Dyr Ibérico-skinke

Skinkeprisen doblet i Spania på ett år. - Kineserne har oppdaget kvaliteten

Prisene dobles og luksusskinken kapres av kinesere.

LITT FOR POPULÆR IBÉRICOSKINKE: Kineserne har fått øynene opp for den spanske kvalitetsskinken. (Foto: Petrut Romeo Paul / Shutterstock / NTB scanpix)
LITT FOR POPULÆR IBÉRICOSKINKE: Kineserne har fått øynene opp for den spanske kvalitetsskinken. (Foto: Petrut Romeo Paul / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spanjolene står overfor en skinkekrise nå som Kina har fått øynene opp for luksusskinken Iberico. Etterspørselen er større enn tilbudet, og prisene stiger til det dobbelte.

For et helt Iberico-lår må du betale mellom 300 til 600 euro (ca 2900 - 5800 kr) Det er nesten det dobbelte av hva skinkeselger ved Alna Senter i Oslo, Juan P. Serrano, betalte i fjor.

- Kineserne har oppdaget den beste kvaliteten av spanskeskinka på samme måte som de bare spiser norsk kvalitetslaks, sier Serrano til Dagbladet.

Kina får best kvalitet

- Grisebøndene vil nok slite med å levere til sitt eget marked, og heller prioritere Kina, som er villig til å betale mer, sier Serrano.

Kina vil få den beste kvaliteten, og de hjemlige traktene vil muligens få servert uekte (blandingsrase) Ibéricoskinke.

- Det blir som i Norge; at vi prioriterer å sende den beste laksen til Kina.

Serrano legger til at tollavgiften for skinken er svært høy.

- Ofte må man ut med 800 kroner i toll per bein. Et gjennomsnittlig bein ligger på rundt åtte-ni kilo.

Få ekte raser igjen

- På grunn av den økonomiske krisen i Spania, har det i perioder ikke blitt slaktet Ibérico-griser. Mangelen på gris er enorm, sier Serrano. Helt ekte Ibérico kalles ofte Jamón Ibérico de Bellota D.O (Denominacion de Origen) og er normalt modnet minst 36 måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer