Full splid om effekten av sukkeravgiften :

Sjokoladesjokk for politikerne: - Mislykket avgift

KrF vil gradere avgiften. Ap forbannet.

UTEN SUKKERAVGIFT: Den nye sukkeravgiften har nesten doblet prisen på godteri og sjokolade. Lille Hval sjokoladefabrikk fant ut at dersom sjokoladen er på undersiden og marsipanen litt stekt, slipper produktet sukkeravgift. Nå lanserer fabrikken mandelstenger, like søte, men mye billigere enn øvrige produkter. Politikerne ser effekten og vil ha omkamp om avgiften. Foto: Christian Roth Christensen
UTEN SUKKERAVGIFT: Den nye sukkeravgiften har nesten doblet prisen på godteri og sjokolade. Lille Hval sjokoladefabrikk fant ut at dersom sjokoladen er på undersiden og marsipanen litt stekt, slipper produktet sukkeravgift. Nå lanserer fabrikken mandelstenger, like søte, men mye billigere enn øvrige produkter. Politikerne ser effekten og vil ha omkamp om avgiften. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ved å legge sjokolade på undersiden og gi mandelmassen et par minutter i stekeovn unngår Hval sjokoladefabrikk i Sandefjord den nye sukkeravgiften.

Avgiften, som ble innført fra nyttår, har gitt betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade. Også brus og godteri uten sukker har sukkeravgift, fordi man ikke skiller mellom sukker og kunstig sukker.

Flere produsenter skal etter sigende forberede liknende produktlanseringer, skreddersydd for å unngå avgift. Dagbladet har spurt medlemmene i helse - og omsorgskomiteen på Stortinget hva de mener om slike tilpasninger for å unngå avgift, samtidig som innholdet er like søtt.

Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson Arbeiderpartiet

​ - Eksempelet fra Hval sjokoladefabrikk viser hvor mislykkede utslag sukkeravgiften kan få. Det nye produktet til Hval er en ren tilpasning til avgiftsregimet. Sukkeravgiften bringer oss ikke en millimeter videre når det gjelder folkehelsa, sier Kjerkol til Dagbladet

Arbeiderpartiet ønsket i stedet for sukkeravgift å øke momsen på brus og usunne varer. Godteri har i dag samme lave moms som annen mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer