Skolest: Norges mest smakfulle fisk har du sannsynligvis ikke hørt om

Skolesten fanges ofte som bifangst, men du får ikke smake. De dumpes i havet.

SJØMONSTER? Ville du spist denne? Skolesten er ikke et vakkert syn, men tydeligvis blir den et vakkert måltid. Det er den beste matfisken i Norge ifølge våre kilder, men flere har kanskje aldri hørt om den en gang. - Vanligvis kan man få den med garn eller line, men denne ble tatt på stang i Rosendal av Sebastian Rinaldo Pedersen (bildet) forteller artsfisker Raphael Pedersen. Foto: ALBIN DAL
SJØMONSTER? Ville du spist denne? Skolesten er ikke et vakkert syn, men tydeligvis blir den et vakkert måltid. Det er den beste matfisken i Norge ifølge våre kilder, men flere har kanskje aldri hørt om den en gang. - Vanligvis kan man få den med garn eller line, men denne ble tatt på stang i Rosendal av Sebastian Rinaldo Pedersen (bildet) forteller artsfisker Raphael Pedersen. Foto: ALBIN DAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Med hånda på hjertet kan jeg si at skolest er det beste jeg har smakt, sier kystfisker Espen Kaspersen fra Nord-Troms.

Nei, det er ikke snakk om noe til føttene her! Skolesten er en vaskeekte og utrolig god matfisk det faktisk finnes mye av i Norge.

Men sjansen er stor for at du kanskje aldri har hørt om, eller smakt, skolest.

Brukes i Danmark og Sverige

Kaspersen forteller at både skolesten og dens slektning isgalt, er etterspurte matfisker hos våre naboer i Danmark og Sverige, men relativt ukjent i Norge.

- Det har blitt drevet kommersielt fiske på isgalt og skolest i utlandet, og man får dem ofte som bifangst, men norske fiskere får ikke drive direktefiske på den, sier Kaspersen og etterlyser bedre forvaltning.

- De gangene man får isgalt her i Norge er som regel ved fiske etter blåkveite, som forøvrig er en annen ukjent matfisk, forklarer Kaspersen.

Isgalten eller skolesten blir likevel ikke tatt på land ifølge Kaspersen. De blir som oftest dumpet på sjøen igjen, der de, siden de er dypvannsfisk, blir etterlatt til sin sikre død.

- Det var det samme som skjedde med breiflabb for 20 år siden, sier Kaspersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer