Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Cecilie Maske hjelper folk på kjøkkenet:

Skjønte ingenting da den nybakte mammaen ville bruke morsmelk i vaffelrøra

Matrådgiver og kokk Cecilie Maske har i en årrekke reddet nordmenn som sliter på kjøkkenet.

BASISKUNNSKAP: - Mange spør oss om hvordan man koker egg, sier Cecilie Maske ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Shutterstock
BASISKUNNSKAP: - Mange spør oss om hvordan man koker egg, sier Cecilie Maske ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvordan koker jeg egg? Jeg glemte en pakke med egg på benken i går. Kan jeg spise dem? Hva er det hvite som noen ganger er festet til eggeplommen?

KJØLESKAP? Ta eggene ut av kjøleskapet kvelden før, råder opplysningskontoret. Foto: Shutterstock
KJØLESKAP? Ta eggene ut av kjøleskapet kvelden før, råder opplysningskontoret. Foto: Shutterstock Vis mer

Opplysningskontoret for egg og kjøtt tar årlig imot hundrevis av spørsmål fra publikum på telefon og e-post, og gjennom sin Facebook-side og nettside. Spørsmålene kommer fra menn og kvinner i alle aldre fra hele landet, og mange av dem handler om egg.

- Vi må svare på alt. Mye handler om egg. Noen vil rett og slett lære å koke egg. Andre er ute etter tips til det perfekt kokte egget. Dette er et av de oftest stilte spørsmålene, forteller en av matrådgiverne ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Cecilie Maske.

PRAKTISK: Kok egg uten vann. Med huset fullt av påskegjester koker du effektivt egg til alle i stekovnen. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Det perfekt kokte egg

- Og hvordan koker man det perfekte egget?

- Bruk romtempererte egg! Ta gjerne ut noen egg fra kjøleskapet kvelden før, og legg i en kurv eller bolle, slik at de ikke er kalde når de skal kokes. Da sprekker ikke eggene så lett. Egg tåler godt noen dager på kjøkkenbenken. Da har du tempererte egg klare til koking, tipser Maske.

MATRÅDGIVER: Cecilie Maske ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt svarer årlig på hundrevis av spørsmål fra forbrukere i kjøkkenknipe. Foto: Matprat
MATRÅDGIVER: Cecilie Maske ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt svarer årlig på hundrevis av spørsmål fra forbrukere i kjøkkenknipe. Foto: Matprat Vis mer

Maske legger selv eggene i kokende vann i 3-6 minutter for bløtkokte egg, og 6 - 8 minutter for smilende egg. Etter koking skyller hun eggene raskt i kaldt vann, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne.

Kan man spise egg som har overnattet på kjøkkenbenken? Ja, det kan man, betrygger Maske.

Og så til det innledende spørsmålet om det hvite på eggeplommen:

- Egget er ikke dårlig eller ødelagt, slik mange ser ut til å tro. Det hvite er plommestrengen, som er en helt naturlig del av egget. Bruk det på vanlig måte.

De aller mest desperate spørsmålene kommer gjerne i tiden før jul og påske, avslører matrådgiveren:

- Svoren er svidd. Steika er frossen. Pinnekjøttet er ikke vannet ut. Hva skal vi gjøre? Dette er vanlige problemstillinger.

Resten av året drypper det inn forespørsler av alle slag. Noen av dem mer originale og uvanlige enn andre, skal vi tro Maske.

Morsmelk i vaffelrøra?

- Det hender vi lurer på om spørsmålene er alvorlig ment. Vi svarer så godt vi kan på alle spørsmål, men noen utfordrer oss mer på kreativiteten enn på fagkunnskapen.

En mann lurte ifølge Maske for eksempel på om det var greit å steke maten i tran? Han forklarte at han lette etter alternative måter å få i seg den næringsrike fiskeoljen på.

Han var ikke så begeistret for transmaken, og lurte på om han ved steking ville kamuflere smaken med maten. Kontorets ansatte svarte diplomatisk at de ikke ville anbefale ham å steke maten i tran, for da ville han bare oppnå at transmaken ble enda sterkere.

- En dame ville vite om hun kunne bruke morsmelk i vaffelrøra. Vi svarte at, joda, det kunne hun nok. Men hvorfor ville hun gjøre dette, egentlig? Det fikk vi aldri noe svar på.

Kjøttmyter og vegetarmat

Gjennom spørsmålene som kommer inn får opplysningskontoret en god pekepinn på hvilke trender som til enhver tid gjør seg gjeldende i norske kjøkken.

- Nå merker vi en økende interesse for kjapp mat laget fra bunnen av. Vi tolker dette som at mange er blitt mer bevisste på sitt forbruk av halv- og helfabrikata i hverdagen.

Andre temaer det ifølge Maske er økende interesse for nå, er langtidssteking av kjøtt, allergivennlige oppskrifter, sous vide-teknikk, trykk-koking, mat i dampovn og oppskrifter på ny, vegetarisk mat.

Opplysningskontoret registrerer at en del myter om kjøtt lever i beste velgående:

- Mange lurer på om det er hormoner i svinekjøtt, eller om man kan få i seg antibiotika ved å spise norsk kjøtt. Vi svarer som sant er, at man ikke bruker hormoner i norsk husdyrproduksjon, og at nei, man kan ikke få i seg antbiotika ved å spise norsk kjøtt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media