MØRK HISTORIE: Internasjonale sjokoladeprodusenter kjemper mot avskoging, men bruker kakaobønner dyrket i vernet regnskog, viser ny rapport. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
MØRK HISTORIE: Internasjonale sjokoladeprodusenter kjemper mot avskoging, men bruker kakaobønner dyrket i vernet regnskog, viser ny rapport. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Rovdrift på regnskogen:

Sjokoladen har kriminelle tråder til Afrika: - Vi lukker øynene og betaler prisen

- Vi trapper opp kampen mot avskogingen, sier sjokoladeprodusentene.

(Dagbladet): Økende etterspørsel etter sjokolade gjør at internasjonale sjokoladeprodusenter som Mars, Nestlé og Mondelez-eide Freia bruker «skitne» kakaobønner i produktene sine. Kakaobønnene er dyrket i vernede, og snart utryddede regnskogsområder i det vestafrikanske landet Elfenbenskysten.

AVSKOGES: 80 prosent av regnskogen er borte i Elfenbenskysten. Foto: SHUTTERSTOCK
AVSKOGES: 80 prosent av regnskogen er borte i Elfenbenskysten. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer

En ny undersøkelse utført av miljøorganisasjonen Mighty Earth og avisen The Guardian viser at ulovlig dyrkede kakobønner ender opp i fremstillingen av noen av verdens mest populære sjokoladeprodukter.

Det vestafrikanske landet Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner, med en andel på rundt 40 prosent. Opprinnelig var en fjerdedel av landet dekket av regnskog. I dag er mer enn 80 prosent av skogen borte, og ulovlig kakaoproduksjon er en viktig årsak til dette.

All regnskog borte før 2030

Den store etterspørselen etter sjokolade vil føre til at all regnskog i Elfenbenskysten vil være borte før 2030 dersom ingenting gjøres, heter det i den nye rapporten.

Den engelske avisen har besøkt Elfenbenskysten og avslørt at de fattige kakaoprodusentene brenner ned vernet skog for å bruke arealet til å dyrke kakaobønner.

«SKITNE» BØNNER: En ny rapport avslører at kakaobønner dyrkes i vernede regnskogområder. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK
«SKITNE» BØNNER: En ny rapport avslører at kakaobønner dyrkes i vernede regnskogområder. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK Vis mer

De najonale myndighetene i landet lukker øynene for det som skjer, og rapporten peker også på at kontrollsystemet preges av korrupsjon og bestikkelser.

Verken sjokoladeprodusentene Mars, Mondelez og Nestlé, eller de store kakaofirmaene Cargill og Barry Callebaut avviser, ifølge The Guardian, beskyldningene om at ulovlig dyrkede bønner har nådd fram til deres produktlinjer.

- Helt forferdelig

- Åtti prosent reduksjon av regnskog på så kort tid på grunn av kakao er helt forferdelig, sier Vigdis Rosenkilde.

Sjokoladeeksperten har gjennom flere år drevet med produksjon av konfekt, i tillegg til at hun holder kurs innen sjokoladeproduksjon og - teknikk. Rosenkilde har besøkt en rekke kakaoplantasjer, og oppfordrer alle til å finne ut mest mulig om hvor råstoffet til sjokoladen de spiser kommer fra.

VELG NYTT: - Velg sjokolade fra mindre produsenter, anbefaler ekspert Vigdis Rosenkilde. Foto: Privat
VELG NYTT: - Velg sjokolade fra mindre produsenter, anbefaler ekspert Vigdis Rosenkilde. Foto: Privat Vis mer

- Alle de store sjokoladeprodusentene er klar over situasjonen, men de kjøper likevel kakaobønner som kommer fra områder kjent for avskoging, barnearbeid og slaveri. Denne kakaoen brukes i masseprodusert, billig sjokolade som vi uvitende gomler i oss.

Hun har full forståelse for at desperate kakaobønder går til det alvorlige skritt å brenne ned vernet skog for å tjene til livets opphold.

- Bøndene får så dårlig betalt at de ikke klarer å komme seg ut av situasjonen de befinner seg i. Ved å fortsette og kjøpe masseprodusert sjokolade bidrar vi til å opprettholde disse alvorlige forholdene.

Rosenkilde tror at kakao og sjokolade alltid kommer til å ha mange mørke hemmeligheter, men har tro på at vi som forbrukere kan bidra til å bedre på situasjonen.

- Kjøp sjokolade fra mindre produsenter, som importerer egne kakaobønner. Jo mer spesifikk informasjon om kakaoens opprinnelse, desto større sjanse er det for at bonden i den andre enden har fått bedre betalt. Slik kan du enkelt bidra til mindre avskoging.

Jobber aktivt mot avskoging

Kommunikasjonssjef i Nestlé Norge, Axel Heiberg-Andersen, opplyser at selskapet anser avskoging som et stort problem i kakaoproduserende land.

- Nestlé jobber aktivt for å bekjempe dette i områder med regnskog og myr. Vi ser på avskogingen som en av de mest alvorlige miljøutfordringene verden står overfor. I 2010 erklærte Nestlé at ingen av våre produkter skal være knyttet til avskoging, og vi engasjerer oss bredt i fora som jobber for å bekjempe problemet, samtidig som vi også har igangsatt egne initiativ.

