Anthon Berg marsipan tilbakekalles

Sjokoladeskandalen brer seg etter 117 dagers hemmelighold: - De store plastbitene er farlig for barn

Funn av plastbiter i sjokoladen tvinger Anthon Berg til å trekke produktene fra markedet.

Sjokoladeskandalen brer seg etter 117 dagers hemmelighold: - De store plastbitene er farlig for barn
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er funnet store, oransje plastbiter i en lang rekke produkter fra sjokoladegiganten Toms. I Norge er det foreløpig flere Anthon Berg-produkter som er trukket tilbake.

Det gjelder typen Sweet moments marzipan Bar og Sweet moments marzipan Collection - både små pakninger på 160 gram og de større på 400 gram.

I Norge er det snakk om et parti på 2168 produkter som er solgt ut til kunder. Det er Travel Retail Norway som har solgt produktene i taxfree-butikker på Gardermoen, Værnes, Sola, Flesland og Kjevik.

Da Dagbladet var i kontakt med norske Mattilsynet kjente de ennå ikke til om det er aktuelt å tilbakekalle flere produkter.

- Vi ble varslet første desember og tok umiddelbart kontakt med Travel Retail Norway. De hadde da selv lagt ut informasjon om tilbaketrekkingen. Vi har ikke fått noe varsel om at norske kunder er berørt, sier avdelingssjef Gry Holmbakken til Dagbladet.

Hvor alvorlig vil du karakterisere denne saken?

- Fremmedlegeme i mat kan være farlig, men det kommer an på hva slags type det er, størrelse, konsistens og hva det inneholder, sier Holmbakken og legger til:

- Sjansen for at det blir spist er større hvis fremmedlegemet er lite eller ligner på produktet.

Eskalerer i Danmark

I Danmark melder nå mediene at skandalen eskalerer. Det er nå avdekket funn av plast i minst 15 produkter.

- Det er skandaløst at de ikke har reagert tidligere. Konsekvensene for svake, eldre og barn kan være katastrofale dersom plastbiter på tre centimeter setter seg fast i halsen, sier dagligvare-ekspert Orla Zinck til Ekstra Bladet.

UTVIDER: Administrerende direktør Carsten Thomsen har bestemt seg for å utvide produktene som skal tilbakekalles. Foto: Toms Group
UTVIDER: Administrerende direktør Carsten Thomsen har bestemt seg for å utvide produktene som skal tilbakekalles. Foto: Toms Group Vis mer

Plasten skal stamme fra produksjonsutstyret. Noen av plastbitene som er funnet skal være opptil tre centimeter lange.

Tilbakekalles fra samtlige land

Norge, Danmark, Ungarn, Finland, Estland, Polen, Storbritannia, Spania Belgia, Slovakia, Tyskland, Irland, Sverige, Portugal, Frankrike Nederland, Island, Færøyene, Grønland, Malta, Sveits, Tyrkia, Israel, Singapore, India, Libanon, Emiratene, Quatar, Syria, Russland, Armenia and Hviterussland

Det begynte med en tilbaketrekning av et lite parti, men nå har Toms Group A/S som eier Anthon Berg bestemt seg for å utvide mengden av produkter som trekkes tilbake.

Holdt hemmelig

Ifølge den danske avisen Ekstra Bladet - som har undersøkt saken nøye - har godterigiganten Toms holdt nyheten hemmelig i 117 dager. Like lenge skal Fødevarestyrelsen - Danmarks svar på Mattilsynet - ha kjent til skandalen som er under opprulling.

Allerede 22. september ble nemlig tilsynet varslet av Birgitte Gudberg som plutselig fant en plastbit i sitt marsipanbrød fra Anthon Berg. Ekstra Bladet har fått innsyn i Gudbergs korrespondanse med Fødevarelsestyrelsen, som oppfordret henne til å avklare saken selv med Toms.

Først 19 dager etter at hun hadde slått alarm fikk godteriprodusenten besøk av inspektører fra Fødevarstyrelsen. Selv om de - ifølge Ekstra Bladet - på det tidspunkt ikke ante noe om at det dukket opp også andre klager i samme tidsrom, premierte tilsynet Toms med en «smiley» for korrekt håndtering av kundeklagen.

Dette skal ha vært fordi inspektørene trodde på Toms påstand om at ingen forbrukere hadde klaget over samme oppdagelse. Men det innrømmer nå sjokoladeprodusenten at ikke stemte.

- Omtrent seks centimeter

Flere dansker hadde allerede meldt fra om plastbitene i marsipanbrødene – men dette ble lenge holdt hemmelig overfor offentligheten.

Deretter godtok Fødevarestyrelsen Toms' begrunnelse for ikke å skulle advare folk, fordi Toms bedyret at plastbitene kun var opptil tre centimeter lange - og at man antok at småbarn ikke spiste de to marsipanbrødene med mørk sjokolade eller marsipanbrød med alkohol.

Men overfor Ekstra Bladet fnyser forbrukeren Birgitte Gudberg av dette:

- Plastbiten i mitt marsipanbrød var betydelig større – omtrent seks centimeter lang, sier hun.

- Utvider tilbakekalling

Først 1. november - 117 dager etter at Toms ble advart første gang - ble Toms pålagt å trekke tilbake produktene fra markedene. Da hadde 15 forbrukere klaget. På nytt fikk da produsenten en smiley for korrekt håndtering av tilbaketrekking av Fødevarestyrelsen.

SPIS OG DRIKK: Mat-journalister Lars Gulbrandsen og Christopher Sjuve tar deg gjennom de viktigste mat- og drikkesakene denne uka. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Vi har bestemt oss for å utvide tilbakekallingen for å forsikre oss om at forbrukerne kan ha full tillit til kvaliteten i våre produkter, uttaler administrerende direktør Carsten Thomsen i en pressemelding.

- Vi beklager de ulemper som er forbundet med en så omfattende tilbakekalling, og vi beklager denne saken overfor både forbrukere og kunder. Men tilliten til Toms og kvaliteten på våre produkter er avgjørende, skriver han videre.

Til Ekstra Bladet sier Thomsen at selskapet har lært av hendelsen, og sier de sett i ettertid gjerne skulle reagert raskere.

Nå bes forbrukerne som har kjøpt produktet om å kaste dem. Det loves kompensasjon for produktene (og de oppfordrer kundene til å sende inn bilder til Travel Retail Norway).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer