TALLET ER 13: Av alle tall i verden, hvorfor valgte Freia å ha 13 biter i Smil-rullen? Det er kanskje ikke rart reklamen sier «Skapt for å deles i 1955. Spist alene siden den gang.»
TALLET ER 13: Av alle tall i verden, hvorfor valgte Freia å ha 13 biter i Smil-rullen? Det er kanskje ikke rart reklamen sier «Skapt for å deles i 1955. Spist alene siden den gang.»Vis mer

Hvorfor har Smil 13 biter?

Skapt for å deles - med 13 biter

Det er å be om trøbbel å prøve å dele denne rettferdig.

(Dagbladet): Smil, rullen med de karamellfylte sjokoladebitene er ifølge reklamen «skapt for å deles».

HUSKER DU? Frem til 1977 var Smil oval i formen. Arkivfoto/Illustrasjon: Freia
HUSKER DU? Frem til 1977 var Smil oval i formen. Arkivfoto/Illustrasjon: Freia Vis mer

Praktisk nok inneholder den 13 biter. Ikke tolv, som enkelt kan deles på to, tre, fire eller seks, eller ti som kan deles på to og fem. Eller åtte eller tyve, - men 13.

Alle småbarnsforeldre vet at dette er å be om problemer.

Når delte sist 13 mennesker en Smilrull? Hvorfor har de fått dette tallet fra? Hvem er dette mennesket som vil oss så vondt?

Produksjonsutstyr bestemmer

Svaret på hvorfor akkurat 13 biter har fått plass i Smil-rullen er enkelt: Størrelsen på rullen.

- Antall biter har variert fra elleve til 13, og er basert på hva som er mest hensiktsmessig med tanke på produksjonsutstyr, vekt og emballasje, sier Tone Seppola i Freia til Dagbladet.

Smil ble lansert så langt tilbake som 1955. Etterkrigstiden var preget av gjenoppbygging, men også fremtidstro og optimisme. Ressursene var knappe, og sjokoladeprisene var høye.

- Smil kom i 1955 og kanskje nettopp på grunn av man var i en situasjon der man måtte dele på godene, ble Smil et symbol på samfunnet i denne tidsperioden, en optimistisk og positiv holdning.

Bjudbiten

Cloettas Center, som også er karamellfylt sjokoladebiter, inneholder også 13 biter. Og de har laget en gimmick av det. Den siste og 13. biten kaller de bjudbiten.

- Det er 13 biter i Center. Den er så god at man vil spise alle selv, så det er tolv til deg - og den siste kan du bjuda på (by på, red.anm.), sier Philip Aru, produktsjef for sjokolade i Cloetta til Dagbladet.

BJUDBITEN: Det er en glede å dele .. men bare én bit. Cloetta har gitt den trettende biten et navn. Foto: Elisabeth Dalseg
BJUDBITEN: Det er en glede å dele .. men bare én bit. Cloetta har gitt den trettende biten et navn. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Center, samt Freias andre sjokoladeruller, som Melkerull og Krokanrull, er like lange som en rull smil. Freias andre sjokoladebitruller inneholder 21 biter, heller ikke dette et tall som er fryktelig tilfredsstillede for millimetermål- og rettferdighetssansen, men et antall som er tilpasset produksjonsutstyr og emballasje.

Kanskje vi bare skal døpe de odde bitene for «ingen ser at jeg tar første biten selv-vel»-biter?

Freia-fabrikken har alltid vært god til å tilpasse seg det produksjonsutstyret de har hatt tilgjengelig. Dette er blant annet årsaken til at Toffin, sjokoladetrukne karamellkuler, kom i eske, da de ble lansert.

Freia hadde kjøpt brukt produksjonsutstyr fra en sigarettfrabrikk, så boksen karamellkulene kom i, var en klassisk sigarettpakke, foret med papir, forteller Seppola.

Verdens raskeste sjokoladekake: Alt du trenger i én kopp. Vis mer Vis mer

Oppskrift på koppekaken under finner du i Dagbladets oppskriftssamling.

Les også

Historien om Grandiosa: Slik ble klassikeren til

KitKat vs Kvikk Lunch: Sjokoladedobbeltgjengerne i retten

Her er sommerens godterinyheter