Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sjokkavsløringer i jordbæråkeren:

Skeptisk til å spise norske jordbær? Slik blir de helt trygge

- Det skal være helt trygt å spise norske jordbær.

EDDIKBAD: Er du bekymret for å spise norske jordbær, kan du gi dem et bad i eddik og vann. Illustrasjonsfoto: Scanpix.no
EDDIKBAD: Er du bekymret for å spise norske jordbær, kan du gi dem et bad i eddik og vann. Illustrasjonsfoto: Scanpix.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nok ikke få som går forbi jordbærkurvene i dag, etter å ha lest om storaksjonen hos norske jordbærprodusenter i Vestfold.

Dårlige arbeidsforhold, mangel på kontrakter, kjemikaliebruk, avføring ved åkrene og mangelfull håndvask var bare noen av ankepunktene.

Jordbær med fløte til dessert, noen?

Å gi frukt og bær et eddikbad er en velkjent metode for å rense bær. Men er det nok?

- Jeg anbefaler å skylle jordbærene i eddikvann, da er de helt trygge å spise, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, til Dagbladet.

- Det gjør ikke at smaken blir dårligere. Og dette er uansett et godt råd til all frukt og grønnsaker som er dyrket i friluft.

Metoden er enkel: Gi jordbærene et raskt eddikbad, og skyll av etterpå. La gjerne hamsen være på, for bærene blir fortere bløte om du tar den av, ifølge Byermoen.

- Du kommer langt med kaldt vann

Ifølge Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver på Mattilsynets hovedkontor, skal det holde å skylle bærene godt.

- Man får god effekt av kaldt vann, men man kan også ha litt varmt vann - men ikke for varmt, for du vil ikke koke bærene, sier Svindland til Dagbladet.

- Er man veldig bekymret, kan man legge dem i eddikvann.

Mattilsynets råd er da å bruke 0,6 dl 35% eddik til én liter lunkent vann.

- La det ligge i en ti-15 minutter, og så skyller du bærene i rennende vann etterpå. Men dette er bare om man er veldig bekymret.

Det er ikke Svindland, til tross for at hun beskriver årets funn i Vestfold som «de mest dramatiske funnene de har gjort».

- For de fleste av oss vil det holde lenge å skylle i vanlig vann.

- Dette er unntakene

Byermoen presiserer at dagens avsløring hører til unntakene.

- Det er ikke sånn at det er generelt dårlige forhold, dette gjelder noen få.

- Vi ønsker ikke at det skal være en generell opfatning om at jordbær skal være farlig å spise, sier Gerd Byermoen. Foto: Marte Garmann / Frukt.no
- Vi ønsker ikke at det skal være en generell opfatning om at jordbær skal være farlig å spise, sier Gerd Byermoen. Foto: Marte Garmann / Frukt.no Vis mer

Opplysningskontoret for frukt jobber nå med å kartlegge situasjonen, og har blant annet vært i kontakt med bondelaget i Vestfold.

- Vi vet at de jobber med å kartlegge klanderverdige forhold og med å få oversikt.

Jeg har vært på besøk hos mange store produsenter, og vet at de jobber for å legge både bo- og arbeidsforhold til rette for sine arbeidere, som kommer igjen år etter år.

Byermoen synes likevel at funnene er triste.

- Uansett om det er få eller flere, så er dette ikke noe som skal skje i Norge. Her skal vi ha ordentlige arbeidsforhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!