Dyre dråper i Syden:

Skrekk-regning på strandbar: - Helt lovlig

Ekteparet måpte da de fikk regninga på et par glass og litt snacks.

DYRT I SYDEN: Etter et besøk på DK Oyster Bar fikk det kanadiske ekteparet skikkelig hakeslepp da regninga kom. Foto: Tripadvisor
DYRT I SYDEN: Etter et besøk på DK Oyster Bar fikk det kanadiske ekteparet skikkelig hakeslepp da regninga kom. Foto: Tripadvisor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Historien om det kanadiske parets bryllupsreise gikk verden rundt sommeren 2022. Lindsay og Alex Breen skulle bare ta en øl, en drink og 12 østers, men fikk bakoversveis da regninga kom:

4000 kroner for to glass og noen østers?

- Vi mener det vi tilbyr er verdt prisen, svarer eieren på DK Oysters Bar på ferieøya Mykones i Hellas.

Det er nyhetsbyrået Kennedy, her gjengitt av Daily Mail, som har omtalt saken.

Nygifte Alex og Lindsay Breen, begge 30 år, hadde bestemt seg å legge bryllupsreisen til Europa. Og etter noen dager i Italia stor Hellas for tur.

- Skremt

De satt seg ned på strandrestauranten på ferieøya og da de hadde spist noen østers, drukket en øl og en Aperol Spritz, ble den ferske ektemannen tatt med på bakrommet for å betale. Prisene var ikke oppgitt på menyen og sjokket var dermed stort da han fikk se regninga på 400 Euro:

- Han følte seg absolutt skremt. Han er en svært vennligsinnet person, så selv om regninga var det dobbelte, ville han betalt for å unngå en konfrontasjon, forteller kona Lindsay.

DYRE MUNNFULLER: Det viste seg at østersene kostet 29 euro per stykk. Foto: Kennedy news & media
DYRE MUNNFULLER: Det viste seg at østersene kostet 29 euro per stykk. Foto: Kennedy news & media Vis mer

Ektemannen Alex ba først om å se en detaljert utskrift av regninga, men ble bare vist en dataskjerm hvor alt sto på gresk.

- Med en gang vi satt oss ned, spurte de om vi ville ha østers. De var veldig påtrengende. Da vi svarte ja, spurte de om vi ville ha et dusin. Vi takket ja, siden det jo er vanlig å bestille.

- Min mann bestilte en øl og jeg spurte etter en cocktail-meny. Kelneren kom tilbake med ølen, men jeg måtte igjen be om cocktail-menyen. Han begynte å liste opp hva slag brennevinstyper de hadde - vodka, gin …, men jeg spurte igjen om en meny. Hvor vanskelig kunne det være å fortelle hva de kunne tilby?

- Til slutt kom kelneren tilbake med de han kalte cocktail-menyen. Et laminert ark med en liste over brennevinstyper, ikke noe navn på drinker. Ingenting.

- Jeg spurte til slutt om en Aperol Spritz, ettersom de åpenbart ikke hadde en meny de kunne gi meg, forteller Lindsay.

- Han forsøkte å selge oss krabbeklør også, men heldigvis bestilte vi ikke det, forteller Lindsay Breen.

- Da kelneren endelig kom tilbake med drinken, var den komisk stor. Vi tenkte at det var pussig, vi hadde ikke spurt om en extra-large cocktail.

- Da jeg møtte Alex utenfor, var jeg himmelfallen. Jeg kunne ikke tro det. Det er galskap å betale den prisen for en snack.

FIKK IKKE FOT FOR MER: Ekteparet måtte betale 4000 kroner for øl, østers og en drink. De er glade de ikke bestilte krabbeklør. Foto: Kennedy news & media
FIKK IKKE FOT FOR MER: Ekteparet måtte betale 4000 kroner for øl, østers og en drink. De er glade de ikke bestilte krabbeklør. Foto: Kennedy news & media Vis mer

Eieren svarer

Eieren besvarte i første omgang ikke henvendelsene, men da saken fikk vind i seilene i pressen, bestemte han seg likevel for å ta kontakt:

- Vi mener at verdien av den opplevelsen vi tilbyr er høy og vi har ingen intensjoner om å forklare hvorfor vi tar oss bedre betalt enn et supermarked eller en tradisjonell taverna. Vi har et helt annet konsept, sier Dmitiris Kalamaras, eieren av stedet.

- Jeg forstår at noen synes dette er kostbart og utenfor deres budsjettrammer - det respekterer helt og holdent at de har egne meninger selv om de ikke verdsetter den service, matlaging og opplevelse vi tilbyr.

Det nygifte paret fra Toronto fikk sympati på naborestauranten som var veldig klar over hvordan DK Oyster Bar opererer. Han beklaget og forsikret om at dette ikke var vanlig i Hellas.

Har tatt grep

En av anklagene som går igjen på Tripadvisor, er at prisene ikke er tydelige nok for kundene. Kalamaras forteller at han har tatt grep:

- Vi bestemte oss for å sette opp tre digre tavler ved inngangen til restauranten med meny og priser. På den måten vil gjestene få en idé om hvilket prisnivå vi ligger på - så vet man hva man går til før man bestiller.

- Hver jeg har sett en klage, fra anonyme brukere på Tripadvisor, har jeg likevel tatt dette opp med personalet og minnet dem på at det er avgjørende for vårt rykte at vi gjør ting i riktig rekkefølge, hevder Kalamaras.

- De ansatte forsikrer meg om at de følger reglene.

Beryktet bar

Det kanadiske ekteparet er langt fra det eneste paret som har fått seg en overraskelse på DK Oyster Bar på Mykonos. Ser man på omtaler av stedet på nettstedet Tridadvisor, så vrimler det av liknende historier over sjokkerte turister.

VERDT SIN PRIS: Eieren av baren mener at opplevelsen på DK Oyster Bar er verdt pengene. Foto: Tripadvisor
VERDT SIN PRIS: Eieren av baren mener at opplevelsen på DK Oyster Bar er verdt pengene. Foto: Tripadvisor Vis mer

En profil ved navn Peter O har skrevet en typisk omtale (oversatt fra engelsk):

Ingen priser på menyen. Forlat stedet. Ren svindel. Mange blir lurt her. Det koster 29 Euro for én østers. 115 Euro for en øl og en drink. Spring så fort du kan og unngå dette for enhver pris.

Eieren har også tatt til motmæle på Tripadvisors sider. Her skriver han følgende under en av de svært mange dårlige anmeldelsene:

Det finnes ikke et fritt land i Vesten som kan tvinge oss til å forklare hver enkelt kunde hvorfor vi tar de prisene vi tar.

Vi har likevel ofte forsøkt å forklare hvor kostbart det er å drive en forretning som denne. Ville du spurt Bugatti hvorfor bilen koster så mye som den gjør? Ville du forlange å vite hvorfor luksusmerkene forsvarer sine priser? Du må gjerne velge billigere produkter og tjenester. Vi har ikke noe monopol.

RETT ØST: Maria (20) og Elias (23) + blind date + østers for første gang = en veldig klein opplevelse. Video: Dplay. Vis mer

Dedikert nettside

Restauranten har vært i søkelyset for flere forhold. Etter en liknende episode tidligere i år, hvor to amerikanske turister måtte punge ut 600 Euro for to drinker og noen krabbeklør, grep den greske turistministeren Vassilis Kikilias inn. Han beordret ifølge Greek City Times lokale myndigheter til å foreta undersøkelser. Det endte med en bot på 31 000 Euro.

Strandrestauranten har oppnådd noe så sjeldent som å få en dedikert nettside som advarer mot stedet. Her linkes det til en drøss medieoppslag fra hele verden, inkludert amerikanske, greske, indiske, slovenske, spanske og vietnamesiske nettsider.

- Full lovlig

- Det er fri prissetting i Norge, og dessverre fullt lovlig å selge svindyre østers til forbrukere, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen hos Forbrukerrådet da vi spør om dette kunne skjedd i Norge.

- Du skal få vite hva det koster før du bestiller noe. I Norge er alle serveringssteder underlagt en prisopplysningsforskrift som bestemmer at det skal finnes et prisoppslag som lett kan ses av forbrukerne før de går inn. Vi forventer at seriøse aktører følger forskriften, sier hun til Dagbladet.

FULLT LOVLIG: Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet mener det er helt lovlig å selge svindyre østers. Foto: Forbrukerrådet
FULLT LOVLIG: Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet mener det er helt lovlig å selge svindyre østers. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Tilsvarende regler om prisopplysninger finnes i alle land som er underlagt EØS-lovgivning om forbrukervern. Er du på ferie i et EØS-land, som her Hellas, skal du kunne forvente å finne god informasjon om prisnivå utenfor restauranten, understreker Wennberg Gløersen.

- Hvordan unngår man å havne i en slik situasjon?

- Uavhengig av hvilket land man befinner seg i, er vårt råd til forbrukere å be om en meny før man bestiller noe. Om det mangler prisinformasjon, kan det bety kostbare overraskelser.

Unngå overraskelser

- De fleste forbrukere har en smarttelefon i lommen, og et kjapt nettsøk kan ofte avsløre om andre forbrukere har hatt dårlige opplevelser på det aktuelle spisestedet. Som regel vil man finne advarsler på steder som Tripadvisor og Google dersom andre har fått ubehagelige overraskelser knyttet til pris, service eller kvalitet, sier Wennberg Gløersen.

- Hva slag rettigheter har man som forbruker i slike saker?

- Det kan være vanskelig å nå fram med et krav der du har bestilt et måltid uten å sjekke pris først. Føler du deg lurt, bør du ta det opp med personalet på stedet. Om det ikke ordner seg kan du be om en spesifisert regning, og sende en skriftlig klage i etterkant.

- Ditt viktigste våpen i møte med useriøse spisesteder er muligheten til å gi dem en dårlig anmeldelse, og på den måten sørge for at ikke andre forbrukere havner i samme økonomiske knipe, sier Wennberg Gløersen.

- Hvis man i helt spesielle tilfeller mistenker svindel, kan det være et alternativ å kontakte politiet, sier Wennberg Gløersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer