Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
HER ER SKIPET: Her ligger MS «Frøya» til kai på Herøya i Porsgrunn. Skipet kommer med store mengder flytende CO2-gass, som nå skal distribueres rundt omkring i Norge. Foto: Praxair
HER ER SKIPET: Her ligger MS «Frøya» til kai på Herøya i Porsgrunn. Skipet kommer med store mengder flytende CO2-gass, som nå skal distribueres rundt omkring i Norge. Foto: Praxair Vis mer

Mulig ølkrise

Skipet som skal hindre ølkrise har ankommet Norge

Et fullastet skip med CO₂ legger nå til kai i Porsgrunn.

Er du en av dem som ble sjokkert over nyheten om mulig «øl-krise» i Norge - ikke fortvil. I løpet av dagen viste situasjonen seg å være mindre alvorlig enn først antatt.

I dag rundt klokka 09.00 tok tankeren MS «Frøya» seg inn i Frierfjorden i Porsgrunn. Skipet er fullastet med CO₂ fra en av produsenten Praxairs fabrikker i Nederland. Etter planen skulle skipet legge til kai i Porsgrunn rundt klokka 12, men skipet ankom Praxairs terminal like etter 09.30 i dag tidlig.

«Frøya» er lastet med flere tonn CO₂, som de industrielle bryggeriene er avhengig av i produksjonen.

Det er Praxair selv som kjører kullsyren ut i Norge med gasstanker-lastebiler, og trafikken vil trolig gå inn og ut fra fabrikken i Porsgrunn gjennom dagen, opplyser markedskonsulent i Praxair, Stine Gallagher.

I HAVN: Dette skjermbildet tatt like før 09.30, viser MS «Frøya» på vei inn til dypvannskaia på Herøya i Porsgrunn. Skjermdump: Marine Traffic
I HAVN: Dette skjermbildet tatt like før 09.30, viser MS «Frøya» på vei inn til dypvannskaia på Herøya i Porsgrunn. Skjermdump: Marine Traffic Vis mer

Onsdag kveld sendte CO₂-produsenten Praxair ut en pressemelding om at de kan levere nok CO₂ i slutten av uka, og at ingen industrikunder får langvarig produksjonsstopp.

Ikke helt avverget

Da Dagbladet tok kontakt med Christian Aass i Aass bryggeri ville han ikke gå så langt som å si at «krisa» er avverget, selv om Praxair har opplyst om at et skipslast med CO₂ kommer i slutten av uka.

EKSPERTENS SKJENKETRIKS: Innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, viser deg hvordan du skjenker øl som en bartender, og forteller hvor mye skum du egentlig bør ha i toppen av ølglasset. Video: Endre Vellene / DBTV / Dinside Vis mer Vis mer

- Det er ganske mye CO₂, men det er fortsatt en uoppklart situasjon, sier han til Dagbladet onsdag kveld.

Aass opplyser også om at de gode nyheten onsdag kveld gjør at det ser lysere ut.

- Det betyr at situasjonen er bedre, men fortsatt lever vi fra hånd til munn og må planlegge videre produksjon ganske nøye.

LYSERE: Onsdag kveld ser CO₂-situasjonen for norske bryggerier mye lysere ut. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LYSERE: Onsdag kveld ser CO₂-situasjonen for norske bryggerier mye lysere ut. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En annen som beskriver det som en «hånd til munn»-situasjon er administrerende direktør i Grans, Morten Gran. Han vil ikke kalle det en krise, men vil heller ikke si at situasjonen er avverget.

- Det har vært litt usikre prognoser på levering av CO₂ i det siste, så jeg vil se at tankbilen står på gårdsplassen før jeg kan si at situasjonen er løst, sier Gran til Dagbladet.

Han forklarer at CO₂-mangelen kom litt overraskende på dem, fordi det er en situasjon de aldri har opplevd tidligere. Også innrømmer han at timingen er litt uheldig, med tanke på det fine sommerværet.

Advarer mot hamstringeffekt

Ekspert på forbrukeratferd og høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI, Nina Helene Ronæs, advarer mot at en slik nyhet kan skape panikk blant forbrukerne.

- Vi får panikk når vi tror at noen av disse matvarene forsvinner, noe som kan føre til hamstring fordi forbrukeren tror det er nødvendig, sier Ronæs til Dagbladet.

Hun forteller at forbrukerne i stor grad styres av følelser, og at et slikt krisevarsel setter følelsene våre i sving.

- Øl og is i magen

Dagbladet har også kontaktet både Coop, Meny og Kiwi, for å finne ut av hva de tenkte da de mottok nyheten om mulig krise. De to sistnevnte tok nyheten helt med ro, mens kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, svarer slik:

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Det brøt ut full panikk, og alle begynte å brygge selv, spøker han og forklarer:

- Nei da, foreløpig har vi både øl og is i magen og skal klare oss bra i både én og to uker til. Vi blir nok mer bekymret om de ikke finner en løsning på situasjonen, sier han til Dagbladet.

Kristiansen innrømmer at panikktilstander ikke er ønskelig, men forklarer at det er for tidlig å si noe om kundene har blitt påvirket av nyheten.

- Vi håper jo ikke at folk begynner å hamstre. Da blir det kaos, konstaterer han.

Heller ikke Meny kan si noe om kundeatferden har endret seg siden nyheten sprakk, forklarer kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne. Mens kommunikasjonssjef for Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, kan fortelle at de har nok øl og mineralvann til en god periode framover.

- Det er ingen grunn til å hamstre. I stedet oppfordrer vi folk til å kjøpe det de ellers ville kjøpt, også får det bli opp til den enkelte kunde å avgjøre hvor mye det er, sier hun til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media