STORT PROBLEM: - Avskoging er et stort problem, sier kommunikasjonssjef Axel Heiberg-Andersen i Nestlé.
STORT PROBLEM: - Avskoging er et stort problem, sier kommunikasjonssjef Axel Heiberg-Andersen i Nestlé. Vis mer

Han påpeker at en rekke organisasjoner sammen med myndighetene i Elfenbenskysten og Ghana og aktører fra kakaobransjen, inkludert Nestlé og Mondelez, nylig etablerte samarbeidsprosjektet «The Cocoa and Forests Initiative».

- Målet er å finne løsninger for å stoppe avskogingen i verdikjeden til kakao. Vi jobber mot å lansere et rammeverk og handlingsplan på konferansen COP 23 i Bonn nå i november.

Her vil både menneskerettigheter og bærekraft være viktige elementer, opplyser Heiberg-Andersen.

All kakao som brukes til norsk sjokolade kjøpes inn gjennom «The Nestlé Cocoa Plan», forteller han.

- Dette er et program som jobber for å forbedre jordbruksmetoder, arbeidsforhold og kvaliteten på kakaoen. Programmets viktigste nedslagfelt er Elfenbenskysten, sier Heiberg-Andersen.

Trapper opp innsatsen

I en epost-kommentar til Dagbladet fra den internasjonale sjokoladeprodusenten Mondelez, som også eier norske Freia, heter det:

- Vi erkjenner at avskoging er en viktig faktor innen verdikjeden for kakaobønner, og arbeider med problemstillingen. Gjennom vårt «Cocoa Life»-prosjekt trapper vi opp innsatsen mot avskoging og effektene av klimaforandringer. I tillegg hjelper vi kakaobøndene til å takle utfordringene bedre.

ØDELEGGES: Kakaoproduksjon tar knekken på regnskogen i Elfenbenskysten. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK
ØDELEGGES: Kakaoproduksjon tar knekken på regnskogen i Elfenbenskysten. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK Vis mer

Selskapet opplyser at det nylig er underskrevet en avtale mellom Mondelez og miljødepartementet i Elfenbenskysten om et samarbeid i kampen mot avskoging. Også med myndighetene i nabolandet Ghana har selskapet inngått avtaler om samarbeid.

- Dessuten er vi en del av «The Cocoa and Forest Initiative», et prosjekt vi har stor tro på som faktor i arbeidet med generelle og gjennomgripende endringer innen kakaoproduksjonen som helhet, heter det fra Mondelez' engelske PR-kontor.

Forbrukerekspert: - Ikke farlig ennå

Akkurat nå trenger ikke Freia/Mondelez, Nestle og de andre sjokolade-produsentene bekymre seg for at kundene skal slutte å spise deres sjokolade, for Afrikas regnskoger oppleves veldig langt borte. Det konstaterer i hvert fall Pål Silseth. Han er leder for Norsk Kundebarometer ved BI og partner i Barcode Intelligence AS, og har stor kompetanse rundt hvilke valg du og jeg gjør i livene våre.

EKSPERT: Pål Silseth har stor kunnskap om hvordan du og jeg lar oss påvirke.
EKSPERT: Pål Silseth har stor kunnskap om hvordan du og jeg lar oss påvirke. Vis mer

- Sjokolade er et koseprodukt de fleste liker. Vi lukker øynene og betaler prisen, nesten uansett hva den måtte være. Vi tenker aller mest på oss selv – egen lommebok og smaksbehov – og bare noen få er reelt opptatt av en bærekraftig utvikling, kommenterer han overfor Dagbladet.

- Hvilke råd vil du gi til produsentene?

- At den oppvoksende generasjon virker langt mer opptatt av bærekraft enn de eldre i samfunnet, og de snarest gjør lurt i å ta en aktiv rolle for å jobbe med myndighetene og unngå lysskye miljøer. På lang sikt gjelder det å fremstå som «The Good Guy», og jo snillere Freia & co fremstår, jo mer positive er ringvirkningene, understreker Silseth.

Framtiden i våre hender har undersøkt importen av kakao til Norge, og funnet at 99% av bearbeidet kakao importeres fra Europa og ikke fra landene som dyrker kakao. Kun 1 prosent av bearbeidet kakao importeres fra kakaoproduserende land. Konsekvensen er at de norske sjokoladeprodusentene mister kontroll med hvor kakaoen kommer fra. Norske sjokoladeelskere kan derfor ikke være sikre på at sjokoladen de spiser ikke kommer fra områder som er avskoget.

FØLGER MED: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender har undersøkt kakao-importen til Norge.
FØLGER MED: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender har undersøkt kakao-importen til Norge. Vis mer

– Vi må kreve at sjokolade-produsentene tar full kontroll over leverandørkjeden, det vil si hvilke kakaobønder de importerer fra, sier leder Anja Bakken Riise.

– Det er også fullt mulig å stille spørsmål om produksjonsforhold direkte til de som lager eller selger sjokolade. Vi opplever stadig at folk stiller spørsmål på Facebook, epost eller på telefon og at det påvirker selskaper til å ta tak i problemene, sier organisasjonslederen.

Leder Silje A Lundberg i Naturvernforbundet mener at denne saken er nok et eksempel på at vi er langt fra der vi burde være, for ivaretakelsen av regnskogen:

- Det er helt essensielt at selskapene får kontroll på hvor det er kakao-bønnene kommer fra, og sikrer at det ikke er fra såkalte skitne kakaobønner, fremholder hun overfor Dagbladet.