Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kostholdsråd om sjokolade

Sjokostopp for britiske barn

Britiske helsemyndigheter med ny kostholdsguide.

FEDMEKRISE: England er et av de landene i verden det lever flest overvektige folk. Nå tar de grep og i løpet av våren kommer de med nye kostråd. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FEDMEKRISE: England er et av de landene i verden det lever flest overvektige folk. Nå tar de grep og i løpet av våren kommer de med nye kostråd. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er avisa The Sun som omtaler helsemyndighetene i Englands nye kostråd for blant annet barn for å stoppe fedmekrisen i landet.

Helsemyndighetene oppfordrer foreldre til å begrense antallet ganger barn får i seg så kalt snacks - altså små mellommåltider. De ber om at dette kun spises maks to ganger om dagen og et snack-måltid ikke inneholder mer enn 100 kalorier.

England er et av de landene i Europa der det lever flest overvektige mennesker. Antallet har økt dramatisk de siste fem årene, og ifølge University of Birmingham lider 20 prosent av britene av fedme. Det koster det britiske samfunnet 3 milliarder pund i året, noe som tilsvarer 33 milliarder norske kroner.

Riskaker

I retningslinjene blir foreldre oppfordret til å bytte ut sjokolader og sjokoladebarer med for eksempel riskaker, sukkerfri gelé og fromage frais (en slags ost/smøreost med 0 prosent fett).

Avisa trekker fram flere populære sjokolademerker som overstiger det anbefalte kaloriinntaket på 100 kalorier. For eksempel inneholder en Mars-sjokolade 230 kalorier, KitKat-sjokolade 209 kalorier og Twix-sjokolade 248 kalorier.

Helsemyndighetene skriver selv på sine nettsider at kostholdsveiledningen vil være klar i løpet av våren. De skriver at de nye retningslinjene er en del av en kampanje der de samarbeider med matvarekjeder om å tilby sunnere matvarer.

- Kampanjen skal hjelpe folk til å passe mer på og redusere kaloriinntaket i de tre hovedmåltidene om dagen, og i de raske måltidene, skriver de.

De understreker at retningslinjer kun er veiledende og at man til syvende og sist bestemmer selv hva man spiser:

- Vi forteller ikke hva publikum skal gjøre, men vi gir dem fakta. To tredjedeler av oss er overvektige, og årsaken til det er at vi spiser for mye. Siden vi er den sjette mest overvektige nasjonen på planeten, tror vi det er en fornuftig ting å gjøre, skriver helsemyndighetene.

Feite også i Norge

Også i Norge lever det altfor mange personer som enten er overvektige eller som er i kategorien fedme. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 12 prosent av Norges befolkning i kategorien fedme. Det er en dobling på 18 år.

De fleste som er i kategorien fedme er middelaldrende.

Ifølge folkehelseinstituttet lider omtrent 1 av 4 middelaldrende menn og 1 av 5 kvinner av fedme. 1 av 6 barn er overvektige eller lider av fedme.

Begrepene fedme og overvekt blir definert ut fra kroppsmasseindeksen til en person. Fedme deles inn i tre kategorier, ifølge Store Norske Leksikon.

- Reduser sukkerinntaket

Caroline Cerny fra Obesity Health Allicance sier til The Sun at matindustrien må senke sukkerinnholdet i matvarer.

- Det er altfor lett å spise mer sukker enn det som er bra for oss. Alle sektorer i matindustrien må redusere sukkerinnholdet i produktene sine, slik at det hjelper oss å ta sunnere valg, hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!