Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Full splid om effekten av sukkeravgiften :

Sjokoladesjokk for politikerne: - Mislykket avgift

KrF vil gradere avgiften. Ap forbannet.

UTEN SUKKERAVGIFT: Den nye sukkeravgiften har nesten doblet prisen på godteri og sjokolade. Lille Hval sjokoladefabrikk fant ut at dersom sjokoladen er på undersiden og marsipanen litt stekt, slipper produktet sukkeravgift. Nå lanserer fabrikken mandelstenger, like søte, men mye billigere enn øvrige produkter. Politikerne ser effekten og vil ha omkamp om avgiften. Foto: Christian Roth Christensen
UTEN SUKKERAVGIFT: Den nye sukkeravgiften har nesten doblet prisen på godteri og sjokolade. Lille Hval sjokoladefabrikk fant ut at dersom sjokoladen er på undersiden og marsipanen litt stekt, slipper produktet sukkeravgift. Nå lanserer fabrikken mandelstenger, like søte, men mye billigere enn øvrige produkter. Politikerne ser effekten og vil ha omkamp om avgiften. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved å legge sjokolade på undersiden og gi mandelmassen et par minutter i stekeovn unngår Hval sjokoladefabrikk i Sandefjord den nye sukkeravgiften.

Avgiften, som ble innført fra nyttår, har gitt betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade. Også brus og godteri uten sukker har sukkeravgift, fordi man ikke skiller mellom sukker og kunstig sukker.

SKREDDERSYDD: Slik ser det nye produktet ut, skreddersydd for å slippe avgift. Foto: Christian Roth Christensen
SKREDDERSYDD: Slik ser det nye produktet ut, skreddersydd for å slippe avgift. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Flere produsenter skal etter sigende forberede liknende produktlanseringer, skreddersydd for å unngå avgift. Dagbladet har spurt medlemmene i helse - og omsorgskomiteen på Stortinget hva de mener om slike tilpasninger for å unngå avgift, samtidig som innholdet er like søtt.

Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson Arbeiderpartiet

INGEN HELSEEFFEKT: Ingvild Kjerkol i Ap mener økt moms på usunne varer ville vært bedre. Foto: Stortinget.
INGEN HELSEEFFEKT: Ingvild Kjerkol i Ap mener økt moms på usunne varer ville vært bedre. Foto: Stortinget. Vis mer

- Eksempelet fra Hval sjokoladefabrikk viser hvor mislykkede utslag sukkeravgiften kan få. Det nye produktet til Hval er en ren tilpasning til avgiftsregimet. Sukkeravgiften bringer oss ikke en millimeter videre når det gjelder folkehelsa, sier Kjerkol til Dagbladet

«Hvis alle blir like gode på disse tilpasningene som Hval, blir det fort mer sukker i varene uten at man vil se så mye til milliardene.» Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet ønsket i stedet for sukkeravgift å øke momsen på brus og usunne varer. Godteri har i dag samme lave moms som annen mat.

- Sukkeravgiften gir oss ikke sunnere varer. Den er en ren avgift til staten og ikke noe helsepolitisk grep. Den ble vedtatt fordi man trengte noen milliarder en sen kveld for å få budsjettet til å gå opp. Hvis alle blir like gode på disse tilpasningene som Hval, blir det fort mer sukker i varene uten at man vil se så mye til milliardene, sier hun.

Kjerkol mener godterinyheten fra Hval illustrerer hva Ap prøvde å advare mot ved innføring av avgiften: at den ikke vil føre til mindre inntak av sukker.

- Å unnta brus og godteri fra ordningen med redusert moms på matvarer, ville vært et langt mer treffsikkert folkehelsetiltak, sier hun.

Bård Hoksrud, fraksjonsleder FrP

RART SATT SAMMEN: Bård Hoksrud ser at sukkeravgiften får underlige effekter. Foto: Stortinget
RART SATT SAMMEN: Bård Hoksrud ser at sukkeravgiften får underlige effekter. Foto: Stortinget Vis mer

- Eksempelet fra Hval sjokoladefabrikk viser at avgiften er rart satt sammen, skriver Bård Hoksrud (FrP) i en epost til Dagbladet.

Han synes det er bra hvis bransjen reduserer sukkerinnholdet i produktene sine, men ønsker positive virkemidler, ikke pålegg. Partiet gikk med på sukkeravgiften for å få gjennomslag for andre viktige saker.

- Jeg sa klart og tydelig at det bare er kjøpmennene i Sverige som heiser flagget når denne typen avgifter økes.

Olaug Vervik Bollestad, første nestleder KrF

Olaug Bollestad har forståelse for at bransjen skulle vært foruten økningen i særavgiften. KrF er nå i dialog med regjeringen for å gradere avgiften etter sukkerinnhold, slik at sukkerfrie produkter avgiftsmessig kommer bedre ut enn sukkerholdige. Regjeringen ønsker å ha EU med på felles regler for merking av sukkerinnhold. Å få til en gradering kan derfor ta tid.

VEKK MED AVGIFTSFRI KVOTE: Bollestad i KrF vil gradere sukkeravgiften og fjerne den avgiftsfrie kvoten på 350 kroner for innførsel av varer fra utlandet. Foto: Stortinget
VEKK MED AVGIFTSFRI KVOTE: Bollestad i KrF vil gradere sukkeravgiften og fjerne den avgiftsfrie kvoten på 350 kroner for innførsel av varer fra utlandet. Foto: Stortinget Vis mer

KrF vil fjerne regelen om avgiftsfri innførsel av varer fra utlandet for varer med verdi under 350 kroner. Dette sier regjeringspartiene H, Frp og V nei til.

- KrF har alltid, og vil alltid, kjempe mot den grensen på 350. Vi vil ha den til 0, skriver Bollestad til Dagbladet. .

Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius, stortingsrepresentant, Aust-Agder KrF

Bollestads partifelle, Gleditsch Lossius, synes det er vanskelig å se hvorfor brus og godteri skal ha lav momssats. Partiet ønsker heller vanlig moms på disse varene.

- Det er viktig for folkehelsa å få ned sukkerinntaket og forebygge fedme og diabetes. Verdens helseorganisasjon peker også på slike avgifter som et av de mest effektive virkemidlene i kampen mot diabetes og fedme, en kamp som blir stadig viktigere, skriver hun til Dagbladet.
- Jeg har forståelse for at Hval sjokolade ønsker å tilpasse seg avgiften. Dette var ikke vår foretrukne modell.

DÅRLIG AVGIFTSMODELL: Mer moms på usunne varer og gradert sukkeravgift ville fungert bedre, mener Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius i KrF.
DÅRLIG AVGIFTSMODELL: Mer moms på usunne varer og gradert sukkeravgift ville fungert bedre, mener Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius i KrF. Vis mer

KrF ønsker en avgift som bedre skiller mellom sunne og usunne varer og bedre reflekterer samfunnets helsekostnader ved forbruket av disse varene.

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti

ULOGISK: - Hvals nye produkt viser at sukkeravgiften ikke har gode nok avgrensninger. Vi hadde rett i våre merknader til budsjettet, sier Kari Elisabeth Kaski i SV.
ULOGISK: - Hvals nye produkt viser at sukkeravgiften ikke har gode nok avgrensninger. Vi hadde rett i våre merknader til budsjettet, sier Kari Elisabeth Kaski i SV. Vis mer

- Dette viser at vi hadde rett i våre merknader til budsjettet i høst. Der pekte vi på at det ikke finnes gode nok avgrensninger til å gjennomføre den foreslåtte avgiftsøkningen på en fornuftig måte, skriver Kaski.

Hun peker på at vitaminbjørner, sukkerfri tyggegummi og sukkerfrie pastiller med avgiften er blitt dyrere, mens sukkerholdig kjeks og kaker ikke blir avgiftsbelagt.

- Det holder ikke. Avgiftene må være logisk avgrenset og målrettet om de skal fungere i et folkehelseperspektiv.

Jan Steinar Engeli Johansen, Fremskrittspartiet

IKKE OVERRASKET: Å tilpasse seg avgifter er ikke noe nytt, påpeker Jan Steinar Engeli Johansen. Foto: Stortinget
IKKE OVERRASKET: Å tilpasse seg avgifter er ikke noe nytt, påpeker Jan Steinar Engeli Johansen. Foto: Stortinget Vis mer

Det bør ikke komme som en overraskelse at næringsliv og forbrukere tilpasser seg vedtatte systemer og avgifter, mener Engeli Johansen i FrP.

- Som i alle andre saker hvor avgifter og rammebetingelser endres raskt, kan det oppstå konsekvenser eller tilpasninger som ikke er forutsett. Det Hval nå gjør er et veldig godt eksempel på det.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson, Høyre

MÅ DISKUTERES: Stensland (H) advarte mot effekten som nå ses. Foto: Stortinget
MÅ DISKUTERES: Stensland (H) advarte mot effekten som nå ses. Foto: Stortinget Vis mer

- Vi må få bedre oversikt over følgene av avgiften i form av økt nettsalg og grensehandel. Det vil være krevende å reversere dette, men innretningen må diskuteres, skriver Stensland til Dagbladet.

Han var i flere debatter om dette før jul og advarte mot avgiftsøkningen, som ble vedtatt som del av et budsjettforlik med KrF.

- At industrien tilpasser seg rammebetingelsene er helt naturlig og forståelig, så blir det vår oppgave å lage et avgiftssystem som er fornuftig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!