Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hvordan lage kakao

Sjokoladekongens pussige tips som gjør kakaoen mye, mye, mye bedre...

Kakaoen smaker mer og bedre etter en natt i kjøleskapet, sier, konditor Sverre Sætre. 

HETT I KOPPEN: I Sverre Sætres kakao er det ekte sjokolade, ikke pulver. Her frister han med varm sjokolade med chili og hjemmelagde marshmallows. 
HETT I KOPPEN: I Sverre Sætres kakao er det ekte sjokolade, ikke pulver. Her frister han med varm sjokolade med chili og hjemmelagde marshmallows.  Vis mer

(Dagbladet): Påsken er full av velsmakende tradisjoner, både i kopp og på tallerken. Kakao på termos har fast plass i sekken for mange, enten den skal nytes rundt bålet med god mat og skistøvler på beina, eller drikkes til lyden av bølgeskvulp i fjæra.

GJØR DET SELV: - Lag dine egne marshmallows, oppfordrer Sverre Sætre.
GJØR DET SELV: - Lag dine egne marshmallows, oppfordrer Sverre Sætre. Vis mer

Trenger du matinspirasjon til påsken? Her er vår meny til den stille uken.

For konditor Sverre Sætre (45) handler påsken mer om varm sjokolade enn om tradisjonell kakao. Han har et lidenskapelig kjærlighetsforhold til mørk sjokolade, og foretrekker å bruke dette framfor pulver når han skal kose seg med noe godt i påsken.

Mørk sjokolade

- Jeg bruker en god, mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold, og blander den med melk og sukker på en helt spesiell måte, forteller han.

Hemmeligheten ligger i å la revet sjokolade smelte i litt varm melk, for deretter å blandes med mer melk. Slik vil melken og sjokoladen emulgere, eller nærmest gå opp i en høyere enhet.

MØRK NYTELSE: Det meksikanske redskapet t.v. ble opprinnelig brukt til å piske opp sjokoladen før den ble drukket, en teknikk Sverre Sætre anbefaler også i dag - dog ved hjelp av en stavmikser. T.h. en kakaofrukt. 
MØRK NYTELSE: Det meksikanske redskapet t.v. ble opprinnelig brukt til å piske opp sjokoladen før den ble drukket, en teknikk Sverre Sætre anbefaler også i dag - dog ved hjelp av en stavmikser. T.h. en kakaofrukt.  Vis mer

- Jeg lager alltid sjokoladen dagen før jeg skal drikke den, for da smaker den mye mer og enda bedre. Bare sett den i kjøleskapet over natten, og varm den opp igjen når den skal drikkes. På den måten får smakene utvikle seg og virkelig blomstre, forteller Sætre.

HJEMMELAGET: Marshmallows av honning og fruktpuré smaker godt i den varme sjokoladen.          
HJEMMELAGET: Marshmallows av honning og fruktpuré smaker godt i den varme sjokoladen.           Vis mer

Sætres andre stalltips er å piske opp sjokoladen før den skal drikkes.

- Det blir nesten som champagne. Luften og boblene vil gjøre at smaken sprer seg i munnen og nesen på en helt spesiell måte. Bruk stavmikser eller en ballongvisp og pisk inn luft i den varme sjokoladen.

Voksenutgave med rom

Sætres påskefavoritt er varm sjokolade med et aldri så lite sting av fersk chili. Han unner seg også en voksenutgave av drikken av og til, der han tilsetter en klunk mørk rom i den varme sjokoladen.

Konditoren anbefaler å bruke sjokolade med høyt kakaoinnhold og av god kvalitet. Sjokoladen bør inneholde minst 50, 60 eller gjerne 70 prosent kakaomasse, ellers blir drikken for søt.

TYKTFLYTENDE: Pisk opp sjokoladen før den drikkes, anbefaler Sverre Sætre.
TYKTFLYTENDE: Pisk opp sjokoladen før den drikkes, anbefaler Sverre Sætre. Vis mer

På spørsmål om kokesjokolade egner seg, svarer han diplomatisk.

- Helst ikke! Prøv noe annet. Smaksbildet er ikke så veldig spennende.

Pulvertriks

Sjokoladeeksperten har også noen gode tips til deg av ulike grunner bruker pulver og lager kakao på denne måten.

# 1: - Bruk litt mer pulver enn det som angis på pakken. Da får du en enda fyldigere og mørkere smak.

# 2: - Bruk en anelse Maizena-mel i melken, og gi slik kakaoen en tykkere mer fløyelsmyk konsistens.

# 3: - Bruk en kombinasjon av pulver og mørk sjokolade, for å variere og prøve en ny smak.

GOD MIKS: Sjokolade smaker godt sammen med vanilje og kanel. 
GOD MIKS: Sjokolade smaker godt sammen med vanilje og kanel.  Vis mer

LES OGSÅ:

Chili con carne med smak av mørk sjokolade

Slik spiser og drikker verdens eldste: Rå egg, bacon og sjokolade

SJOKOLADEMOUSSE MED AVOKADO: Viste du at du kan lage en deilig sjokolademousse med avokado? Her får du oppskrift. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer