Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dyr Ibérico-skinke

Skinkeprisen doblet i Spania på ett år. - Kineserne har oppdaget kvaliteten

Prisene dobles og luksusskinken kapres av kinesere.

LITT FOR POPULÆR IBÉRICOSKINKE: Kineserne har fått øynene opp for den spanske kvalitetsskinken. (Foto: Petrut Romeo Paul / Shutterstock / NTB scanpix)
LITT FOR POPULÆR IBÉRICOSKINKE: Kineserne har fått øynene opp for den spanske kvalitetsskinken. (Foto: Petrut Romeo Paul / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanjolene står overfor en skinkekrise nå som Kina har fått øynene opp for luksusskinken Iberico. Etterspørselen er større enn tilbudet, og prisene stiger til det dobbelte.

For et helt Iberico-lår må du betale mellom 300 til 600 euro (ca 2900 - 5800 kr) Det er nesten det dobbelte av hva skinkeselger ved Alna Senter i Oslo, Juan P. Serrano, betalte i fjor.

SKINKEEKSPERT: Juan P. Serrano selger kvalitetsskinke på Alna Senter i Oslo. Her med et ekte Ibérico-lår. (Foto: Privat)
SKINKEEKSPERT: Juan P. Serrano selger kvalitetsskinke på Alna Senter i Oslo. Her med et ekte Ibérico-lår. (Foto: Privat) Vis mer

- Kineserne har oppdaget den beste kvaliteten av spanskeskinka på samme måte som de bare spiser norsk kvalitetslaks, sier Serrano til Dagbladet.

Kina får best kvalitet

- Grisebøndene vil nok slite med å levere til sitt eget marked, og heller prioritere Kina, som er villig til å betale mer, sier Serrano.

Kina vil få den beste kvaliteten, og de hjemlige traktene vil muligens få servert uekte (blandingsrase) Ibéricoskinke.

- Det blir som i Norge; at vi prioriterer å sende den beste laksen til Kina.

Serrano legger til at tollavgiften for skinken er svært høy.

- Ofte må man ut med 800 kroner i toll per bein. Et gjennomsnittlig bein ligger på rundt åtte-ni kilo.

Få ekte raser igjen

- På grunn av den økonomiske krisen i Spania, har det i perioder ikke blitt slaktet Ibérico-griser. Mangelen på gris er enorm, sier Serrano. Helt ekte Ibérico kalles ofte Jamón Ibérico de Bellota D.O (Denominacion de Origen) og er normalt modnet minst 36 måneder.

- Derfor tar det mange år før man kan få tak i skinken, forklarer Serrano, som tror at prisen kommer til å øke både på grunn av dette og ivrige kinesere.

- Vi så det samme i fjor, og da ble det et prishopp. Mange av de eksklusive skinkene har fått doblet pris.

- Gode nyheter for spanjolene

- Dette tilfellet er et eksempel på hva som skjer når man åpner for internasjonal handel, sier Andreas Moxnes, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Andreas Moxnes, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)
Andreas Moxnes, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO) Vis mer

- Det man har mye av, blir dyrere, og det man har lite, av blir billigere, sier Moxnes, som legger til at norsk olje ville vært veldig billig for nordmenn hvis vi ikke kunne selge det til utlandet.

Han forteller at det stadig er en større middelklasse i Kina som ønsker kvalitetsvarer fra Europa, som spansk skinke og norsk laks.

- Dette er gode nyheter for spanjolene. De kan selge sine produkter dyrt på verdensmarkedet, som kan brukes for å finansiere deres import av billige kinesiske varer.

- Økt turisme er et av de største aspektene ved at produkter, som Ibéricoskinke eller eksklusive viner, har blitt populært i det kinesiske markedet, sier Ben Nozo, administrerende direktør i Nordtrade.

- Når luksusvarer blir godt etablert i det kinesiske markedet, får det en stor positiv påvirkning av etterspørselen på mindre kjente merkevarer, mener han.

Luksusgris

Ibéricoskinke kan kun lages av iberisk svin, en sort griserase, eller svineraser der iberisk svin utgjør minst tre fjerdedeler. Skinken kommer fra det sørlige Spania og grensetraktene på begge sider av grensen mot Portugal.

- Ibéricogrisene lever hele sitt liv på eike-enger hvor de i løpet av de tre siste månedene av sitt liv kun spiser eikenøtter, forteller Serrano.

Med jevne mellomrom blir det tatt blodprøver av grisen for å måle fettsyrene i kjøttet.

- I en periode på tre-fire måneder skal grisen spise 10 kilo eikenøtter for å øke én kilo kroppsvekt, sier han.

Det er eikenøttene som er med på å gi nøtteaktige smaken, og propper kjøttet fullt av sunne omega 3-syrer.

- I Spania brukes ofte denne skinken til de med hjerte- og karsykdommer, sier han.

Den beste kvaliteten sies å være verdens beste skinke. Grisen skal ifølge spanske myndigheter være mer enn 11 måneder gammel og slaktevekten skal være minst 140 kilo da den slaktes.

Seks ganger dyrere enn serrano

Torbjørn Tanem er daglig leder i Taga, leverandør av spansk spekemat. Han sier til Dagbladet at nordmenn er glad i kvalitetsskinke, men at det holder med en god serrano.

- Det er ingen tvil om at prisen spiller inn. Man får det man betaler for, sier han.

Det selges lite av Ibéricoskinke i de norske dagligvarebutikkene Tanem leverer til. Faktisk har han ikke solgt en eneste Ibéricoskinke det siste året.

- På grunn av den høye prisen er det liten omsetning av den skinken. Vi ser at prisen har økt betydelig de siste månedene, sier han.

I forhold til serrano, er Ibéricoskinken opptil seks ganger dyrere.

- Når Kina er villige til å betale for den, er det ingen grunn til at Spania skal holde igjen, mener Tanem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!