Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skolest: Norges mest smakfulle fisk har du sannsynligvis ikke hørt om

Skolesten fanges ofte som bifangst, men du får ikke smake. De dumpes i havet.

SJØMONSTER? Ville du spist denne? Skolesten er ikke et vakkert syn, men tydeligvis blir den et vakkert måltid. Det er den beste matfisken i Norge ifølge våre kilder, men flere har kanskje aldri hørt om den en gang. - Vanligvis kan man få den med garn eller line, men denne ble tatt på stang i Rosendal av Sebastian Rinaldo Pedersen (bildet) forteller artsfisker Raphael Pedersen. Foto: ALBIN DAL
SJØMONSTER? Ville du spist denne? Skolesten er ikke et vakkert syn, men tydeligvis blir den et vakkert måltid. Det er den beste matfisken i Norge ifølge våre kilder, men flere har kanskje aldri hørt om den en gang. - Vanligvis kan man få den med garn eller line, men denne ble tatt på stang i Rosendal av Sebastian Rinaldo Pedersen (bildet) forteller artsfisker Raphael Pedersen. Foto: ALBIN DAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med hånda på hjertet kan jeg si at skolest er det beste jeg har smakt, sier kystfisker Espen Kaspersen fra Nord-Troms.

Nei, det er ikke snakk om noe til føttene her! Skolesten er en vaskeekte og utrolig god matfisk det faktisk finnes mye av i Norge.

ERFAREN FISKER: Kystfisker Espen Kaspersen skryter av fisken skolest, som han selv sier er den beste han har smakt. Foto: MARIUS FISKUM
ERFAREN FISKER: Kystfisker Espen Kaspersen skryter av fisken skolest, som han selv sier er den beste han har smakt. Foto: MARIUS FISKUM Vis mer

Men sjansen er stor for at du kanskje aldri har hørt om, eller smakt, skolest.

Brukes i Danmark og Sverige

Kaspersen forteller at både skolesten og dens slektning isgalt, er etterspurte matfisker hos våre naboer i Danmark og Sverige, men relativt ukjent i Norge.

- Det har blitt drevet kommersielt fiske på isgalt og skolest i utlandet, og man får dem ofte som bifangst, men norske fiskere får ikke drive direktefiske på den, sier Kaspersen og etterlyser bedre forvaltning.

- De gangene man får isgalt her i Norge er som regel ved fiske etter blåkveite, som forøvrig er en annen ukjent matfisk, forklarer Kaspersen.

BREIFLABB: En gang i tiden regnet som en ufisk, nå tatt inn i varmen som smakfull matfisk. Foto: TERJE RAKKE / NORDIC LIFE / NTB SCANPIX
BREIFLABB: En gang i tiden regnet som en ufisk, nå tatt inn i varmen som smakfull matfisk. Foto: TERJE RAKKE / NORDIC LIFE / NTB SCANPIX Vis mer

Isgalten eller skolesten blir likevel ikke tatt på land ifølge Kaspersen. De blir som oftest dumpet på sjøen igjen, der de, siden de er dypvannsfisk, blir etterlatt til sin sikre død.

- Det var det samme som skjedde med breiflabb for 20 år siden, sier Kaspersen.

Breiflabben ble i tidligere regnet som en ufisk og kastet tilbake i havet, før den ble oppdaget som god matfisk og tillatt kommersielt fiske på. Brimi kaller breiflabben for «havets biff».

Smaker hummer

Professor ved universitetet i Bergens institutt for biologi, Anne Gro Vea Salvanes er også begeistret for skolesten, men innrømmer at det finnes lite kunnskap om den.

Selv fiskere med over 60 års erfaring kjenner ikke nødvendigvis til den.

- Det er en lite kjent fisk, men en spennende art som holder til langs Vestlandskysten i Norge, Trondheimsfjorden, Skagerrak og den Midt-Atlantiske rygg, forklarer hun.

- Den smaker aldeles nydelig! Skolesten kan minne litt om hummer.

Dette kan kanskje ha noe med hva skolesten har på menyen.

- Vi vet at den går dypt for å spise, men at den ikke spiser typiske bunndyr. I stedet spiser den dypvannsreker og krill, sier professoren.

Kokker etterspør

- Hvis folk hadde visst hvor god den var hadde de kanskje ikke kastet den ut igjen. Men den ser jo ikke akkurat vakker ut, sier fiskeansvarlig på XXL Forus i Sandnes, Raphael Pedersen, om skolestens litt komiske utseende.

Han sier han ofte har sett og hørt om reketrålere som har fått skolest som bifangst, og synes det er synd denne fisken ikke kommer til bruk.

Pedersen har fisket etter skolesten på stang, men legger til at dette er uvanlig.

- Jeg driver med noe som kalles artsfiske, enkelt og greit vil det si at jeg fisker direkte etter spesielle fisketyper, sier artsfiskeren.

Pedersen startet nylig en blogg der han blant annet får kokker til å tilberede uvanlige fiskearter han har fått på kroken.

- Siden jeg startet i 2015 har jeg fått hele 75 forskjellige norske arter på stang under målrettet fiske. Nå har jeg endelig begynt å smake på dem, sier Pedersen som mener folk bør være mer åpen for å spise noe annet enn torsk og oppdrettslaks.

Ta med oppslagsbok på fisketur

- Problemet er at mange plukker ut de fiskene de kjenner til, og så kaster de resten, sier Pedersen.

ARTFISKE: Raphael Pedersen driver med spesialfisking, og smaker seg for tiden gjennom flere av våre litt mindre kjente fiskeslag. Her med en lysing. Foto: ESPEN KNARVIK
ARTFISKE: Raphael Pedersen driver med spesialfisking, og smaker seg for tiden gjennom flere av våre litt mindre kjente fiskeslag. Her med en lysing. Foto: ESPEN KNARVIK Vis mer

- Ta knurr for eksempel, det er en veldig misforstått fisk som ofte blir tatt på stang. Mange forveksler den med fjesing som er en temmelig skummel fisk, forklarer Pedersen.

KNURR: Denne fisken er det mange som forveksler med den giftige fisken fjesing, men knurren er en god matfisk, sier hobbyfisker Pedersen. Foto: RAPHAEL PEDERSEN
KNURR: Denne fisken er det mange som forveksler med den giftige fisken fjesing, men knurren er en god matfisk, sier hobbyfisker Pedersen. Foto: RAPHAEL PEDERSEN Vis mer

Han får ofte henvendelser fra folk om den er giftig eller ikke.

- Folk er litt redd for den tror jeg, men den er en utmerket matfisk.

- Ta med deg oppslagsbok eller bruk mobilen til å finne ut hva du har fått opp i båten eller på kaia, anbefaler fiskeren.

Dagbladet har vært i kontakt med Nærings- og Fiskeridepartementet, og vil følge opp saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!