SPISE MIN SOPP I FRED: S Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SPISE MIN SOPP I FRED: S Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Er du sikker på at du vil vite hva du spiser?

Skogens gull i skogens ro

De mest erigerte opplevelser finner sted i skog og mark.

Skogens gull i skogens ro

Endelig er vi i sopptember, en av mine absolutte yndlingsmåneder. Dette er en tid jeg prøver å tilbringe mest mulig på stier og mose, under fallende løv. I en ideel verden vil jeg tilbringe hele juli på en holme - og hele september i skogen.

Hva skulle jeg i så fall hatt med i sekken? Jo, et gassbluss, smør, salt og brød. Så lenge det er sopp å plukke, så er nemlig gourmetopplevelsene aldri langt unna.

Det er ikke mye som skal til for å skremme folk fra å spise sopp. Folk flest vet at å spise feil sopp kan ende med å leve resten av livet med innvollene på utsiden av kroppen. Det er både ubehagelig og svært upraktisk.

På en tur med Sopp- og nyttevekstforeningen ble jeg fortalt at dersom du holder deg unna skivesopp, men bare spiser rørsopp, er det verste som kan skje at du bare blir litt dårlig i magen. Et skivebom kan bli fatal, altså. Selv tenker jeg at det kan finnes unntak til den regelen også, så jeg holder meg på den smale stien. Den med kantarell og piggsopp.

Kan jeg gjøre enda mer for å få skogens gull helt for meg selv? Ja, noen ville kanskje ikke høre at soppen, den vi plukker, bare er soppens forplantningsorgan.

Det får deg til å tenke.

Soppens egentlige vesen er underjordiske tråder som i jordens mulm og mørke spiser dødt eller døende materiale. Når steinsoppen dukker opp er det altså bare soppen i erigert tilstand.

Der. Sånn. Nå kan jeg nyte skogens gull i skogens ro, tenker jeg.