TORSKESKANDALE: Franskmenn er i opprør etter en TV-dokumentar avslørte at norsk torsk som selges i Frankrike er pumpet full av kjemikalier. Arkivfoto: Lars Eivind Bones
TORSKESKANDALE: Franskmenn er i opprør etter en TV-dokumentar avslørte at norsk torsk som selges i Frankrike er pumpet full av kjemikalier. Arkivfoto: Lars Eivind BonesVis mer

Torskeskandale:

Skjulte opptak avdekket skandalen: Norsk fisk pumpes full av kjemikalier i Kina

Nå vil franskmenn boikotte norske varer.

«Mollo sur le cabillaud?» Forsiktig med torsken?

Dette er navnet på en dokumentar på den franske TV-kanalen France 5 som har avdekket at norsk torsk sendes til Kina og pumpes full av kjemiske tilsetningsstoffer og vann, melder NRK.

Dokumentaren har satt sinnene i kok, og flere av de mer enn 4000 kommentarene under promovideoen til France 5 på Facebook oppfordrer til boikott av ikke bare norsk torsk, men norske varer.

- Det som kommer fram i dokumentaren er uheldig for Norges omdømme, sier Paal Frisvold, Norges Sjømatråds fiskeriutsending i Frankrike, til NRK.

I dokumentaren, som du kan se under (på fransk), vises blant annet skjulte opptak fra den kinesiske fiskeindustrien.

Et omdømmeproblem

Det som har satt sinnene i kok er at torskefiletene pumpes fulle av vann og kjemikalier, blant annet E451 - pentanatriumtrifosfat. Dette stoffet bidrar til å øke vekten, og bleker fiskekjøttet slik at det ser penere og ferskere ut.

Dette er ikke ulovlig, hverken i Norge eller i EU, men franske forbrukere gir nå likevel klart uttrykk for at dette ikke er akseptabelt.

E451 var tidligere forbudt i Norge, men det ble tillatt igjen gjennom EØS-regelverket.

Skylder på Kina

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) har følgende kommentar til det som kommer fram i den franske dokumentaren:

- Dette handler om produksjonspraksis i Kina, ikke kvaliteten på norsk råstoff. Det er selvfølgelig svært er uheldig at den norske fisken trekkes fram spesielt. Vi har likevel begrensede muligheter til å styre dette. Det er et spørsmål mellom kinesiske eksportører og kontrollmyndighetene i EU.

Han viser til at EU og Norge har et strengt regelverk for hvor mye fosfat og vann som er lov å tilsette fisken - og for hvordan produktene skal merkes. Produsentene i Kina må forholde seg til de samme grenseverdiene som produsentene i Europa dersom de skal eksportere til EU eller EØS-markedet:

- Vi må legge til grunn at de kinesiske virksomhetene som eksporterer til EU overholder regelverket. Dersom kinesiske eksportører tas i juks har EU-kommisjonen mulighet til å ta fra dem retten til å eksportere til det europeiske markedet, sier han til Dagbladet.

- Ønsker kunnskap om hele reisen

- Det vi ser er at forbrukerne i økende grad er opptatt av produktbiografi - veien fra jord eller hav - til bord, sier Annechen Bahr Bugge til Dagbladet.

Bugge er matsosiolog og forsker ved SIFO / Oslo Met.

Det er en stor skepsis og kritikk av mange av de industrielle teknikkene som brukes, forteller Bugge. Forbrukerne er opptatt av at maten de spiser hverken skal ha negative konsekvenser for egen helse, miljøet, eller dyrevelferden.

- Her har myndigheter og produsenter en stor oppgave med å forklare hvorfor de gjør det, og at de metodene og teknikkene de bruker ikke er skadelig.

- Vi ser litt det samme nå med oppdrettsfisk. Selv om myndigheter sier at både fisk og produksjonsmetoder er trygt og greit, er forbrukerne skeptiske.

- Det er ingen som spiser politisk

Forbrukersosiolog og professor ved høyskolen Kristiania, Runar Døving, tror ikke dokumentaren vil få store konsekvenser.

- Generelt er Norge et så lite land, slik at når en avis fra Det Store Utlandet, for eksempel New York Times, har en liten notis om Norge, kommer det på forsiden i Aftenposten, sier Døving til Dagbladet.

- Kritikker av Norge blir slått stort opp i Norge, men jeg vil tippe at det er mer en bagatell i Frankrike enn overskrifter i Norge gjør det til.

Han utelukker ikke at det kan skade Norges og norsk fisks omdømme, og hisse opp en og annen franskmann, men han tror konsekvensene vil bli marginale.

De drøye fire tusen som har kommentert på France 5s Facebook-side utgjør tross alt ikke mer enn en veldig liten brøkdel av Frankrikes befolkning.

- Det er svært få som driver med gjennomført politisk forbruk.

- Konkurrerer med pollock

Selv om en eventuell forbrukerboikott er marginal, kan torskeindustrien få et problem om fiskehandlerne tar affære.

- Fiskehandlerne bryr seg, sånn som Vinmonopolet brydde seg, da Frankrike bombet Morura-atollen. Da gikk det faktisk ut over fransk vin, fordi Vinmonopolet begynte å importere mer chilensk og australsk vin.

Dette vil imidlertid kun gjelde fersk fisk, om denne skulle ha tatt omveien om Kina. Bearbeidet torsk som finnes i frysedisken tror han ikke vil merke boikotten.

- Da konkurrerer jo torsken med pollock. Trenger jeg si mer?