Eldres alkoholmisbruk utbredt i Syden:

Sjømannskirken bekymret: - Har sett folk drikke en liter ren sprit om dagen

Opphopning av alkoholskader på sykehus.

SAMMEN OM FLASKA: Mange som oppholder seg lengre perioder i Spania er mer sosiale der enn de er hjemme. - Noen er nok ensomme, men det er ikke det største problemet. Tilgjengeligheten og de lave prisene er viktige grunner til at folk drikker, sier den norske diakon Hans Kristian Havgar ved Sjømannskirken på Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
SAMMEN OM FLASKA: Mange som oppholder seg lengre perioder i Spania er mer sosiale der enn de er hjemme. - Noen er nok ensomme, men det er ikke det største problemet. Tilgjengeligheten og de lave prisene er viktige grunner til at folk drikker, sier den norske diakon Hans Kristian Havgar ved Sjømannskirken på Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) For et par år siden hadde Sjømannskirkens diakon i Torrevieja, Jostein Obrestad, en samtale han ikke glemmer. Han sto sammen med sosialarbeideren på det lokale sykehuset. «Hva skal vi gjøre?», spurte hun. «Nesten 80 prosent av innleggelsene på sykehuset er nå alkoholrelatert.»

Bare noen få av de innlagte på sykehuset var nordmenn. Samtidig er det et faktum at alkoholforbruket blant eldre øker alarmerende i Norge og at en god del nordmenn lar seg forføre av alkohol i land som Spania.

- Billig alkohol er fortsatt et viktig trekkplaster, sier Obrestad.

- Det er kultur for å drikke. Noen starter med whisky klokka ti, og fortsetter utover dagen.

Henter hjem nordmenn

Kjendislege Terje Erlid har lang erfaring med å hente hjem hjelpeløse nordmenn fra utlandet, ofte i samarbeid med Sjømannskirken. Erlid fikk nylig kritikk for sin involvering i saken om dødssyke Harry Samuelsen (66), som trengte hjelp til å komme hjem fra Kina.

Terje Erlid forteller at det ofte dreier seg om pasienter som ligger på sykehus i Spania, Thailand og Filippinene. Noen har falt, andre har fått slag eller vært i ulykker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer