativet. (Foto: Nestlé) Vis mer

- Å stille krav til disse om sporbarhet, og at de i større grad tar kontroll over leverandørkjeden sin, vil være viktige neste steg, sier hun.

Nestlé: - Et stort skritt fremover

- Nestlé har forpliktet seg til at produktene våre ikke skal være knyttet til avskoging, og dette er et viktig skritt for å oppfylle denne forpliktelsen, sier kommunikasjonssjef i Nestlé, Axel Heiberg-Andersen.

- Vi ønsker alltid å bruke innflytelsen vi har til å skape positiv endring, og har lenge jobbet aktivt mot avskoging av regnskog og myrområder over hele verden. Ved å jobbe sammen med partnere, i dette tilfellet lokale myndigheter og andre bedrifter, har vi stor tro på at effekten blir enda sterkere, sier han.

- Bør bli dyrere

Vigdis Rosenkilde er en av Norges fremste eksperter på sjokolade. Nylig kom hun hjem fra et flere måneders langt opphold i Honduras, Nicaragua og Peru, hvor hun har studert kakao.

- Jeg var vitne til avskogning til fordel for kakao og andre avlinger. Flere tilfeller var i direkte regi av store selskap, mens andre var enkeltstående fattige bønder som ønsket litt mer penger slik at barna kunne gå på skole. Jeg var stort sett sammen med folk som jobber med rettferdig handel, mange påpekte at manglende utdannelse rundt konsekvenser av avskogning var en stor årsak til problemet.

SJOKOLADEEKSPERT: Vigdis Rosenkilde. (Foto: Privat)
SJOKOLADEEKSPERT: Vigdis Rosenkilde. (Foto: Privat) Vis mer

Hva kommer til å skje med sjokoladeprisene nå?

- Kakao bør bli dyrere. De aller fleste som jobber med kakao er fattige bønder som ikke har annet valg enn å selge kakaoen sin til lav pris til sin lokale broker. Den lave prisen på kakao er en av hovedårsakene til avskogningen, sier Rosenkilde, og fortsetter:

- Fattige folk blir presset til å hugge skog for å plante mere kakao, for å kunne brødfø familien sin. Vi som forbrukere kan bidra til at bonden får rettferdig betalt, ved å etterspørre en transparent handel, og støtte de produsentene som åpent dokumenterer alle leddene, helt ned til bonden eller cooperativet.

Fattige folk blir presset til å hugge skog for å plante mere kakao, for å kunne brødfø familien sin Vigdis Rosenkilde

90 prosent av skogen er borte

Rosenkilde er glad for at de store sjokoaldeprodusentene endelig viser engasjement rundt å bevare og gjenplante skog.

- Det er veldig bra at de store selskapene som handler kakao og produserer sjokolade endelig tar grep om å bevare og gjenplante regnskog. De har selv bidratt i stor grad til at situasjonen har blitt som den har blitt. Spesielt i Gana og Elfenbenskysten er dette et veldig stort problem, med store ringvirkninger, sier hun.

Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakao, ifølge Rosenkilde.

- Der er 90 prosent av skogen allerede hugget ned til fordel for kakao. Men det er også et problem i Latin-Amerika. Store områder i blant annet Amazonas har blitt hugget ned til fordel for kakao.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer